“Zanima me ono što je oku nevidljivo, ali je vrlo bitno”

Predstavljamo vam Nikolu Grabovca, mladog talentiranog umjetnika i ilustratora te njegov diplomski rad kojeg možete razgledati u galeriji Modro

Zanima me ono što je oku nevidljivo, ali je vrlo bitno – odzvanja mi u ušima ta Nikolina rečenica. Naši osjećaji, ljubav, tuga, žaljenje, vjerovanja, sjećanja… to je ono što je važno. I upravo sve te ideje i misli bile su polazište za Nikolin diplomski rad kojega do 25. lipnja možete pogledati u galeriji Modro u Radićevoj 34.

SANJIN KAŠTELAN

– Ovaj diplomski rad je djelomično osoban i autobiografski, temeljen na vlastitim životnim dojmovima, ali je nastao i proučavanjem svijeta u kojem jesam kroz upotrebu simbola i istraživanje njihovog značenja. Pristupam radu kao svojevrsnom dnevniku i prikazujem tokove misli – kaže Nikola.

SANJIN KAŠTELAN

– Neke od tema kojima se bavim su snovi, emocionalna stanja, veliki ideali, ali i male životne sitnice. Moja konstantna težnja nadrealnom i snovima proizlaze iz svjesnosti života, ali i konstantnom bijegu od njega.

SANJIN KAŠTELAN

Radovi obiluju simbolizmom, prenesenim značenjima i porukama o mentalnom zdravlju. Kroz ovaj ciklus istražujem različite oblike, boje i teksture koje mi omogućuju naraciju i stvaranje likovnog jezika koji je promjenjiv kao što smo i mi. Izazov koji stavljam pred sebe su materijalizacija i figurativni prikaz onoga što je u čovjeku fluidno, često nejasno i promjenjivo – objašnjava Nikola Grabovac.

SANJIN KAŠTELAN

Diplomski rad Između sna i jave nastao je kao odgovor na potrebu bilježenja unutrašnjih emocionalnih procesa. Nastao je kao autoterapijski projekt i opisuje izazov traganja za identitetom s kojim se svaki pojedinac suočava na ovaj ili onaj način. U današnjem svijetu kada je osjećaj nesigurnosti, anksioznosti, nemira i melankolije toliko raširen u ljudskoj psihi, ovaj rad stoji kao primjer vraćanja sebi, svojoj unutrašnjosti i pitanju identiteta.

SANJIN KAŠTELAN

Uživajte u fotografijama s izložbe…