Mjesto s divnim stepenicama i još ljepšim pogledom

Uskoro će se na Trsatu upaliti 3000 svijeća u najvećoj takvoj manifestaciji u ovom dijelu Europe, možda i na svijetu. No, zašto još posjetiti Trsatsku Gradinu? Evo priče i najave Ljeta na Gradini

Kada u jednoj priči imate Djevicu Mariju, Zrinske, Frankopane, Ilire i Lavala Nugenta, znate da ste zagrebli u povijest, u legende, mitove, povijesne knjige pune nagađanja, tumačenja, istraživanja. Nisam neki povjesničar, ali ipak ta imena navode me na sasvim logičan odgovor, danas pričamo o Trsatskoj Gradini, jednom od najljepših mjesta na kojem možete popiti jutarnju kavu ili uživati u zalasku sunca i mjestu gdje se na čudnovat način spaja kultura, umjetnost, povijest, nezaboravan ambijent…

Borko Vukosav

Teško bih uspjela prepričati povijest Trsata, Trsatske Gradine i prezanimljivog čovjeka Lavala Nugenta, viteza i mecene koji je toliko toga sagradio i napravio, a zaista se o njemu zna jako malo. Prepuštam vam linkove i preporuku da malo istražujete, a u međuvremenu pokazat ću vam vrlo osoban razlog zašto mi se toliko svidjela Gradina.

Borko Vukosav

Kao mnogi tajno sam zaljubljena u stepeništa i stube. Jednostavno obožavam gledati i fotografirati lijepe hodnike i maštati kako ću na njima jednog dana snimati neki editorijal… Mjesto gdje bih voljela snimiti recimo neki modni set bilo bi ovdje, na ovim stepenicama u tvrđavi, današnjem kafiću Vintage na Trsatu.

Borko Vukosav

Caffe bar je prije par godina obnovljen i prema riječima Riječana, možda ne idealno, ali sasvim sigurno odlično prema onome što je i kako nekada bilo.

Borko Vukosav

Prostor je često mijenjao funkcije, a u jednom trenutku prije 20+ godina u hramu Mir junaka bila je pečenjara gdje su se pekli ćevapi, a u tvrđavi je bilo nekoliko neuspjelih kafića koji su koketirali s cajkama.

Borko Vukosav

Prije 12 godina započela je manifestacija koja se zove Ljeto na Gradini, a danas je ona već prilično ozbiljna i raznovrsna kako bi motivirala ljude da dođu i otkriju Trsat. A što nas sve tamo očekuje?

Borko Vukosav

– Postoje Riječani koji nikad nisu bili na Trsatu. Mi to želimo promijeniti i želimo da ga uz ljetne manifestacije upoznaju i zavole te da postane dio njihove tjedne ili mjesečne rutine – ispričao je arhitekt Vedran Babić, jedna od glavnih osoba zaduženih za uređenje Gradine i organizator raznih manifestacija u Rijeci i Trsatu.

Borko Vukosav

Ove godine na Trsatu pripremaju 19 raznovrsnih manifestacija na kojoj će se predstaviti čak 264 umjetnika, a 10 od 19 manifestacija u potpunosti je besplatno i prilično impozantno.

Borko Vukosav

– Najviše smo ponosni na našu manifestaciju paljenja svijeća na Trsatu s čim započinjemo Ljeto na gradini. Lani smo ih upalili 2000, ove godine ćemo 3000, a uz posebno dizajnirane svijeće koje su “otporne” na buru i jugo, bit će tu i 500 visećih plamenova te glazbeno-scenski elementi koji će bez sumnje ponovno očarati sve prisutne i stvoriti nezaboravan ugođaj – najavio je Babić, objasnivši kako u programu sudjeluje 36 umjetnika, pa tako i zbor Josip Kaplan.

Borko Vukosav

Jedva čekamo vidjeti, zato vam ovo i najavljujemo dva i pol tjedna ranije, kako bi se mogli organizirati. Evo što vas još očekuje na Trsatu. Ima mode, koncerata, performansa, suvremene umjetnosti, pa čak i legendarne Stilske vježbe Lele Margetić i Pere Kvrgića.

Borko Vukosav

Evo i divnih slika Borka Vukosava.