Dimanje bez štemanja i novih priključaka. To!

Ikea je upravo objavila vrlo ozbiljnu inovaciju. Riječ je o kolekciji pametne rasvjete koja korisniku omogućava promjenu boje i intenziteta svjetlosti te automatizirani senzor za gašenje svjetla samo s ugradnjom novih žarulja, novim daljinskim i aplikacijom za pametne telefone. Dakle, nema kopanja, bušenja, majstora, novih lustera… Evo točno o čemu je riječ.

– Ikea je lansirala kolekciju pametne rasvjete koja omogućuje uštedu i prilagodbu svjetlosti trenutačnim aktivnostima i raspoloženju. Svi proizvodi u sklopu kolekcije temelje se na Plug & Play principu što znači da korisnici ne trebaju uvoditi nove žice ili rasvjetna tijela u svoj dom, već je dovoljno stare žarulje zamijeniti novim IKEA TRÅDFRI LED žaruljama koje će biti dostupne od sljedećeg tjedna – kažu u Ikei.

Kolekcija Pametne rasvjete uključuje više paketa. Prvi, najjednostavniji, omogućuje isključivo prigušenje svjetlosti. U drugom paketu nalazi se daljinski upravljač koji može prigušiti svjetlost te promijeniti toplinu boje iz, primjerice, uredskog jačeg u prigušeno svjetlo za večeru ili ples. Toplinu boje moguće je mijenjati i TRÅDFRI aplikacijom za pametne telefone, za što je potreban TRÅDFRI pristupnik. Kolekcija sadrži i senzore pokreta. Izađemo li iz neke prostorije u kojoj se nalazi TRÅDFRI senzor pokreta, svjetlo će se automatski ugasiti nakon jedne, pet ili deset minuta bez pokreta, ovisno o odabiru ukućana. Kao i drugi proizvodi u kolekciji, ni senzor ne zahtijeva fiksnu instalaciju te ga se može koristiti u bilo kojoj prostoriji doma.