Podstrana. Kuća od 400 m2 za čak 27 ljudi

Pričala sam vam da sam ovog ljeta dobila jako puno vaših fotografija kuća za odmor. Mnoge nisam stigla posjetiti, ovo je jedna od njih… Ali nam je zato dizajnerica interijera Marija Sablić ispričala apsolutno sve

Navikli smo da apartmanske kuće izgledaju preizgrađeno, nadograđeno, s pohabanim namještajem iz 80-ih i kičastim iz 90-ih. Puno smo se ljetos dopisivali i smijali na tu temu, a mnogo je vas koji ni kao vlasnik apartmana, a posebice kao gost, ne želite više pristajati na takav smještaj.

Stvari se jako mijenjaju. Mnogi od vas slali ste mi fotografije vaših kuća za odmor i apartmana. Puno je i arhitekata i dizajnera koji su se javili… Jedna od njih je Marija Sablić, dizajnerica interijera koja je nedavno u Podstrani dovršila uređenje jedne kuće od 400 kvadrata za smještaj čak 27 osoba.

Marija, jako voli pisati, pa sam ju zamolila da ona ispriča umjesto mene priču o toj kući… Evo Marijinog teksta i kuće koju je ona uredila…

Ivan Lovrić

Podstrana, malo, lijepo i gostima drago mjesto udaljeno svega 8 km od famoznog Splita, Splita koji svaku sezonu „gubi tlo pod nogama„ od novih turista te ih sretno i spremno dočekuje sa sve ljepšim apartmanima, barovima, novim hotelima i restoranima.

Ivan Lovrić

Podstrana je privlačna jer ona je tako blizu kad vam odgovara šušur velikog grada i sva njegova zbivanja, a tako daleko u onom trenu kad najviše trebate kristalno more, divne plaže, manje gužve, a tišine više.

Ivan Lovrić

Poznati pansion i restoran Amigos vlada Podstranom već dugi niz godina i njegov vlasnik Josip Minigo odlučio je proširiti ponudu svoju i u neposrednoj blizini restorana stvoriti jednu novu priču, kuću za odmor.

Kuća se prostire na cca 400 m2, prizemlje, prvi i drugi kat te suteren.

Ivan Lovrić

Na prvom i drugom katu šest je komotnih soba, svaka sa svojom kupaonicom. Prizemlje ima veliku blagovaonicu, pored nje je smještena veća soba opremljena kao ugodan dnevni boravak koji se sa svojom zasebnom kupaonicom i ulazom, po želji i potrebi lako može pretvoriti u spavaću sobu.

Ivan Lovrić

Kuća može primiti 27 osoba. U najam može ići cijela, odlična za veća društva. Iz spavaćih soba na katovima gosti se spuštaju u blagovonicu ispred koje se prostire bazen. U dnevnom boravku mogu odmarati, čitati i gledati televiziju, a dalje im je dostupna sauna i jacuzzi za opuštanje, konoba za druženja i teretana koju upravo dotjerujemo…

Ivan Lovrić

Priča može biti i drugačija, svaka soba se može iznajmljivati zasebno, s velikim bračnim krevetom i udobnim kaučem koji se po potrebi pretvara u ležaj za dvije osobe.

Ivan Lovrić

Kod uređenja interijera vlasnik nije imao definiranih želja osim što smo moderni barok i shabby stil na moju sreću eliminirali odmah.

Zaključili smo da želimo dobiti funkcionalan i praktičan, ugodan i nenametljiv, prirodan ali zanimljiv prostor.

Ivan Lovrić

Biti opušten na odmoru želja je svakoga, uživati u trenutku, osloboditi um od svakodnevnih briga i sa sobom kući ponijeti doživljaj. To je bila moja vodilja. Prostor s doživljajem, jer upravo je doživljaj ono što će gosti spakirati u svoje kofere i upravo su oni ti koji će nam ih ponovo dovesti.

Relaksirajući osjećaj Mediterana nije smio izostati i tako se plava boja s više svojih tonova ispreplela kroz cijeli interijer.

Ivan Lovrić

Fasadi kuće modernih ravnih linija pripala je svjetla, prirodna boja grlice, tortora. Neodređeni ton, između sive i smeđe i dubina tamno plavih staklenih ograda vjesnik su svega onoga što se u interijeru događa.

Ivan Lovrić

Sva neutralnost prirodnih boja upotpunjena je s mnogo crnih detalja. Upravo tim akcentiranjem s crnom moćnom nebojom definiran je prostor i postignuta elegancija. Tema kuće je definirana kolekcijom Moonson, meni jako draga kolekcija zidnih tapeta Belgijskog proizvođača Arte.

Ivan Lovrić

Od samog početka slaganja interijera ova nam je kolekcija bila broj jedan. Sami zidovi i njihovo uređenje mnogo doprinose atmosferi koja vlada. Zidne tapete su tu od velike pomoći. One su svoj come back doživjele u novijim materijalima, obliku i izradi i mi smo se odlučili za vinil. 

Osnovni motiv ove kolekcije su graciozne palmine grane koje se isprepleću. Palmino stablo, simbol mora, mediterana, mira i ljeta….i upravo to lišće savršeno pripada atmosferi ove kuće…

Ivan Lovrić

Stepenište je dobilo svoj četiri metra visok mural s tropskom biljkom Itaya. Mirna, bez prevelikih kontrasta, tekstura u kvadratićima, bez oštrih rubova i kao da je ručno na papiru otisnuta.

