Kako odabrati kućanske aparate?

Jeste li znali da je nedavno nastupila nova klasifikacija energetskih razreda kućanskih uređaja? Što koje slovo znači i kako odabrati odgovarajuće aparate za apartmane?

Odabir kućanskih aparata uvijek je stres. Što znače silne kratice i znakovi u specifikacijama. Zašto jedan aparat košta dvostruko skuplje od vrlo sličnog iste robne marke? Jesu li cijena i brend garancija kvalitete? Ili broj okretaja, decibela, energetski razredi…?

Btw kad smo kod energetskih razreda 1. ožujka dogodila se velika promjena. Na razini EU-a došlo je do revidiranja sustava ocjenjivanja energetske učinkovitosti i on se sada kreće od A do G. Dakle, nema više dodataka u obliku plusa (npr. A +++), s ciljem da se napravi prostor za uređaje nove generacije s većim energetskim uštedama.

SANJA BISTRIČIĆ

Naime, postojeća klasifikacija datira iz 1994. godine i od tada do danas dogodilo se čudo u sferi kućanskih aparata. Većina uređaja dosegla je A++ ili A+++ energetske razrede i zato je bilo potrebno krenuti iz početka s novim oznakama za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, sušilice, perilice posuđa, televizore i elektroničke zaslone.

Ono što je donedavno nosilo oznaku A+++ po novoj klasifikaciji postaje C ili B, a ako negdje vidite da uređaj ima oznaku F, to znači da on po staroj klasifikaciji pripada energetskom razredu A.

Dakle, neka vas nove oznake na uređajima ne uplaše. To ne znači da su uređaji odjednom postali manje učinkoviti i troše više struje, već je to nova klasifikacija koja motivira proizvođače na dodatna poboljšanja.

Na novim oznakama dostupan je i QR kôd koji će vas skeniranjem dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu.

Ok, a vratimo se sada odabiru uređaja.

SANJA BISTRIČIĆ

U svojim dnevnicima kućanice pričala sam vam o tome kako odabrati indukcijsku ploču, hladnjak, perilicu, pećnicu… no ono što vam nisam rekla je da za apartmane i kuće za odmor uistinu ne treba kupovati najskuplje i najjače modele uređaja.

Zašto?

SANJA BISTRIČIĆ

Kuhinje u apartmanima obično su vrlo male i gosti u njima rijetko kuhaju zahtjevnija jela. Tjestenina s umakom, salate, meso na naglo… to su najčešća jela koja se pripremaju u apartmanskim kuhinjama, stoga za takav mode korištenja nisu potrebni najskuplji i najzahtjevniji kućanski aparati.

Kuhinja u apartmanima trebala bi imati: prostrani hladnjak, ploču za kuhanje, mikrovalnu i/ili pećnicu. Ako ciljate na 3+ ili 4 zvjezdica onda i perilicu suđa, kuhalo za vodu, aparat za kavu, toster, napu…

SANJA BISTRIČIĆ

Oko napa se često vode rasprave – treba li napa u apartmanima ili ne?

Prema kategorizaciji napa je potrebna u svim kuhinjama apartmana od 4 zvjezdice u kojima nema prozora, a slična stvar je i s pećnicom. Pećnica nije nužna ako imate mikrovalnu s grilom.  Luksuzniji apartmani i kuće za odmor obično imaju plinski ili električni roštilj te općenito veće kuhinje i bogatiju opremu uređaja.

Što smo mi odabrali za O’live?

SANJA BISTRIČIĆ

S obzirom da kuhinje nisu velike niti zamišljene za kuhanje velikih gozbi svi uređaji su kvalitetni, od provjerenih poznatih proizvođača koje u ljudima pobuđuju povjerenje u kvalitetu, ali jeftiniji modeli uređaja.

Svi uređaji nabavljeni su na jednom mjestu i to u Emmezeti, baš kao i kuhinje. To se pokazao izvrstan izbor jer su sve ugradnje i montaže odradili Emmezetini serviseri prilikom ugradnji kuhinja, tako da su odmah potvrđene i sve garancije na uređaje.

SANJA BISTRIČIĆ

Kuhinjska ploča je indukcijska jer ju je puno lakše održavati i čistiti od staklokeramičke i plina, a ta mala razlika u cijeni brzo će se kompenzirati s time što će kućanski uređaji dulje  izgledati novo.

Kad smo već kod čišćenja, ako ćete u apartmanu imati pećnicu, onda svakako birajte uređaj s pirolizom. Piroliza omogućava izuzetno lako čišćenje pećnica, odnosno automatsku toplinsku razgradnju svih masnoća i prljavština u pećnici.

Kako bi olakšali i ubrzali čišćenje odabrani su ugradbeni modeli uređaja i aparati sa što manje vanjskih tipki i dijelova u koje se može zavući prašina i nečistoća.

SANJA BISTRIČIĆ

Taj kriterij možda nije najvažniji kada birate kućanske uređaje za sebe kod kuće, ali je za apartmane i kuće za odmor ovaj kriterij vrlo važan.

Također, nama u O’liveu važna je bila estetika uređaja, tako da smo odabrali uređaje koji vizualno pašu jedni s drugima i dizajnom kuhinje.

SANJA BISTRIČIĆ

Da ne duljimo evo našeg shopping popisa kućanskih uređaja iz Emmezete:

hladnjak Gorenje RBIU6092AW, ugradbeni – 82 x 59,6 x 54,5
mikrovalna Gorenje MO20A3B
mašina za pranje suđa Gorenje GV62010, 60 cm
Candy CDI 1D952, 45 cm
kuhalo Gorenje indukcijska, IT643BX
napa Faber filterska, Gema PB SRMXA60
aparat za kavu Nespresso crni
Nespresso sivi
kuhalo za vodu Gorenje K15RL
toster Gorenje T900RL
perilica rublja Electrolux EW6F341S PerfectCare A+++ 10 kg
sušilica rublja Gorenje DA92IL, 9 kg
sušilo za kosu Rowenta CV1510

 

Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta.

Ondje možete pratiti sva događanja oko kuće O’live Residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana. Još jedanput hvala partnerima – Emmezeti i Groheu što su omogućili da sva ova znanja i iskustva koja je prolazila obitelj Kero postanu javna.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČILA VAM JE: