Kako izgleda stan klasičnih glazbenika? Idemo na Fallerovo šetalište…

Dizajnerica interijera Maja Mihovilović vodi nas u stan na Trešnjevci

Većina stanova odraz su trenutka u kojem su nastali. Sada su jako popularni stanovi s drvenim letvicama i tapetama, prije godinu dana bili su “in” stanovi sa zlatnim i bakrenim detaljima, a prije par godina stanovi uređeni u industrijskom stilu. Naravno, čitavo to vrijeme u našim interijerima popularan je i skandinavski stil u sivo, bijelim i bež tonovima.

I da se razumijemo – ovo nije kritika. Logično je da se većini sviđa ono što najčešće viđaju oko sebe.

I zato me uvijek veseli kada netko odluči biti kontra struje.

Danas vam pokazujemo jedan retro stan na Fallerovom šetalištu u Zagrebu kojega je uredila dizajnerica interijera Maja Mihovilović.

– U ovom stanu današnji vlasnici živjeli su kao podstanari. Naime, njihov gazda odlučio je prodati stan te im ponudio mogućnost prvokupa. Današnji vlasnici, par klasičnih glazbenika, sa zadovoljstvom je prihvatio tu mogućnost. Naviknuli su se na kvart, šetnje do posla, jutarnje kave s divnim pogledom iz kuhinje… I tu dolazimo do velike prednosti, vlasnici su već poznavali stan, njegove prednosti i mane te su kod preuređenja imali jasnu viziju što žele. Željeli su sakriti sve nedostatke, a u prvom redu to je značilo sakriti mnoštvo vidljivih cijevi od centralnog grijanja te napraviti puno prostora za držanje stvari. Željeli su zadržati duh 70-ih, ali reinterpretirati ga na neki suvremeniji način. Htjeli su stan pun boja, uzoraka, teatralnosti, ali opet i reda, urednosti, prozračnosti – objasnila je Maja Mihovilović iz studija za dizajn interijera Tu žive ljudi.

I zato baršun, mnoštvo rasvjetnih tijela, ogledala, tapete sa sitnim uzorcima…

– Ovo je stan u neboderu iz 70-ih godina koji je vrvio cijevima od centralnog grijanja i njih smo pokušali zatvoriti i sakriti, gdje god se moglo. Kompletan fiksni namještaj je dizajniran i izrađen po mjeri, dok su ostali komadi birani iz uobičajenih salona namještaja tipa Ikea, Lesnina, Emmezeta… – objasnila jer Maja.

Stan je klasičnog rasporeda – jedna spavaća soba, kupaonica, hodnik te dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom.

– Srušili smo samo dio zida između kuhinje i blagovaonice te cijevi obukli u zid s policom s nišama. Prostorom dominira smaragdna boja u kombinaciji s bojom hrasta. Smaragdno-drvena je kuhinja, kombinacija tamnozelenih blagovaonskih stolica i stola te trosjeda i tv-komode u dnevnom boravku. Drugi lightmotiv je baršun u kombinaciji s bordo bojom – bordo su baršunasti zastori u dnevnom boravku, te bordo tapeta i bordo baršunasti krevet u spavaćoj sobi. Dojmu teatralnosti doprinose i zlatni detalji, mnoštvo vidljive rasvjete,  lustera i ogledala – kaže Maja, objasnivši kako su žuti detalji poput trešnje na torti – sitni detalj koji čini razliku.

Ipak, najsnažniji detalj koji je stanu dao osobnost i karakter je klavir. Zelena floralna tapeta stvorila je dojam nekog drugog svijeta – svijeta glazbe.

Zelena boja potiče na odmor, opuštanje, oslobađa maštu… Uživajte u fotografijama.