Jednostavno i čisto. Ovdje bih voljela vježbati jogu

Vodim vas u jednu divnu kuću u Japanu. Možda na prvu djeluje nedovršeno, no ubrzo ćete primijetiti da svaki kutak i svaka ideja u ovoj kući imaju funkciju. Jedna riječ – Japanci. Otkrijte što sve možemo od  njih naučiti

Dosade li vam ikad svi detalji u domu koje ste tako pažljivo birali? Poželite li ih maknuti i ostaviti samo ono nužno? Jednostavno, pragmatično, ogoljeno.

Jedna od takvih je kuća u Hirošimi koja nosi pragmatično, jednostavno ime “Kuća u Midorigaoki”, a projektirao ju je arhitekonski ured Yutaka Yoshida architects.

Kuća ima dvije stambene etaže i dom je tročlanoj obitelji koja se odlučila za život u mirnoj stambenoj čevrti. Jednostavnih linija i lišena suvišnih detalja na koje smo mi Europljani navikli, na prvi pogled vjerojatno mnogima izgleda nedovršeno, no zapravo uopće nije. Ona je jednostavno odraz jednog drugačijeg načina života i filozofije življenja.

Tomohiro Sakashita

Želja klijenta bila je da prostor koji gleda na ulicu ima i svoj vanjski prostor, terasu i da ima mali povrtnjak.

Tomohiro Sakashita

Najvažniju funkciju u kući imaju dnevni boravak i blagovaonica koji su smješteni na prvom katu.

Tomohiro Sakashita

Pri osmišljavanju prostora, arhitekti su imali još jedan poseban zadatak. Naime, klijentica je instruktorica joge pa je dnevni boravak trebao biti osmišljen tako da istovremeno može biti odvojen od ostatka kuće, kako bi se u njemu nesmetano mogli održavati satovi joge.

U tome su uspjeli iskoristivši stubište koje povezuje ulaz u kuću i dnevni boravak.

Tomohiro Sakashita

U ovoj kući baš sve ima svoju ulogu, a neki komadi čak i višestruku. Primjerice, ormari u spavaćoj sobi služe i kao pregrada, ali i kao atraktivna skulptura u prostoru.

Tomohiro Sakashita

Cijeli je prostor izrazito kompaktan te se međusobno nadopunjuje. Zahvaljujući međusobnom povezivanju prostorija, stvoren je raskošan i svijetao prostor u kojem nema nikakvih vizualnih “smetnji”, već sve teče kontinuirano, mirno, japanski.

Tomohiro Sakashita

Evo još malo fotografija i presjek…