Hoćete slaviti švedski Midsommar?

Skandinavcima je Midsommar veliki blagdan, bitan koliko i Božić. On označava početak ljetnog solsticija, najduljeg dana u godini, a kako ga slave? Bili smo na jednom Midsommar partyiju u Švedskoj i saznali to iz prve ruke

Ujutro od 5:34 počinje ljeto, dan koji malo tko u Hrvatskoj obilježava iako je to najdulji dan u godini i početak ljetnog solsticija. U Skandinavskim zemljama potpuni obrat. Oni nemaju puno praznika, posebice ne onih koji su im jako važni, ali 21. lipnja, odnosno Midsommar im je jedan od najvažnijih praznika u godini, poput Božića.

HOUSE DOCTOR

Zašto? Vjerojatno ima stotinu razloga, a početak ljeta, dugi dani i godišnji odmor čine se i te kako dovoljan razlog za kolektivno slavlje.

HOUSE DOCTOR

Naime, većina Skandinavaca upravo ovih dana uzima godišnji odmor kada i započinju školski praznici koje traju 5 tjedana, a upravo to je razlog da se današnji dan, odnosno Midsommar, pošteno proslavi.

HOUSE DOCTOR

A kako to rade? Nedavno sam imala priliku biti u Švedskoj na jednom pre-Midsommar partyiju koji se održao dva tjedna prije prave proslave… Evo kako je izgledalo i što sam sve saznala o Midsommaru…

IKEA

Midsommar obično počinje rano, oko 18 sati. Odmah nakon posla okuplja se cijela obitelj, uzima hranu, piće i odlazi izvan grada – na neku lijepu livadu, na vikendicu, proplanak, bilo gdje, samo da je izvan grada. To je prvo pravilo Midsommara.

HOUSE DOCTOR

Drugo pravilo je da nema puno dekoriranja i kompliciranja. Dakle, dijele se poslovi, svatko od gostiju donosi nešto od hrane i pića, dekoracije se svode na branje okolnog poljskog cvijeća. Dakle, posve jednostavno i prirodno.

HOUSE DOCTOR

Upravo tako je i izgledao Midsommar party na kojem sam i ja bila. Od 17.30 do 18 sati bio je polazak. Šveđani su se naravno odavno ukrcali u buseve, a oko 18 sati, ostala je samo još grupica nas Hrvata i Francuza koji očito vrijeme doživljavamo ležernije. U 18 sati, ispred nas dolazi CEO Ikee i pita nas da li trebamo prijevoz i ispričava se što u autu ima još samo jedno mjesto. Gledam ga u starom VW-nu i ne vjerujem… Baš me zanima koji bi se hrvatski CEO zaustavio pred grupicom stranaca.

Stiže nam bus i vozi nas do sela u blizini Almhulta kojemu sam zaboravila ime. Tamnozeleno drveće, gusta trava, drvene i ciglaste kućice ukrašene lampicama i cvijećem, sve kao iz neke Ikeine reklame.

I dolazimo na dogovoreno mjesto. Stara skomna kuća, nešto poput istarskih agroturizama, ukrašena je posve jednostavno. Bijeli šatori, veliki stolovi s bijelim stolnjacima, svakodnevno, jednostavno posuđe, kuhinjske krpe umjesto salveta, lampioni, svjećice, poneka girlanda napravljena od zavjesa i jako puno poljskog cvijeća.

– Tradicionalno na današnji dan djevojke odlaze na livadu i beru cvijeće, a svaka mora ubrati 9 različitih vrsta cvjetova i pred spavanje ih staviti ispod jastuka. Kada se probudi, osobu koju bude sanjala je ta osoba koja ju voli – ispričala nam je domaćica partyja.

HOUSE DOCTOR

Mi naravno nismo brali cvijeće, ali smo dobro primijetili da je svo cvijeće u vazama uistinu to poljsko autentično cvijeće koje raste oko kuće. Fenomenalno, komentirali smo i počeli uživati u švedskoj hrani i piću.

Na meniju su haringe, losos, škampi, razni sendviči, povrće, salate, deserti u malim staklenim teglicama…

No, osim što se jede, nose cvjetne haljine i cvijeće u kosi i pjeva, tradicionalno za Midsommar se jako puno pije. Naime, u Švedskoj je alkohol “zabranjen” i pije se vrlo rijetko u posebnim prilikama, a jedna od njih je Midsommar kada uživaju u koktelima na bazi gina, đumbira i soku od brusnice te u svim mogućim rakijama.

NICOLAS VAHE

U košarici na stolu smo izbrojali preko 10 vrsta različitih rakija… i nismo se ni snašli, a ekipa oko nas je postala jako vesela, raspjevana i rasplesana.

– Mnogi se za Midsommar jako opuste. Poznat je pojam otvorene švedske ljubavi – smije se jedan od domaćina, objašnjavajući nam kako je alkohol zapravo zabranjen te se prodaje isključivo u trgovinama čiji je vlasnik direktno država i Vlada.

NICOLAS VAHE

S obzirom da je ovo bio ipak Pre-midsommar party, naš nije bio ni približno raskalašen ni dug, a oko 21.30 je stala glazba i pjevač se na odlasku zahvalio. Svi, baš svi, discipliniramo su otišli u buseve, jedino smo začuđeni ostali mi i Francuzi s početka priče.

Uživajte u Midsommaru, Midsummeru ili Ivanju… slaviti možete početi već danas jer se obično slavi jedan dan od 19. do 25. lipnja.