Mirna Medaković – priča o hand-made stolu i stolicama

Zavirite u zadnji nastavak dnevnika adaptacije vikendice Mirne Medaković

PIŠE: MIRNA MEDAKOVIĆ STEPINAC

Nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i plavo. Upravo takve su moje stolice i stol na vikendici. Naime, kada sam vam pokazivala moju vikendicu, mnogi su me pitali gdje sam nabavila stol i stolice?

Pa evo teksta i o tome…

LUKA RADEK / DBLOG

Stol je obiteljsko nasljeđe – uz njega je odrastala moja mama i jedan je od rijetkih komada namještaja koji je preživio i legendarnu zagrebačku poplavu 1964. godine.

Možda baš zbog toga sam toliko i vezana za njega, te sam ga svakako htjela sačuvati i obnoviti.

Kada smo prije godinu dana dogovarali makeover vikendice jedna od velikih želja je bila da sačuvamo i obnovimo masivni drveni stol moje mame. Noge su bile očuvane i čvrste, konstrukcija stabilna, ali mu je gornja površina bila u lošem stanju te prekrivena dekorativnom folijom.

Iako sam se i sama nekoliko puta upustila u DIY aktivnosti, znala sam da je obnova stola puno zahtjevniji zadatak te da za to moram potražiti profesionalce.

Zato sam se obratila curama iz studija Da Bar koje pratim na njihovom Instagramu Da_bar_unique. Cure su pogledale stol, rekle svoju dijagnozu, a potom ga uzele na restauraciju u njihovu radionu u Kloštar Ivaniću.

LUKA RADEK / DBLOG

Htjela sam da se stol uklopi u interijer te da bude tamnoplave boje, a željela sam zamijeniti gornju plohu stola i učiniti je nekako posebnom, unikatnom. S obzirom da mi se jako svidio organoid, materijal od kojeg je napravljena unutrašnjost mog The špajze-ormara (link), odluka se spontano nametnula…

Organoid je potpuno ekološki materijal koji mi se svidio zbog teksture, prirodnosti i mirisa. Imate osjećaj kao da ste komadiće cvijeća sprešali u herbarij i od njih napravili fronte za ormar. Zapravo to i nije daleko od istine. Organoid se radi tako da se komadići cvijeća, trave, kave… i ostalih prirodnih materijala prešaju i lijepe na posebne folije. Te folije nazivaju se organoid i mogu se lijepiti na staklo, tekstil, laminat ili možete odabrati već gotove organoid ploče.

U procesu proizvodnje koriste se 100% biorazgradive smole, bez plastifikatora i otapala pa su proizvodi certificirani za kontakt s hranom.

Organoid može biti u svim formatima i oblicima, tako da sam ja u Iverpanu naručila organoid u formatu Ø120 centimetara.

LUKA RADEK / DBLOG

U međuvremenu cure iz Da bara bacile su se na obnovu stola. Dodatno ga učvrstile, pobrusile, pobojale, polakirale… a staru ploču zamijenile su novom pločom od organoida.

Super su to napravile, uistinu su mu udahnule novi život.

Kada sam vidjela kako su dobro odradile stol, dala sam im još jedan zadatak – restauraciju stolica.

Naime, iako sam mislila da ću sama pobrusiti i prefarbati stolce, predomislila sam se kada sam vidjela kako je to kada obnovu odrade profesionalci. Naime, na mojim kućnim restauracijama uvijek se vide potezi kistom i neurednost… Uvijek krenem nadobudno i entuzijastično, a onda kada vidim da to oduzima jako puno vremena, onda sve malo zbrzam i požurim… Kod ručnog rada ne smije biti požurivanja. Žurba se vidi u finoći izrade. Zato mi je drago da sam posao prepustila curama iz Da bara koje su u suradnji s tapetarom odradile i zamjenu punjenja sjedišta te tapeciranje.

Rezultat – sjedi 5.

LUKA RADEK / DBLOG

I to je to. Slike na zidu su od traversa.design, kompletna oprema nabavljena je u Iverpanu, a dizajn by Boba i Dražen iz Design Housea. Nadam se da sam vam ispričala sve što vas je zanimalo o mojoj restauraciji vikendice. Evo i linkova na 1., 2. i 3. nastavak dnevnika adaptacije.

Nadam se da sam barem nekog inspirirala da udahe život staroj vikendici ili barem jednom komadu namještaja.

I za kraj, evo i nacrta mog The ormara/špajze…