Sretan vam međunarodni dan kave

Idemo na kavu? To je najčešći poziv na druženje u Hrvatskoj. Btw Franck u suradnji s agencijom Hendal proveo istraživanje koliko uistinu volimo i pijemo kavu, kakvu, s čime, s kime te tko nam je dream partner za kavicu. Evo rezultata…

Vi stalno i satima sjedite po kavama. Tu rečenicu najčešće čujemo od stranaca kojima je uvijek zadivljujuće vidjeti naše pune kafiće, ležerno ispijanje kave na suncu i čavrljanje uz šalicu kave… Vi Hrvati ste stalno po kafićima, komentiraju.

Zapravo su u pravu. Dugo ispijanje kave dio je naših običaja, našeg socialno-kulurološkog ‘DNK’ jer svaki dogovor, posao, problem, životna situacija se bolje ‘rješava’ uz kavu, zar ne?

A upravo to potvrđuje i istraživanje koje je proveo Franck u suradnji s agencijom Hendal po kojoj ispada da gotovo 85 posto građana pije kavu barem jednom dnevno, a preko 60 posto i više puta dnevno.

EVO REZULTATA ISTRAŽIVANJA:

„Idemo na kavu“ i dalje je daleko najčešći (87,5%) poziv na druženje, a za polovicu građana razgovor nije potpun bez kave.

Kada bismo mogli pozvati na kavu osobu iz javnog života Hrvatske, bio bi to netko od
glazbenika (23%), znanstvenik (16%) ili sportaš (16%).

Najpopularniji izbor za druženje uz kavu među znanstvenicima je Ivan Đikić, među glazbenicima Maja Šuput, a među sportašima Luka Modrić.

Gotovo 90 posto konzumenata, kavu najčešće pije ujutro, dok blizu 70 posto kavu pije i
poslijepodne. Kava se jednako pije u društvu uz razgovor (29%) kao i u samoći, dok se prati vijesti ili društvene mreže (29%), sprema za posao, školu ili fakultet (18,7%).

Najpopularnije vrste kave su mljevena (turska) kava i espresso u kafiću koje pije gotovo 70% ispitanih građana.

Od ostalih vrsta izdvajaju se instant kava (42%), gotovi cappuccino (39%) i kava za van iz
aparata (35%).

Kavoljupci i dalje najviše vole svoj omiljeni napitak iz džezve (69%), ali svaki drugi voli instant kavu prelivenu vrućom vodom, a svaki treći bira kavu iz automata.

Najčešće se u kavu dodaju šećer i mlijeko, dok gotovo 20 posto ispitanika uživa u čistoj kavi, bez ikakvih dodataka.

Kava je dio svakodnevnog života pa se najviše pije iz navike (41%), zbog druženja (36%) i
razbuđivanja (37%), a okus kave primarni je razlog konzumacije za 29% kavopija.

Uz kavu se najčešće gricka keks (40%), pekarski proizvodi i kolači, a 15 posto kavopija voli svoj omiljeni napitak kombinirati s čokoladom.

Kada se spomene kava 28% građana kao prvu asocijaciju navodi jutro, 16% buđenje, 15%
miris, a 13,5% spominje Franck.