Tanja nam je otkrila kako napraviti kućicu – staklenik

Jestivi ukrasi ovogodišnja su hit božićna dekoracija. Kako napraviti najljepše da traju godinama, ispričala nam je Tanja s bloga Cookam i guštam

Već sam vam pričala o tome kako sam cijele blagdane bila u kući i surfala po netu. Jedna od stvari koja me oduševila bila je kućica-staklenik moje drage prijateljice Tanje Pastuović Klaić s bloga Cookam i guštam. 

VIGOR KLAIĆ

Tanja me uvijek oduševi sa svojim kućicama, medenjacima, keksićima, no s ovim staklenikom nadmašila je samu sebe.

Tanja, pliz otkrij nam kako si ga napravila? Zovem ju i nagovaram da nam ispriča priču o stakleniku.

VIGOR KLAIĆ

– Ovaj staklenik stvarno ima priču. Znaš li za koga je on bio namijenjen?

– Nemam pojma – odgovaram zbunjeno.

– Pa za tvoje klince. Prerano ste otišli iz Zagreba i sve gledam kad ćete se vratiti da vam ga donesem – smije se Tanja i otkriva mi tajnu kako se radi staklenik.

VIGOR KLAIĆ

– Prvo nacrtaš kućicu na čvrstom kartonu i izrežeš ju. Ja sam ju nacrtala u dimenzijama stranica širina 25 cm, visina 15 cm, a širina zabata 15 centimetara, a visina 25 centimetara. Na njoj sam nacrtala i izrezala puno prozora, posebice na krovu. Kućica se radi od smjese za medenjake, ali ju malo jače zapečeš kako bi bila kompaktna i čvrsta. Prozore napraviš od listića želatine. Moji prozori otprilike su iste veličine kao ti listići, tako da ih nije bilo potrebno rezati, nego ih samo zaljepiš sa smjesom za ukrašavanje – objašnjava Tanja, otkrivši nam dio koji me je najviše zanimao.

– Važno je imati puno strpljenja i napraviti dovoljno čvrstu smjesu od bjelanjaka i šećera za ukrašavanje. Neki ljudi prvo ukrašavaju stranice, a onda lijepe stranice i stvaraju kućicu. Ja prvo napravim sve zidove, čekam da se dobro stvrdne i tek onda krenem s ukrašavanjem. Ako planirate kućicu jesti, onda u smjesu za ukrašavanje staviš i limunov sok, kako bi bilo ukusnije. Ako je samo za ukras, onda nemoj staviti limun jer zbog njega medenjaci brže požute – otkrila nam je Tanja, dodavši kako medenjaci, kućice i staklenici mogu trajati i po nekoliko godina kao božićni ukras.

VIGOR KLAIĆ

Kad ti to radiš i objasniš, sve zvuči toliko jednostavno i lako – kažem joj.

– Da, treba prakse, ali nemoj se obeshrabriti. Divno je što se svaka greška može pojesti i ukusna je. Kućicu možeš ukrašavati kako god želiš. Ja sam je ukrašavala samo s točkicama, što joj je dalo retro izgled. Unutra sam stavila i male lampice, ispred nje stavila male orašare i par grančica te sve posula sa šećerom u prahu – kaže Tanja.

VIGOR KLAIĆ

Hvala ti Tanja na ovom divnom božićnom daru, idućeg Božića radimo kućice i staklenike zajedno.

A sada pogledajte kako je izgledalo kod Tanje Pastuović Klaić prošlog Božića.