Danas je Midsommar. Evo inspiracija za divan dan u prirodi

Skandinavcima je današnji dan uz Božić najveći blagdan u godini. Što to znači? Kako ga provode? Evo malog vodiča za Midsommar na švedski, ali i na hrvatski način

Znam da volimo uvoziti praznike, pa ću vam danas ispričati priču o Midsommaru. Blagdanu koji se jako slavi u skandinavskim zemljama i koji im je važan jednako kao Božić.

Zašto?

HOUSE DOCTOR

To je početak ljeta, najdulji dan u godini, obično i dan kada završava škola i počinju školski praznici. Slavljenje takvih običnih, svakodnevnih stvari dio je njihove kulture, tradicije, naslijeđa.

Kako ga slave?

HOUSE DOCTOR

U prirodi. I to obavezno. Doslovno, gdje god vam se sviđa.

HOUSE DOCTOR

Naime, u Švedskoj čak postoji zakon koji dozvoljava svim ljudima da nesmetano šetaju po prirodi i da posvuda kampiraju, rade piknik, uživaju, ali samo pod jednim uvjetom. Samo ako nikoga drugog ne ometate.

HOUSE DOCTOR

Dakle, šveđani Midsommar slave doslovno gdje god im se sviđa, bez obzira da li je livada, pašnjak, obala, šuma u njihovom ili nečijem tuđem vlasništvu.

HOUSE DOCTOR

Najčešće slave s obitelji i prijateljima i to u pravilu uz hranu, piće, razne igre poput skakanja iz vreće za krumpire… i puno alkohola.

HOUSE DOCTOR

Poznato je da je u Švedskoj alkohol jako skup i da se prodaje isključivo u dućanima koji su u vlasništvu države. Te trgovine rade svega par sati dnevno, a u njihovoj kulturi nije pristojno piti alkohol preko tjedna, nego samo vikendom i u ovakvim posebnim prigodama…

HOUSE DOCTOR

A Midsommar je pravi razlog za slavlje i zato party obično počinje već oko 18 sati i to najčešće u petak ili subotu u razdoblju od 20 do 25. lipnja.

Pravilo je da svatko nosi od kuće nešto za jesti, a piju se obično sokovi od brusnice, razni kokteli na bazi gina te sve moguće rakije i likeri, vina.

HOUSE DOCTOR

Proslave izgledaju lijepo, opušteno, udobno i ukrašene su s poljskim cvijećem kojega usput uberu.

Tradicionalno, svaka mlada cura za Midsommar bi trebala ubrati 9 različitih vrsta cvijeća i navečer prije spavanja staviti ih ispod jastuka. Onog koga bude tijekom noći sanjala, znači da ju voli…

HOUSE DOCTOR

Pretpostavljam da vi nećete ispod jastuka spavati s herbarijem, a vjerojatno ni lutati livadama, no s obzirom da je i pred nama dugi vikend, moja preporuka je, provedite ga opušteno u društvu najdražih osoba…

HOUSE DOCTOR

Čak i ako ne idete na more, niti na godišnji odmor, to ne znači da ne možete napraviti si raskošan piknik ili bar snack na otvorenom…

HOUSE DOCTOR

Ako idete u prirodu, osim hrane, pića i pribora za jelo, ne zaboravite sprej protiv komaraca, buba i krpelja, kremu za ubode i kremu za sunčanje.

Iskusni piknik majstori uvijek u gepeku imaju dekicu, vreću za spavanje, frizbi, loptu i rekete za badminton, a u novije vrijeme vrlo su popularna i takozvana skloništa koja izgledaju poput polušatora i služe kao odlični zaklon od sunca i vjetra.

No, i kući može biti jako lijepo…

HOUSE DOCTOR

Uvijek si možete napraviti barem kavu na balkonu.

HOUSE DOCTOR

Btw ovih dana planiram objaviti sve vaše balkone i terase koje ste mi slali, pa ako ste zaboravili poslati, evo još jedne prilike da mi pošaljete vašu ljetnu oazu na mail boba@dblog.hr

Uživajte i ugodan dugi vikend. A ako nekog zanima kako mi je prošle godine bilo u Švedskoj na Midsommaru pogledajte ovaj link.