Treba nam puno plave boje. Evo zašto

Plava boja kažu teoretičari boja donosi osjećaj mira, spokoja i nudi utočište. Možda uopće nije čudno zašto je baš ona boja 2020. godine

Dok se nije još znalo ni o koroni, o razmjerima svjetske pandemije, ni o potresu, ni o ničem sličnom što nam se u posljednje vrijeme događa, na Američkom Institutu za boje koncem prošle godine plava boja kodnog imena 19-4052 Classic Blue, proglašena je bojom 2020. godine.

PANTONE

Moram priznati da me ta vijest tada nije nešto oduševila i da mi se klasična plava doimala pomalo preklasično, jednostavno, da bi bila proglašena bojom godine. No, danas imam potpuno drugačije mišljenje – zaista nam svima treba te boje mora, mira i tišine.
Naime, Classic Blue prema teoriji boja nijansa je koja donosi osjećaj mira, spokoja i nudi utočište.

PANTONE / Dezeen

– Živimo u vremenu koje zahtijeva povjerenje i vjeru. Upravo se takva vrsta postojanosti i samopouzdanja izražava Pantone 19-4052 Classic Blue, čvrstim i pouzdanim plavim nijansama na koje se uvijek možemo osloniti – rekla je krajem prošle godine Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Pantone Color Institute, čije riječi danas poprimaju vizionarski značaj.

Pantone / COCO MAISON / PRIMA

– Klasične plave boje naglašavaju našu želju za pouzdanim i stabilnim temeljem na kojem ćemo graditi budućnost prelazeći prag u novu eru – rekli su tada stručnjaci iz Pantonea, vjerojatno ni sami ne sluteći koliko su ove rečenice bile vizionarske i višeznačne.

Pantone / COCO MAISON / PRIMA

No, kakva je uistinu plava?

To je boja neba i mora koja se često povezuje s dubinom i stabilnošću. Simbolira povjerenje, odanost, mudrost, inteligenciju, vjeru, istinu, spavanje, prijateljstvo, zaštitu, mir, strpljivost, razumijevanje, suradnju, udobnost, lojalnost i sigurnost.

To je boja mira i tišine, odanosti, istine i ozbiljnosti. Smatra se da plava daje dobrobit za tijelo i um. Usporava ljudski metabolizam i proizvodi opuštajući, rashlađujući učinak.

COCO MAISON / PRIMA

Plava boja je, prema istraživanjima psihologa, boja je smirenih, upornih, marljivih ljudi. Zbog svega toga često se upotrebljava u korporativne i državničke svrhe. Na zastavama i grbovima simbolizira ozbiljnost i vjeru u istinu, a u korporativnom svijetu ona označava dubinu, stručnost i stabilnost.

A na duhovnom planu?
Istočnjački stručnjaci kažu da u meditaciji vizualizacijom sebe u plavome omotaču stvaramo zaštitno polje. Osobama koje imaju problema s grlom, komunikacijom ili iznošenjem vlastite istine, preporučuje se boravak u prostorijama plave boje ili nošenje plave odjeće. Osobama koje pate od nesanice navodno moglo bi pomoći će korištenje plave posteljine.

Ne znam koliko je to istina – ali mislim da nam svima treba utočište mira, stabilnosti i sigurnosti…

COCO MAISON / PRIMA

I zato evo mog prijedloga plavih detalja za dom iz Prime koji nam barem malo mogu pomoći. Btw evo i linka na njihov webshop koji još uvijek radi.

Wordpress Gallery Plugin Free