Dnevnik kućanice: zašto bacamo toliko hrane?

Znate li da stari hladnjaci troše čak četvrtinu ukupne potrošnje energije u domu? Ali to nije jedini razlog zašto imam knedlu u grlu – prosječno kućanstvo godišnje baci 179 kg hrane… Zašto smo toliko rasipni ili bar zašto ne nabavimo novi hladnjak?

Svaki tjedan zaboravim na neki jogurt, otvoreni posni sir, mlijeko, otvorenu teglicu rajčice, a često mi se događa da bacim kruške, mrkvu, brokulu, špinat, celer, salatu… Užas! Znam sve. Potpuno je neodgovorno prema prirodi, drugim ljudima, novcu, svemu. No, nikad nisam razmišljala koliko je to hrane na godišnjoj razini.

Naime, istraživanja pokazuju da godišnje u prosječnom kućanstvu bacimo 179 kg hrane, a najviše bacamo voće, povrće, mliječne proizvode, delikatese koje su nam se pokvarile u hladnjaku.

Nicolas Vahe

Vjerujem da je moja obitelj po tom pitanju blizu prosjeka, a bit ću iskrena i reći da je moje bacanje hrane uglavnom posljedica moje loše organizacije i premalo slobodnog vremena. Nebrojano puta mi se dogodilo da na neke stvari jednostavno zaboravila. No, dogodilo mi se i da mi se neka hrana smrznula u hladnjaku.

Vjerojatno je to zato što je bila smještena uz stražnji rub hladnjaka… ili mi hladnjak ne radi dobro? A možda mi i klinci predugo drže hladnjak otvorenim?

I jedno i drugo i treće, kažu stručnjaci. Zato sam se u ovotjednom Dneniku kućanice odlučila raspitati kod stručnjaka u čemu sve griješim i da li je zaista veliki problem to što mi sin Lovro stalno otvara hladnjak i drži ga po 5 minuta otvorenim?

Gorenje

– Stabilnost temperature u hladnjaku neizmjerno je važna za čuvanje hrane, a temperaturni šokovi ju najviše uništavaju. Baš zbog toga naši modeli ION generatior hladnjaka imaju senzore i izuzetnu tehnologiju AdapTech hlađenja. To je smart funkcija s pravom memorijom koja bilježi koliko se često otvaraju i zatvaraju vrata hladnjaka i prema korisniku prilagođava ključna svojstva hlađenja.

Što to ustvari znači?

– To znači da će vaš hladnjak zapamtiti kada ga obično otvarate i da će u skladu s tim automatski pojačati hlađenje. To je dobro iz dva razloga: prvo, na hranu ne utječe negativno povećanje temperature kada su vrata otvorena i drugo, temperatura u hladnjaku ostaje niska i konstantna – kažu u Gorenju.

Nicolas Vahe

I zbog toga mi se ledi u dijelu hladnjaka?

– Stariji hladnjaci nemaju konstantnu temperaturu po cijelom hladnjaku. Nego ona jako oscilira ovisno od police do police. U Gorenju smo patentirali ION generation hladnjak koji upotrebljava napredan MultiFlow 360° sustav usklađivanja zraka, vlage i temperature. Zahvaljujući 14 ventilacijskih otvora, na svakoj se polici održava jednaka temperatura tako da nema opasnosti od smrzavanja hrane u hladnjaku. U kombinaciji s tehnologijom IonAir to omogućava idealan okoliš, prirodnu mikroklimu svježoj hrani. Sustav MultiFlow uvodi zrak kroz brojne ulazne otvore i omogućava njegovo kruženje po cijeloj unutrašnjosti aparata dok IonAir unosi u hladnjak anione – sićušne prirodne pročistače zraka koji pribavljaju svježi, kisikom bogati zrak – kažu u Gorenju, dodajući da temperatura unutar hladnjaka mora uvijek ostati iznad 0 °C kako bi hrana ostala zdrava, ali nipošto ne previsoka.

Nicolas Vahe

To u pravilu znači da vam tehnologija omogućuje da budete opušteniji, ali preporuka je da i dalje pripazite na raspored namirnica u hladnjaku.

Povrće i voće u poseban odjeljak, riba i meso na dno hladnjaka, mlijeko i mliječni proizvodi malo više, jaja u sredinu hladnjaka, a ostaci ručka na vrh… Jel tako?

Gorenje

– Otprilike da, ali i u ovom segmentu su se stvari unaprijelile. Naši novi ION generator hladnjaci imaju ZeroZone ladicu s konstantnom temperaturom oko 0 ˚C, ladicu koja je savršena za pohranjivanje mesa i ribe budući da pomaže sačuvati sve njihove prirodne sokove i hranjive tvari. Hrana u ZeroZone ladici ostaje svježa do tri puta dulje nego obično, zaštićena je od štetnih bakterija. Na sličan način, ladica ChrispZone održava hranu svježom i vlažnom te je idealna za pohranjivanje voća i povrća i ondje se hrana čuva dvostruko dulje nego obično – objašnjavaju u Gorenju, dodajući kako je odleđivanje hladnjaka, radnja koja je otišla u povijest.

Ok, možda je stvarno vrijeme za novi hladnjak. A koji bi mi savjetovali?

Gorenje

– S obzirom da vam je važan dizajn, ali i funkcija mi bi vam preporučili NoFrost kombinirani hladnjak-zamrzivač model NRK6203. On dolazi u dvije varijante: NRK6203TX u inox varijanti te NRK6203TBK u crnoj varijanti, a oba modela mogu se pohvaliti visinom od 200 cm te ukupnim neto obujmom od 334 litre. Vrhunsku energetsku učinkovitost postižu A+++ energetskim razredom koji je omogućio inverterski kompresor – postojan, tih i izdržljiv kompresor koji omogućava duži životni vijek hladnjaka. IonAir tehnologija u kombinaciji s MultiFlow 360° sustavom hlađenja održava hranu svježom duži vremenski period, a ranije spomenuta NoFrost tehnologija osigurat će čist i pregledan prostor zamrzivača, bez nepotrebnog nakupljanja leda i inja na hrani i na stjenkama zamrzivača. Ovi modeli imaju ZeroZone ladicu namijenjena je za pohranjivanje mesa i ribe,  CrispZone ladicu s kontrolom vlažnosti idealna za pohranjivanje voća i povrća. XXL SpaceBox velika ladica u zamrzivaču osigurat će zamrzavanje većih komada namirnica. Brigu o kvalitetnom pohranjivanju i zamrzavanju hrane vodit će i SuperCool funkcija koja će omogućiti brzo hlađenje za veću količinu namirnica, nakon veće kupovine, a FastFreeze i XtremeFreeze koji zamrzava do -30°C osigurat će brzo zamrzavanje namirnica čuvajući pritom vitamine i minerale u namirnicama. Osim raznih pametnih funkcija vjerujemo da bi vam se svidio i njegov suvremeni i pročišćen dizajn – kažu mi iz Gorenja.

I da, prokužili su me.

Nicolas Vahe

Btw ako u razdoblju od 15.04. do 31.07. kupite Gorenje NoFrost ili SideBySide hladnjak, prijavite svoj račun i sudjelujte u nagradnoj igri te osvojite jednu od 100 nagrada ukupno vrijednih 200.000 kn. Više informacija na www.gorenje.hr


 

Sadržaj je kreiran u suradnji s tvrtkom Gorenje, ali odražava osoban stav autorice teksta Bobe Blašković.