Namještaj za sve kojima je dosadilo sjediti za stolom

Vjerujem da nam je svima već muka od svakodnevnog sjedenja u uredima. Francuski dizajner osmislio je odlično rješenje: namještaj iz kojeg se može raditi, a pritom imati osjećaj kao da ležite u krevetu

Svi koji imaju “sjedilački” posao svjesni su koliko može biti naporno sjediti cijelo radno vrijeme, a o tome da je loše za zdravlje ne moram ni govoriti… Francuski dizajner Geoffrey Pascal pozabavio se upravo time i kreirao kolekciju namještaja koja stvara osjećaj kao da ležimo u krevetu

Njegova misao vodilja bila je “grafeoiphobia”, u grubo prevedeno “strah od stolova”, a Pascal kaže da taj strah mogu razumjeti mnogi koji rade u uredima. Njegova kolekcija namještaja otklanja taj strah, a kreirao ju je u sklopu diplomskog rada na Akademiji dizajna u Eindhovenu, pod naslovom “Grafeoiphobia: Unexpected Office”.

Geoffrey Pascal

Prema Ignantu, ova kolekcija namještaja Pascalov je odgovor na averziju prema tipičnom radnom mjestu, a svaki je komad napravljen tako da simulira položaj koji osoba zauzme kad radi iz kreveta, ali na zdraviji način.

Dizajn namještaja podupire tijelo prema NASA-inom neutralnom položaju tijela. Naime, težina se ravnomjerno raspoređuje na više točaka u tijelu, a to je u kontrastu s klasičnim radnim okruženjem kad je težina osobe koncentrirana samo na donji dio tijela.

Sve je izrađeno od drveta i pjene, a dijelove namještaja proizvodi Recticel, inače tvrtka koja proizvodi madrace.

– Kad radim u sjedećem položaju na stolcu, uvijek imam osjećaj kao da me netko forsira da radim. Pod većim sam stresom i pritiskom pa se smanjuje produktivnost. Odlučio sam eksperimentirati na sebi pa sam svaki dan radio iz kreveta. Primijetio sam da se u ležećem položaju promijenio moj odnos prema poslu: udobnije je, imam drukčiji pojam o vremenu, razina stresa je manja, a ja sam fokusiraniji.

Geoffrey Pascal

Pascal se osvrnuo i na negativne strane rada iz kreveta: svjestan je da ne treba miješati radno okruženje s onim u kojem se spava, pogotovo zbog higijene. Stoga je iskoristio pozitivne strane rada u krevetu i primijenio ih u drugom okruženju.

Rezultat je kolekcija sastavljena od tri komada namještaja, a svi se mogu koristiti u uredu ili home officeu.

The Basic Besk inspiriran je situacijom kad se cijeli dan sjedi u krevetu s laptopom u krilu. Ima tri dijela: naslon sastavljen od tri komada, sjedalo i potporanj za noge ispod kojeg je smještena kutija za pohranu stvari.

Geoffrey Pascal

Dijelovi namještaja su odvojeni kako bi se namještaj mogao prilagođavati ljudima različitih visina i različitih dužina nogu, a namijenjen je radnim zadacima koji ne traju duže od tri sata.

Geoffrey Pascal, portfolio

Drugi komad zove se The Triclinium Gum i namijenjen je ležanju na boku. Ima kosi okvir na kojem je madrac te jastuk koji se može staviti između noge radi udobnosti.

Geoffrey Pascal

The Triclinium Gum se preporuča koristiti za poslove koji traju između 5 i 30 minuta.

Geoffrey Pascal, portfolio

Treći i posljednji dio kolekcije je The Flying Man koji je namijenjen ležanju na trbuhu, a sastavljen je od tri komada: za noge, torzo i za laptop.

Geoffrey Pascal

Ovakav dizajn namijenjen je kraju dana, odnosno zadacima koji traju do sat vremena, kad je osoba već umorna.

Geoffrey Pascal, portfolio

Naravno, kolekcija je osmišljena da ured sadrži sva tri njezina dijela, a korisnik se ne fokusira samo na jedan, nego ih cijelo vrijeme mijenja.

Bilo bi neobično, ali jako cool imati ovakav namještaj u uredu… Definitivno je razigranije i ugodnije okruženje od onog na koje smo mnogi navikli.