Ivan Lovrić

Uz prirodu na zidovima, za podne obloge u sobama drvo je bila najbolja opcija. Drvo je dalo osjećaj doma i dragi mi je spoj sa kovanim detaljima.

Ivan Lovrić

Zbog lakoće održavanja zaobišli smo parket i odlučili se za vjernu imitaciju drva, kolekciju Treverkcharme i Planet talijanskog proizvođača Marazzi.

Ivan Lovrić

Koristeći keramičke pločice u dimenzijama 10×70 cm, keramičari su nam u svim sobama besprijekorno složili riblju kost, a u nekim kupaonicama riblja kost je prošetala i po zidovima…

Ivan Lovrić

Inače, jako mi je drag taj tradicionalni način slaganja, ponovo moderan i donosi onaj luksuzni retro touch.

Ivan Lovrić

Cijelim interijerom proteže se uglavnom crna rasvjeta sa zlatnim detaljima. Vječno moderne i rado viđene, praktične Tolomeo zidne lampe, tvrtke Artemide, smještene su u spavaćim sobama iznad kreveta. To rasvjetno tijelo od aluminija i čeličnih sajli, ikona je talijanskog dizajna, obožavana među dizajnerima i arhitektima.

Ivan Lovrić

U drugim sobama umjesto klasičnih noćnih lampica odlučili smo se za jednostavnost crnih visilica Toma Dixona, samoukog dizajnera čije sve kreacije održavaju pomalo strast za industrijskim oblicima.

Ivan Lovrić

Klasične noćne ormariće zamijenili smo Kartellovim originalnim komadom namještaja Prince aha Stool. Tabure, stolić ili najljepše rečeno skulptura Philippa Starcka kreativan je i vrlo praktičan komad namještaja. Tamo gdje drugi koriste metal ili drvo Starck koristi polikarbonat. Divno.

Ivan Lovrić

Sviđa mi se što nepovjerenje prema polikarbonatu kao materijalu namještaja polako nestaje. Plastično je fantastično, Karim Rashid često to naglašava i kaže kako je plastični svijet, najljepši svijet.

Ivan Lovrić

Kartell je kultura plastike koja je ispričala veliki niz raznih detalja za dom. Upravo se ta suvremenost savršeno uklapa s tradicionalnim materijalima, tako da imamo divan spoj drva, kovanog željeza i polikarbonata.

Ivan Lovrić

U hodnicima na zidovima su nam transparentne Kartellove vješalice, a u blagovaoni Kartellov Crystal Palace zidni sat, dizajn Alessandra Mendinija. Okrugao i s podebljanim cik-cak dizajnom, narančaste boje odlično se povezuje sa zlatnim dijelom kuhinjske rasvjete.

Upravo ta mala doza zlata i narančaste simbolizira sunce koje proviruje u interijer.

Ivan Lovrić

Viđena je u mnogim interijerima… i neka je… jer neprestano oduševljava kvalitetom, ugodnošću i dizajnom i tako je bezvremenska Eamsova stolica s metalnim nogama uselila i u naše sobe. Najkopiranija stolica na svijetu, a mi smo s našom kvalitetnom replikom prezadovoljni.

Ivan Lovrić

Volim reći da je ovo personalizirana kuća jer zaista je velika većina ne samo namještaja nego i drugih mnogih detalja rađena po ideji, nacrtima i mjeri. Vjerujem da nisam ni sposobna stvoriti interijer koji izgleda kao salon namještaja. Uniformiranost i školski primjeri ne pripadaju originalnom prostoru, ne volim strogoću i hladnoću interijera, ne volim kad je sve po „špagi“. I kad pogledamo oko sebe u prirodi ništa nije savršeno, ništa nije uštogljeno, a sve je predivno.

Ivan Lovrić

Suradnjom stolara i bravara, koja je ponekad moram priznati bila uistinu izluđujuća, stvoren je namještaj u kombinacijama drva i kovanog željeza. I ručkice na ormarima izrađene su po nacrtu i mjeri upravo spajanjem tih moćnih materijala.

Ivan Lovrić

Bravar je ispunio sve naše želje i pored ostalog izradio od kovanog željeza ogledala i nosače za ručnike u kupatilima…

Personalizirani su nam i dvosjedi na razvlačenje koji svi imaju navlaku koja se može skinuti i oprati u perilici. Balducci nas je opremio i svim sjedećim garniturama, talijanskog dobavljača Vuzeta.

Ivan Lovrić

Za blagavaonicu smo uspjeli pronaći skoro 3,5 m dugačku garnituru Sofiu s uskim rukonaslonima koji ne oduzimaju mjesto za sjedenje.

Kod njih smo opremili i sve zavjese – od crnih vodilica, black outa prirodnog izgleda u sobama, polutransparentnih zavjesa i roloa.

Ivan Lovrić

Odličnu suradnju imali smo i sa tvrkom Brodometalurgija iz Splita koji su nas opremili podnim oblogama, rasvjetom, sve rokove na vrijeme ispoštovali i spremno trpili sva naša pitanja.

Ivan Lovrić

Konoba i wellness…

Ivan Lovrić

Naša ideja, naša mjera i izrađena je personalizirana fototapeta.
Konoba se dotjeruje još i bit će tu spoj više stilova, za sada je tu dominantna slika cijelom dužinom zida izrađena od fotografije Mrdujske regate prije par godina.

Vjerujem u to da je ljepota zaista u oku promatrača i da u dizajnu nema najboljeg…

Ivan Lovrić

Marija Sablić