Dnevnik adaptacije vikendice Mirne Medaković – 3. dio

I vikendica je gotova – počinje sezona rođendana, roštiljanja, partija… Evo kako smo osmislili ormar za piće, čaše, grickalice…

PIŠE: MIRNA MEDAKOVIĆ STEPINAC

Napokon smo i to dočekali. Sezona rođendana, proslava, roštiljanja se zahuktava. Veselimo se svakom slobodnom trenutku na našoj viksi koja je u posljednjih godinu dana doživjela veliku promjenu.

Kao što sam vam pričala u prvom i drugom nastavku Dnevnika adaptacije – velika želja mi je bila da uredimo vikendicu u blizini Zagreba u kojoj sam provela neke od najsretnijih trenutaka svog djetinjstva.

LUKA RADEK / DBLOG

Upravo to, željela sam omogućiti i našoj djeci – bezbrižno igranje po vrtu, penjanje po stablima, uživanje u voću tek ubranog sa stabla, mirise proljeća, roštilja, bezbrižnosti…

No, nisam htjela ponoviti grešku – da zabava na viksi bude zabava za svih osim za domaćine. Da me krivo ne shvatite, obožavam društvo, ljude, goste, ali jednostavno želim da kada odemo na vikendicu, da se svi možemo opustiti i predahnuti, a ne da stalno nekoga poslužujemo…

I zato je jedna od prvih stvari koju sam rekla Bobi i Draženu kada smo pričali o namještaju za vikendicu je bilo – smislite mi kuhinju u kojoj je sve lako dostupno i nepotrebno je pitanje: “a gdje ti stoji kava?”

LUKA RADEK / DBLOG

Upravo takvu kuhinju smo i dobili. Prošli put sam vam pokazala kuhinju od MDF-a u boji iz Iverpana, a danas vam pokazujem “špajzu”.

Ovo zapravo i nije prava špajza, ali ju tako zovemo. To je zapravo ormar napravljen od istog materijala i u istom stilu kao i kuhinja, a u njemu je sve s čim se možete sami ponuditi… Self service bar.

Travarica, viljamovka, višnja, biska, medica, čaše za vino, kavu, čaj, rakiju, espresso… Netko bi nešto slatko? Nešto slano… Ja bi crtala, dosadno mi je, ajmo se nečeg igrati…

Sve što imamo je u “špajzi”, tj. ormaru kojeg smo dali izraditi po mjeri.

LUKA RADEK / DBLOG

Moja želja je bila da je sve otvoreno i lako dostupno, a onda kada sam malo bolje promislila, shvatila sam da ne želim da se sve čaše, šalice, boce praše kada nas nema.

Zato mi se jako svidjelo rješenje kojeg su nam smislili Boba i Dražen – ormar koji dugo može stajati otvoren te koji ima širu i dublju “radnu plohu” tako da u njemu možete natočiti piće, a istovremeno ormar koji se može zatvoriti i sve pospremiti.

LUKA RADEK / DBLOG

Tajna ovog ormara je u čvrstim pantima koji mogu izdržati da je danima potpuno otvoren bez opasnosti da se fronte izvjesiti. Druga tajna je u dvije dubine.

Naime, središnji dio ormara je smišljen je kao bar za piće. Dođete, uzmete si piće koje želite, odaberete čašu i natočite si.

LUKA RADEK / DBLOG

Zato je važno da je taj dio malo dublji, poput radne plohe, a važno je i da ne udarite s glavom u police koje su zbog toga pliće. Dio čaša i šalica je iznad bara, a dio je u policama koje su montirane na fronte.

Te male uske poličice napravljene su kao košare, tako da u njih možete umetnuti čaše, bez straha da će pasti i razbiti se.

LUKA RADEK / DBLOG

Zbog praktičnosti korištenja donji dio ormara napravljen je kao ladice. Za donje elemente uvijek su praktičnije ladice nego police. Neusporedivo je lakše dohvatiti stvari u ladicama, a posebno su praktične duboke ladice u koje smo smjestili hrpu društvenih igara, olovki, flomastera i ostalog pribora za crtanje…

U ladicama su i grickalice, čokolade… sve što treba za savršeno druženje.

LUKA RADEK / DBLOG

Vjerojatno se pitate od kog materijala je ovo napravljeno? To je poseban hit!

Kompletan materijal je iz Iverpana, fronte su od MDF-a u boji, kao i cijela kuhinja (link), a iznutra su od materijala koji mi se posebno svidio – organoid.

Organoid je potpuno ekološki materijal koji predivno miriše. Imate osjećaj kao da ste komadiće cvijeća sprešali u herbarij i od njih napravili fronte za ormar. Zapravo to i nije daleko od istine. Organoid se radi tako da se komadići cvijeća, trave, kave… i ostalih prirodnih materijala prešaju i lijepe na posebne folije. Te folije nazivaju se organoid i mogu se lijepiti na staklo, tekstil, laminat ili možete odabrati već gotove organoid ploče.

U procesu proizvodnje koriste se 100% biorazgradive smole, bez plastifikatora i otapala pa su proizvodi certificirani za kontakt s hranom.

LUKA RADEK / DBLOG

Mi smo se odlučili za gotov organoid i to s komadićima lavande. Obožavam lavandu i divan je osjećaj otvoriti ormar i osjetiti njezin miris…

Nisam izdržala pa sam od tog istog materijala napravili i novu ploču stola… Ali to je neka druga priča…

Idem si skuhati kavu, pa nastavljamo…

(NASTAVLJA SE USKORO)