Kako pobijediti nered u dječjoj sobi

Uredna dječja soba je mit. To jedino znači da djeca nisu kod kuće ili se umiljavaju jer nešto jako žele dobiti. No, možda ipak postoji način da zauzdamo sve te bagere, kamione i ostale divlje zvijeri… Evo par korisnih savjeta

Klinci su nam napokon krenuli u vrtić. Napokon par sati mira i urednosti u stanu – bez kamiona, bagera, autića pod jastucima, na tepihu, u krevetu, sudoperu… Znate o čemu pričam…

Da, svi mi koji volimo urednost, čistoću, red htjeli bi taj red sačuvati barem par sati. No, možda postoji način? Postoji.

Proučila sam asortiman raznih trgovina i pronašla razne lijepe kutije u koje se mogu smjestiti sve te igračke, a da stan i dalje izgleda lijepo. Proučila puno i tekstova o organizaciji dječjih soba i igračaka. Evo par vrlo važnih savjeta koje sam počela primjenjivati i vidjela da djeluju.

Ikea
    1. Pokušajte da se djeca što češće igraju u svojoj sobi kako vam se cijeli stan ne bi pretvorio u dječji vrtić. Znam, teško je, ali vrijedi pokušati.
Ikea
    2. Investirajte u red. Dakle, kupite razne kutije, ormariće, platnene vreće, košare… I zatim djecu uključite u proces organiziranja. Ta organizacija prvenstveno treba pasati djeci i njihovom načinu igranja.
Ikea

3. Pravilo svih pravila. Kod djece sve mora biti igra. Igrajte se s njima slaganja i pospremanja ne zaboravite da ste im vi najbolji primjer kojeg stalno i u svemu kopiraju. Ako je vaša soba neuredna, malo je vjerojatno da će oni pospremati igračke za sobom.

Ikea
    3. Napravite zone slično kao što igračke stoje u vrtiću. Autići i sva vozila s kotačima neka imaju svoju garažu, slikovnice neka stoje kao u knjižnici, Lego neka bude spremljen u kutije, plišana ekipa u jednoj vreći…
Ikea

5. Bacite originalne kutije društvenih igara koje su obično različitih dimenzija i jako šarene te ih stavite u prozirne plastične kutije ili u kutije te na svaku kutiju napišite naziv ili nacrtajte neku oznaku.

Ferm living

6. U ormar ili na visoke police stavite sve one igre s kojim se dijete trenutno ne igra. Ako je neku igru preraslo, darujte ju drugoj djeci te razmijenjujte stvari.

Ikea

7. Roditelji sa starijom djecom kažu da veliki problemi znaju biti s Legom jer djeca vole da instalacije mjesecima stoje nasred sobe. Navodno je super rješenje da se dogovorite s njima – ako svaki tjedan ne obrišu prašinu s njih, da sve ide u smeće.

Zara Home

8. Još jedan savjet strožih roditelja starije djece koji mi se čini super – ako ne žele vraćati stvari na vješalicu, pegla u ruke… Navodno je metoda, vrlo djelotvorna.

H&M Home

9. U tinejdžerskom dobu jednostavno zatvorite vrata od sobe i ne živcirajte se. Ne isplati se ratovati zbog relativno nevažnih stvari. Ima puno važnijih stvari za svađu.

H&M Home

10. I za kraj, pomirite se s tim da soba nikada neće dugo izgledati kao iz časopisa jer je to ipak dječja soba.

Ferm living