Ambienta ima velike novosti i planove. Nestrpljivo iščekujemo.

Na Ambientu se vraćaju premium dizajn brendovi – Prostoria, Artisan, Nunc, Mila&Milli… i sve to pod kuriranjem Nikole Radeljkovića. No, to je tek početak osvježenog koncepta koji obuhvaća i outlet s dizajnerskim stvarima

Bravo. Konačno. I hvala. Riječi su koje mi se vrte u glavi dok slušam program Ambiente koja će se održati od 9. do 13. listopada na Zagrebačkom Velesajmu. Naime, idući tjedan započinje nova, osvježena Ambienta s mnoštvo noviteta.

Jedan od najvećih je proširenje Design Zone, povratak premium dizajn brendova i kuriranje Nikole Radeljkovića nad galerijom paviljona 5, na kojem će izlagati vodeći hrvatski i inozemni proizvođači: Artisan, Blue Tag, Dizz Concept, Nunc, Mila&Milli, Prostoria, Regeneracija, odnosno regionalne perjanice dizajna koje su nagrađivane sa svjetskim dizajnerskim nagradama poput Red dota, German Design Awarda, If Design Awarda…

U prizemlju paviljona 5 smješten je drugi dio Design Zone pod nazivom Talent Zone Young and Professional na kojem će se predstaviti manje tvrtke i samostalni dizajneri koji tek pronalaze svoje mjesto na tržištu, a pod kuriranjem Ade Kezić (A1 Format).

Armano Linta

Treća veliko iznenađenje priprema se u paviljonu 10a gdje će se održati takozvani PRESALE OWNER, odnosno ekskluzivna prodaja namještaja tvrtki Design Zone.

Sasvim neslužbeno doznajemo da će se ondje naći mnoštvo Prostorijinih prototipa i salonskih komada koji će biti na popustu i do 70 posto.

Velika novost je i što se Ambienta povezala s galeristima i umjetnicima, te Art Fair zona. Za najbolju ponudu umjetnina pobrinut će se art direktor Art Fair-a Zagreb, slikar i dizajner Ante Potočnjak.

Svoja umjetnička djela predstavit će slikari, kipari i fotografi. Dolazak su potvrdili brojni inozemni i domaći umjetnici iz devet zemalja te renomirani galeristi iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Održat će se i Aukcija umjetnina na kojoj će se moći nabaviti 300-injak klasika hrvatske suvremene umjetnosti (poput Ivana Kožarića, Julija Knifera ili Mladena Stilinovića), neki od najznačajnijih predstavnika hrvatske konceptualne umjetnosti (Ivo Gattin, Braco Dimitrijević, Boris Demur, Željko Kipke, Zlatko Kopljar, Antun Maračić), do najznačajnijih predstavnika mlađe generacije suvremene hrvatske umjetnosti (Kristijan Kožul, Marko Tadić, Ivan Fijol itd.).

Na prodaju će biti ponuđeno i više od 100-tinjak umjetničkih fotografija nekoliko najznačajnijih suvremenih hrvatskih fotografa.

Aukcija svih izloženih umjetnina održat će se u paviljonu 7A u subotu, 12. listopada s početkom u 13.00 sati te drugi dio aukcije u 15.00 sati.

U bogatom popratnom programu Art Faira Zagreb očekuju se različiti umjetnički performansi, slikarski natječaj s bogatim fondom nagrada, aukcije, promotivna prodaja te stručna predavanja.

Jedva čekam vidjeti kako će to sve izgledati i zaista sam sretna i zahvalna svima koju su uložili snage, volje, truda, energije, sredstava… da se stvori najlakše rečeno Ambienta 2.0.

Ima nas puno koji smo emocionalno vezani za taj sajam i koji bi jako voljeli da on postane ponovno utjecajan…

A što nas još očekuje na toj osvježenoj Ambienti?

Gotovo dvostruko više izlagača nego lani. Ambienta će se odvijati u 10 paviljona Zagrebačkog velesajma, odnosno na 27.000 kvadrata s ponudom 461 domaćeg i inozemnog izlagača iz 28 zemalja.

Novitet je i što će se u sklopu sajma održati sajam HORECA – Living Kitchen na kojem će biti predstavljeni uređaji i oprema za hotele, restorane i catering.

Sajam će obuhvatiti i segment građenja i opremanja te namještaja za uređenje doma, ureda, rasvjetu, tepihe, strojeve, alate te repromaterijal za drvnu industriju i proizvodnju namještaja.

Pored Design Zone, sadržaj namještaja i unutarnjeg uređenja obuhvaća još četiri paviljona: 5, 8, 8A i 9, u kojima ćwe između ostalih izlagati: Solelux, Fagus, Wofi Leuchten, Tepih centar, Kamini Hoyan, Tehno-dom, Tehnomont, Drvona, Oprema A.L.T., Centar rasvjete, Haby, Mihonović, Arboline, Bokart, Prima, Spin Valis, DI Čazma, Conty te brojni drugi.

Otvorena pozornica u paviljonu 5 bit će središnje mjesto edukativnog i stručnog dijela Ambiente na kojoj će se održati paneli i predavanja brojnih stručnjaka. Jedan od zanimljivijih predavača sigurno je Tijmen Sissing, osnivač pokreta Trashpackers, globalne platforme koja pomaže u stvaranju boljeg svijeta čišćenjem smeća i educiranjem.

U paviljonu 5 predstavit će se nekoliko zanimljivih izložbi: “Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.” u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt gdje će se uživo moći vidjeti klasici dizajna iz tog razdoblja te podsjetiti nekadašnjih velikana poput tvornica Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i TMN Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca…

Mnogima će to biti prilika da vide izložbu Young balkan designers „Circular Design“, regionalna platformu za talente, osnovanu 2011. godine s ciljem identifikacije, promoviranja i razvijanja kreativnog potencijala Balkana u području dizajna proizvoda.