Je li moguće stan od 170 m² ozeleniti samo sa četiri biljke?

Kako spojiti estetiku i funkcionalnost kada su biljke u pitanju, odnosno kako upariti tegle s odgovarajućom biljkom? Male trikove i korisne savjete otkrivaju nam dečki iz Dnevne doze biljaka te nas vode u jedan divan stan u Zagrebu

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Prostor natrpan biljkama može postići onaj „od šume ne vidiš drvo“ efekt koji je u ovom stanu uspješno izbjegnut. Vaš će dizajn interijera doći do izražaja uz pomno odabrane biljke i tegle, smještene na idealne lokacije.

Ficus lyrata u dnevnoj sobi

Omiljeno sobno stablo u jednoj od najljepših formi koju smo do sad imali prilike vidjeti – ovaj primjerak koji smo posadili ima masivno deblo prekriveno lišajevima i skladnu krošnju koja raste sa svih strana biljke. Lirasti fikus kojeg bismo svi poželjeli imati smješten je u dnevnoj sobi, u blizini prozora gdje će dobivati dovoljno dnevne svjetlosti kako bi uspješno rastao.

Ako imate lirasti fikus ili ga planirate nabaviti, pročitajte kako se brinuti za njega. (link na članak)

Uz veliku biljku možete kombinirati i veliku teglu. Kada birate tegle, pripazite da tegla djeluje proporcionalno visini biljke i veličini njene krošnje. Naravno, biljku ne smijete odmah posaditi u takvu veliku teglu – zadržite je u njenoj manjoj, plastičnoj, uzgojnoj tegli koju ćete kroz godine povećavati kako se korijen razvija i raste. Međuprostor možete popuniti dekorativnom korom, oblutcima ili vulkanskim kamenom. Tegla je iz vrtnog centra Flora.

Strelitzia nicolai u blagovaonici

Bijela rajska ptica, gigantska strelicija, već je neko vrijeme hit u interijerima i idealan odabir kada želite visoku biljku golemih listova. Upravo je zbog veličine i izgleda lista pogrešno nazivaju bananom, ali za razliku od banane, vrlo je jednostavna za održavanje u sobnim uvjetima.

Puno svjetlosti, umjereno zalijevanje i prskanje kada se listovi trebaju odmotati pomoći će da ova biljka izgleda prekrasno u vašem prostoru.

Kao i lirasti fikus, strelicija je dobila golemu teglu, ali nismo je sadili direktno u nju. Njenu uzgojnu tegla povećavat ćemo kroz godine kako korijen raste. Ovakav tropski izgled biljke idealno je kombinirati uz  tegle koje su napravljene od prirodnih materijala poput ove tegle koja je ručno omotana bambusom, a može koristiti kao vanjska ili unutarnja tegla. Ima rupu za drenažu i otporna je na niske temperatura. Pronašli smo je u vrtnom centru Flora.

Terasa

Dragulj ovog prekrasnog stana je velika terasa. Na njoj su nas zatekle dvije visoke tegle koje smo trebali popuniti biljkama kojima će odgovarati ta pozicija.
U njih smo smjestili ukrasnu travu Mischantus sinensis i penjačicu Wisteria floribunda.

Ukrasne trave veliki su hit u krajobraznoj arhitekturi, a dolaze u bezbroj različitih visina, oblika, boja i uzoraka. Najdraže su nam kad ujesen procvjetaju, a može ih se uzgajati u teglama ili posaditi direktno u zemlju. Na jesen ili u rano proljeće preporuča se šišanje ukrasnih trava kako bismo potaknuli bolji rast.

Wisteria floribunda poznata je i kao japanska glicinija, drukčija vrsta od biljke Wisteria sinensis (kineska glicinija) koju smo navikli viđati u dvorištima. Ova vrsta cvate većim cvjetovima koji su intenzivnijeg mirisa, a period cvjetanja traje duže nego kod kineske glicinije.

Sviđa li vam se kako su se biljke uklopile u ovaj stan?

Evo još par fotografija…