Kada stara seoska škola postane kuća za odmor

Naslov za ovaj tekst mogao je biti “Kada zaljubljenik u dizajn i vlasnik trgovine s namještajem radi kuću za odmor”. No, odlučila sam priču o villi IPause početi od početka

Jeste li čitali Tijesnu zemlju Mate Balote? Ako niste, svakako preporučam. Bit će vam jasnija Istra, njezina povijest, mentalitet, ljudi… Vjerojatno ćete na Istru gledati sasvim drugačijim očima, a vjerojatno ćete se u nju zaljubiti još više…

Zašto ovo pričam? Zato što vas danas vodim u jednu divnu luksuznu kuću za odmor koja u sebi ima tračak te svoje povijesti i pažljivo ju čuva.

KORIDOR 27

Kuća je rađena 1758. godine. Nekad davno u njoj je bila škola i u njoj je živio svećenik koji je ujedno bio i učitelj. U kući su nekada živjeli i vlasnikovi predci. Puno je gladi, ratova, neimaštine prohujalo kroz ovaj kraj i ostavilo mnoge tragove…

I zato se ponosimo svim tim našim babama, didovima i nonićima na čijim imanjima danas živi neki drugi život… njima tako dalek… No, to je ljepota promjene, truda i napretka… zar ne?

KORIDOR 27

– Da, zato smo kuću obnovili s velikom pažnjom. Naime, villa se nalazi u selu Dračevac, 8 km udaljeno od Poreča, mjestu koje se u zadnjih 5 godina profiliralo u destinaciju s mnogo kuća za odmor. Radi se staroj tradicionalnoj kamenoj kući gdje smo rekonstrukcijom svakako htjeli zadržati duh starine i poštovanja tradicije i naših predaka. Rekonstrukcijom smo u kuću unijeli moderne i suvremene elemente i tehnologije. Htjeli smo postići topao, prirodan i ugodan ambijent, u kontrastu sa tamnim elementima inspiriranim sakralnim porijeklom kuće. Željeli smo kuću koja pruža maksimalan komfor današnjice, a ujedno je intimna, mala, nenametljiva – kaže Ivan Matejčić, vlasnik kuće te direktor poznatog porečkog salona s namještajem Casa____In.

KORIDOR 27

Casa____In među ljubiteljima dizajna u Istri ima kultni status jer je to mjesto s malo posebnijim, dizajnerskim namještajem.

Zato i ne čudi što je kuća prepuna dizajnerskih komada, ali onih koji to ne vrište, nego će ih tek znalci prepoznati.

KORIDOR 27

– Adaptacija je trajala čak 5 godina, a kuća je ovo proljeće prvi put dočekala goste. Arhitektura nema potpisnika ali je inspirirana suvremenim razmišljanima u rekonstrukciji starih istarskih sela i kuća. Za uređenje interijera zadužena je dizajnerica Edi Sluga koja je villi dala i ime. IPause, kao kuća koja simbolizira pauzu – kratki break od svakodnevnog ubrzanog stresnog života, kroz sve servise koje kuća nudi – intima, wellness, vinoteka, prostranost soba, grijani bazen… – ispričao je Ivan Matejčić te nas virtualno proveo kroz kuću.

KORIDOR 27

– Kuća ima ukupno oko 150 kvadrata, raspoređenih na glavnu kuću i aneks koji je dodan prije 60-ak godina. Uz glavni ulaz u kuću nalazi se glavna kuhinja s blagovaonskim stolom, nasuprot kuhinje nalazi se kupaonica, garderobni ormar, te prostorija s praonicom, ostavom i tehnologijom.

KORIDOR 27

Na međukatu se nalazi prostrani dnevni boravak s kaminom, panoramskim prozorom i bibliotekom te sjedećom garniturom u centru prostora. Ta centralna pozicija sjedenja reinterpretacija je starinskih ognjišta oko kojih se sjedilo sa svih strana.

KORIDOR 27

Dvije stepenice više nalazi se ulaz u prvu sobu s panoramskim pogledom te en suite kupaonicom. Na katu se nalazi master spavaća soba također s en suite kupaonicom i samostojećom kadom, sofom i garderobom.

KORIDOR 27

Na najdonjoj etaži, kat niže od dnevnog boravka, nalazi se prostorija za druženje s kuhinjom, kaminom, vinotekom i kupaonicom koja ima otvoren pristup bazenu te lounge zoni i odvojenom wellnessu u kojem se nalazi sauna i jacuzzi.

KORIDOR 27

– Bazen ima samo 22 kvadrata jer veličina parcele nije omogućavala veći, ali zato smo htjeli gostima pružati veći komfor te opremili kuću s welnessom te nekim stvarima koje nisu baš toliko standardne… – kaže Ivan.

KORIDOR 27

Da, Agape kada nije baš standard, smijem se…

– Vjerujem da gosti ne prepoznaju namještaj, nego uočavaju kvalitetu, udobnost, neku posebnost. S obzirom da sam veliki zaljubljenik u dizajn i da ova kuća za mene ima veliku sentimentalnu vrijednost, opremili smo je onako baš za sebe, s guštom, kao da ćemo mi živjeti u njoj – ispričao je Ivan Matejčić, kojega smo ipak nagovorili da nam otkrije neke od brendova.

KORIDOR 27

– Birali smo modele koji se uklapaju u utišanu mediteransku atmosferu. To su: Bonaldo sofa, Miniforms stolići i fotelje, Gervasoni kreveti, Roda ležaljke, Agape kada, Mutina keramika, Barazza kuhinja, Berti parket, Miele i Smeg bijela tehnika, Emu i Varaschin vrtni namještaj te Bang&Olufsen ozvučenje. I naravno, tradicionalni starinski komadi namještaja koji su dali slojevitost prostoru – ispričao je Ivan Matejčić, dodajući kako se puno toga radilo i po mjeri – vinoteka, vrata, stepenice, kamini, tuš pregrade, kupaonski elementi, klupe…

KORIDOR 27

Puštam vas da uživate u kući te fotografijama Koridora 27 i uz veliku preporuku stavljam link na booking.