Mogu li se masovno proizvoditi unikati?

U Ikeu je stigla nova kolekcija poznatog nizozemskog dizajnera Pieta Heina Eeka, čovjeka kojeg zovu “neukrotivim kraljem namještaja od naplavina i otpadnog drva”. Evo kako izgledaju ti “unikati” napravljeni u stotinama tisuća primjeraka

Piet Hein Eek je faca. Dizajner koji je svoju slavu i utjecaj stekao radeći unikate. Namještaj i sitnice za dom po principu “reduce, reuse, recycle”, uvijek koristeći otpadne stare materijale i od njih stvarajući nove dizajnerske komade u malim serijama i visokim cijenama.

Ikea

No, Piet je osoba koja voli izazove. Kako proizvesti namještaj u ogromnoj seriji koja se broji u stotinama tisuća primjerka, po niskoj cijeni, a da se opet ne izgubi magija unikata?

Ikea

S tim izazovom je nastala kolekcija Industriell koju je razvio s Ikeom i koja zapravo spaja principe industrijske masovne proizvodnje i ručne izrade.

Ikea

I kako to izgleda? Evo ovako…

Ikea

Naime, kako bi se dobio dojam unikata, Piet i Ikea su za ovu kolekciju razvili potpuno nove načine obrade drveta, stakla, keramike, tekstila…

Ikea

Svaki komad zapravo je isti, ali opet u nekim sitnicama različit… a proizvod opet povoljan i pristupačan velikom broju ljudi.

Ikea

Može li ovo postati novi model “unikatno serijski” proizvedenog namještaja?

Ikea

Ostavljam vas uz razmišljanja o budućnosti dizajna i proizvodnje namještaja uz fotogaleriju kolekcije Industriell.

A sada malo školica dizajna i neki od meni najdražih komada Pieta Hein Eeka koje proizvodi u svojoj maloj manufakturi.