Zagreb Design Week seli na Akademiju likovnih umjetnosti

Nova lokacija zasigurno će donijeti novu atraktivnost festivala Zagreb Design Week. Evo što sve najavljuju

Odlična lokacija za takav festival. Zagreb Design Week ove godine čeka nas na novoj lokaciji – Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85. Središnja zgrada ALU-a koju je 1895. započeo graditi Herman Bollé, zajedno s velikim Parkom skulptura, bit će pretvorena u pozornicu za predstavljanje dizajna. U interijeru akademije imat ćemo priliku razgledati brojne izložbe, a u Parku će se organizirati filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i naravno, partyji.

Evo što kažu o organizatori:

– Tema ovogodišnjeg festival dizajna je — Limitless / Bez granica, kojom se nakon dvije godine ograničenja slavi ponovno okupljanje i sloboda kao neizostavan dio kreativnog procesa. U svijetu vrlo ograničenih resursa, razmišljanje izvan okvira i bez granica ključno je za inovacije i poboljšanje društva. Cilj nam je podržati razvoj kreativnosti uz razumijevanje da učenje i stvaranje nikada ne prestaju i da nema granica u osmišljavanju bolje budućnosti. Otvaranjem prema različitostima, cilj nam je podržati puni potencijal projekata i prikazati najbolje kreativne prakse iz cijelog svijeta. Predstavljanjem takve prakse želimo inspirirati ljude da preuzmu angažiraniju i aktivniju ulogu u globalnom društvu te da imaju sretniji i ispunjeniji život. Nakon dvije godine ograničenja, vrijeme je da granice maknemo iz svog djelovanja.

Do 1. kolovoza otvorene su i prijave za ZGDW Award, ZGDW partner lokacije, ZGDW Concept Store i ZGDW modnu reviju.

Finalisti ZGDW Awarda, jedine hrvatske nagrade za dizajn otvorene i dizajnerima iz cijelog svijeta, objavit će se do 6. kolovoza. Dodjeljuju se po tri nagrade, u svakoj od šest kategorija: Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Uži izbor najboljih radova predstavlja se izložbom na središnjoj lokaciji.

Sudionici ZGDW partner lokacija također će biti objavljeni 6. kolovoza. Partnerske lokacije mogu biti galerije, trgovine, ali i ugostiteljski objekti, a jedini je uvjet da svoje poslovanje baziraju na dizajnu, odnosno da proizvode, prodaju ili izlažu proizvode i robne marke vrhunskog dizajna.

Istog će datuma biti objavljeni i sudionici ZGDW Concept Storea, čiji je fokus na hrvatskim markama, ali u ponudi su dizajnerski proizvodi iz cijeloga svijeta i sudionici ZGDW modne revije čiji je cilj promocija mladih dizajnera. Modni dizajn predstavlja se u dvije kategorije: profesionalni dizajneri i studenti. – zaključuju organizatori.

Evo još par fotografija s prošlogodišnjih ZGDW-a.