Kuhinje. Trendovi, inspiracije, savjeti.

Kuhinje su uz kupaonice najskuplji i najzahtjevniji dio doma. Moraju biti praktične, funkcionalne, kvalitetne, izdržljive, lijepe… No, kakve kuhinje su zapravo ‘in’?

U trenutku kada je gotova kuhinja, većina useljava u dom. Kuhinja je većini ipak najvažniji kutak u stanu. Ljubav ide kroz želudac, zar ne?

No, šalu na stranu. Kuhinja je obično najveća investicija u domu oko koje se parovi najviše prepiru i dvoume.

Da li kupiti gotovu ili raditi po mjeri, blok kuhinja ili kuhinja iz salona? Koji oblik, raspored, izgled, model? Koja boja, materijali, funkcionalnost, s ručkicama ili bez, medijapan ili iveral, obična radna ploča ili od coriana, kerrocka, maxcompacta, fenixa, getacorea… Ugradbeni sudoper ili nadgradni, ugradbeni hladnjak ili vidljiv? Pločice u kuhinji ili parket? Staklo ili pločice na zid? A da ipak napravimo kuhinjski otok i smanjimo dnevni boravak?

ASTRA / MEBLO TRADE

Ajme koliko tema i razloga za dileme i svađe.

No, kako bi vam bar malo pomogli u suradnji s stručnjacima iz Meblo Tradea pripremili smo vam mali vodič o trendovima, inspiracijama i savjetima.

ASTRA / MEBLO TRADE

Prvi važan savjet je: nemojte se bojati spajanja kuhinja s dnevnim prostorom i neugodnih mirisa. Postoje tihe i jake nape koje će riješiti mirise. Kuhanje nije kazna, zato nema potrebe da za takozvanim starinskim stambenim kuhinjama koje su bile odvojene od ostatka stana.

ASTRA / MEBLO TRADE

Parket ili pločice na podu? Nemojte se bojati parketa u kuhinji. Današnji gotovi parketi su takozvano mrtvo drvo, što znači da su dobro osušeni i tretirani sa svih strana. Mogu se najnormalnije prati s mokrom krpom, tako da nema straha od dizanja parketa. Ako pak imate masiv, onda je priča malo drugačija. Starinski masivni parketi puno su osjetljiviji, posebice ako se ošteti lak. U tom slučaju sigurnije su pločice.

ASTRA / MEBLO TRADE

Kuhinja s otokom ili klasična? Naravno da je otok atraktivniji. No, važno je znati da kuhinjski otok traži jako puno mjesta, a izgleda jako loše i zdepasto ako je premalen i preuzak.

ASTRA / MEBLO TRADE

Bigger is better. Pogotovo kada su kuhinjski otoci u igri. Ako nemate dovoljno mjesta, radije se odlučite za poluotok ili kuhinju u I ili L koja također može biti jako atraktivna.

ASTRA / MEBLO TRADE

Kupiti gotovu ili raditi po mjeri? Ja sam uvijek za kuhinje po mjeri, ali prednost dajem serijski proizvedenim kuhinjama.

ASTRA / MEBLO TRADE

Garancija na kvalitetu, stručna montaža, fini mehanizmi, lijepo riješeni detalji… I ne zaboravite, deseci stručnjaka i dizajnera mjesecima rade na dizajnu jedne kuhinje, na prototipovima, materijalima… zato je uvijek kuhinja iz salona ljepša i finija od one koju izradi stolar. Čast izuzecima, ali…

ASTRA / MEBLO TRADE

Koje boje, obrade, materijali?

Ako su fronte u pitanju, onda može i standardni iveral koji je znatno povoljniji od medijapana ili fenix koji je materijal nastao uz pomoć nanotehnologije. Zgodan je i PET mat, odnosno folija velike čvrstoće i žilavosti kojom se laminira iveral ili MDF. S fenixom ili PET matom možemo dobiti elegantne i izdržljive mat poršine, i to bez otisaka masnih prstiju koji se obično jako vide na tamnim kuhinjama.

ASTRA / MEBLO TRADE

Ako birate trendovske tamne kuhinje onda provjerite kako se ponaša površina te ostaju li prsti na frontama.

ASTRA / MEBLO TRADE

Ako se pitate što s radnom pločom, odgovor je – uložite u nju i odaberite nešto uistinu izdržljivo i kvalitetno. Na tržištu postoji jako puno opcija i to je zaslužilo posebnu temu, no svakako obratite pozornost na spojeve.

ASTRA / MEBLO TRADE

Ako imate kuhinju u L ili U, provjerite kako će izgledati spojevi na radnoj plohi na tim dijelovima. Ja recimo nikada ne bih pristala na vidljive lajsne, a opet mnoge ljude to ne smeta.

ASTRA / MEBLO TRADE

Ugradbeni uređaji ili samostojeći? Definitiovno ugradbeni. Veliki trend je da kuhinje ne izgledaju kao kuhinje, te da su uklopljene u ostatak prostora i dnevnu zonu.

ASTRA / MEBLO TRADE

Kuhinje koje se nadovezuju na blagovaonicu, biblioteku, dnevni boravak…

ASTRA / MEBLO TRADE

Da ne duljim, evo trendova i inspiracija. Hvala Meblo Tradeu na divnim fotografijama kuhinja…