Mramor. Opet je jako hit. Jel’ vam to ok?

Jeste li primijetili da je mramor opet jako u modi i da se najčešće kombinira sa zlatnom bojom? Iskreno, ja vam nisam veliki fan kamena, a ispričat ću vam i zašto…

U doba kada sam počinjala s Nekretninama, onim legendarnim subotnjim prilogom u Jutarnjem listu, često sam obilazila gradilišta svojih oglašivača. Pristojna, poslovna, kako god. Nekako mi je bilo ok upoznati ljude koji su dio scene i koji svaki tjedan uplaćuju veliki novac da bi se reklamirali u tadašnjem mom prilogu.

Bilo je to vrijeme građevinskog booma kada se strašno puno toga gradilo i prodavalo i tada sam se stvarno nagledala i naslušala svačega. Bilo je bračnih ponuda ekipe s petog kata koja je upravo postavljala pločice, svakakvih umjesnih i neumjesnih komentara. Ali ono što jako pamtim je da se svaki vlasnik s ponosom hvalio kako je na podu na stubištu granit ili mramor, a da je ograda od inoxa.

Koga to impresionira, pomislila bih uvijek. Ali ok, možda je problem u meni. Ja zaista ne volim kamen na podu, na radnoj plohi, na zidu.

Ne mogu si pomoći, ali ja se uvijek sjetim tih građevinara i tog atavizma tajkunskog doba

Meni je to kič. Prečesto ultimativni. Atavizam zlatnog tajkunskog doba.

I zaista ne mogu si pomoći. Kada god vidim slike mramornih radnih ploča, stolova, posuda koje su trenutno jako in, (i zaista neke fotke su toliko divne i radna ploha izgleda savršeno) ja se sjetim tih građevinara.

Broste Copenhagen. Volim :)
Broste Copenhagen. Volim :)

Ali sjetim se i jedne druge priče. Zapravo puno važnije, a to je priča moje frendice koja se užasno žali što joj je mrlja od crnog vina ostala na radnoj plohi. Da, da ljudi. Ako pijete puno crnog vina, oprez. Kamen upija i trk odmah po krpu i obrišite ga kako vam ne bi ostale ružne ljubičaste fleke.

No, postoji i treća priča oko kamena. Neke vrste kamena, ipak mi se jako sviđaju. A to je travertin. U njega sam se zaljubila kada sam vidjela predivnu, jednostavnu kupaonicu obloženu od poda do stropa u kamen, u kući arhitekta i našeg dragog obiteljskog prijatelja Jakše Kalajžića. O njegovoj Žeževici, ali i drugim projektima, rado ću pričati nekom drugom prilikom.

Ali vratimo se na travertin koji se nalazi u njegovoj kupaonici.

S obzirom da travertin spada u mekanije i poroznije vrste kamena Jakša je travertin fugirao bezbojnim premazom kako se u porama ne bi skupljale nečistoće i gljivice pa kupaonica i sada, nakon nekih 5-6 godina izgleda jednako atraktivno, a ja sam nakon toga stvarno promijenila mišljenje o kamenu u interijeru.

Prodavači kažu da je kamen najbolji izbor jer je dugotrajan, izdržljiv, otporan na trošenje, kemikalije i vlagu.

U svakom slučaju, prodavači kamena uvijek će vas uvjeravati da je kamen najbolji izbor jer je dugotrajan, izdržljiv, otporan na trošenje, kemikalije i vlagu. Njihova sigurna prednost u odnosu na ostale materijale je svakako trajnost, pa stoga i cijena zna biti poprilična, obično oko 1000+ kuna po kvadratu.

No, kako se mi Hrvati često volimo pokazati i kada nemamo, onda i otuda popularnost jeftinije inačice, dekorativnog umjetnog kamena. Riječ je zapravo o betonu koji s različitim dodacima odaje dojam kamena. Cijena? Povoljnija, a za kvalitetan deko kamen opet prilično skupa, oko 500 kn po kvadratu.

No, iako nisam veliki ljubitelj kamena, moram priznati da nekad stvarno dobro izgleda u interijeru. Evo malo mojih favorita…