Dnevnik kućanice: što kupiti za Božić? Nešto praktično…

Što kupiti nekome tko ti je blizak, cijeni praktičnost i funkcionalnost, a muku muči s premalo slobodnog vremena? Ispričat ću vam jednu istinitu priču iz svoje obitelji…

Mama: – Što da vam kupim za Božić? Ja: – Ništa. Mama: – Daj nemoj me zezati, znaš da ću ti nešto kupiti, ali mi bar daj neki hint, da ne pogriješim… Ja: – Neću ti reći. Mama: – Ok onda bar reci sestri, pa ću nju pitati.

Ovako otprilike zvuče razgovori oko poklona u mojoj obitelji.

Da, volimo si međusobno poklanjati, obožavamo motati darove i nikada nećemo kupiti nešto tek tako reda radi da se ispuni forma, nego su to obično tjedni razmišljanja, razgovora, dogovora oko stvari koje nam uistinu trebaju i vesele nas.

Opet mi zvoni telefon, sada je na liniji sestra. Ona: – Znaš što me mama sad pitala? Ja: – Što? Ona: – Pitala me što da ti kupi za Božić. Pa jedva sam smislila što ću ti ja kupiti, pa ne mogu toliko poklona smišljati…

GORENJE

Smijemo se. A znaš što bi baka rekla – nešto praktično! Obožavala sam svoju baku i ona mi je po mnogo čemu i dalje uzor u životu, ali stvarno mi nikada nije bilo jasno zašto je inzistirala na praktičnim, funkcionalnim, utilitarnim poklonima.

Kućne papuče, pidžama i čarape nama djeci, a mojim roditeljima mikser, lonci, toster, kuhalo, multipraktik… ovisi koja je bila prigoda i što bi baka procijenila da treba mojoj obitelji.

GORENJE

Stvarno mi nije bilo drago kada sam umjesto igračke morala glumiti veselje zbog kućnih papuča… Ali danas, kao mami dvoje klinaca koji stalno rastu i trgaju koljena, nova pidžama čini mi se kao jako dobra opcija.

Sve se mijenja. Mi se mijenjamo, ali opet neke stvari ostaju iste…

GORENJE

I za takve praktičare i funkcionaliste mali kućanski aparati su zaista najuniverzalniji poklon.

Mikser, blender, kuhinjski robot, kuhalo za vodu, mikrovalna, pekač kruha… sve su to zapravo pokloni s kojima na jedan suptilan način ljudima poklanjamo vrijeme.

GORENJE

Umjesto da se živcira oko toga hoće li juha biti dovoljno kremasta, tijesto biti dovoljno mekano, hoće li krema biti savršena… Dajemo si alate s kojim će kolač bolje uspjeti, a ručak biti ukusniji i brži.

Staviš u blender i za 20 sekundi imaš izdrobljene lješnjake i bademe…

Nemojmo zaboraviti brzinu. U ovo blagdansko vrijeme ona je sve.

GORENJE

Zahvaljujući kuhalu za vodu već nakon minute imat će vodu za opuštajući čaj, a zahvaljujući tosteru jutra imaju neku posebnu notu ležernosti i idiličnosti.

Gledam Gorenje retro liniju kućanskih aparata i baš me podsjeća na djetinjstvo.

Da, možda bih trebala reći mami da nam za ovaj Božić kupi nešto praktično. Znam da bi baka na nas bila ponosna.


 

Dnevnik kućanice osmišljen je u suradji s tvrtkom Gorenje, ali u potpunosti odražava osoban stav autorice teksta Bobe Blašković.