Art park seli u Pulu, u park pored Rojca.

Rojc i Hidrobaza naše su ljetne baze. Evo zašto…

Art Park u Ribnjaku godinama mi je jedna od dražih manifestacija u gradu. Dok su nam klinci na rock akademiji, u hladu uživamo u opuštenoj atmosferi, glazbi, ponekom koncertu. Uvijek ima dovoljno ležaljki, stolica, stolova… Šteta što ne porade malo na kvaliteti kave, jedina je moja zamjerka… kao i želja da Art Park i Ribnjak traju dulje.

No, ostvarila mi se želja. Barem djelomice. Art Park po prvi put seli se iz Zagreba u moju rodnu Pulu, i to u park pored Rojca, u moj pulski kvart.

Monte Zaro vam je jedan od posebnijih kvartova u Puli. Nalazi se na samo par minuta od centra grada, a u sebi skriva ogroman gradski park s fontanama, borovim stablima i pogledom na more i dizalice, zvjezdarnicu, Dječji kulturni centar sa zborom i plesnim ansamblom Zaro i teatrom Naranča… neprežaljeni rock klub Uljanik i Rojc.

No, Rojc je priča za sebe.

To je najveća zgrada u gradu površine 16.739 m2, s unutarnjim dvorištem, besplatnim parkingom, sportskim igralištima i zelenim površinama.

Nekada je to bila vojna škola i vojarna Karlo Rojc u kojoj su desetljećima boravili vojnici u mornarskim odjelima. Tijekom rata Rojc je poslužio kao mjesto za smještaj brojnih izbjeglica. A onda se 1999. dogodila odluka koja je sve promijenila. Grad je odlučio prostor od cca 16.000 kvadrata dati besplatno građanima i udrugama, uz samo jedan uvjet, a to je da plaćaju struju i “budu ok”.

Rojc je danas primjer vrlo uspješne transformacije vojnog objekta u multifunkcionalni društveni centar. U njemu mnoštvo pulskih bendova i glazbenika ima svoje mjesto za probe, mnogi umjetnici ateljee, sportaši i mažoretkinje mjesto za trening, a mnoge civilne udruge svoje prostorije…

U Rojcu možete naučiti pjevati, plesati, svirati, trenirati boks, yogu, a možete naučiti i programirati, kodirati, brakedancati, crtati… Tu su i centri za skrb i rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, te razne udruge civilnog društva iz djelatnosti kulture, sporta, psihosocijalne skrbi i zdravstva, zaštite okoliša…

U Rojcu se godišnje održi 6 festivala, od kojih jer najpopularniji i najdugovječniji Monteparadiso, a uskoro Rojc postaje i dom Art Parka.

Naime, ekipa Art parka prvi put putuje van Zagreba, i to u Pulu u parkić pored Društvenog centra Rojc, na adresi Gajeva 3. Galeriju na otvorenome na novom će terenu oslikati tim umjetnika: Marin Remić, Zvonimir Haramija Hans, Vedran Štimac aka Polite BastART te Boris Bare.

– Projekt je od svojih početaka 2016. zamišljen kao putujući. Nakon zagrebačkih parkova čije smo stotine metara zapuštenih zidova oživjeli muralima, a svakodnevicu građana u njima obogatili programom i različitim kreativnim sadržajem, red je da odemo na more. Puli se baš jako veselimo jer je oduvijek kao grad imala posebnu umjetničku atmosferu, a sada imamo prilike doprinijeti joj i svojim programom – rekao je Boris Bare, jedan od organizatora Art parka te umjetnički voditelj projekta.

Osim kao jedan od autora zidova nove pulske street art galerije, Puležan Vedran Štimac se u projekt uključio i kao lokalna organizacijska podrška.

– Inspirirani ogromnim odazivom ljudi koji se u Art parku u Zagrebu već godinama odlično provode, zajedno s prijateljima koji su organizatori istoga, odlučili smo da je vrijeme da ga preselimo u Pulu, i to na mjesec dana za početak. Gradu nedostaje sadržaja ovakvog tipa gdje se tijekom ljeta posjetitelji mogu opustiti u nešto ležernijem ambijentu, gdje mogu dovesti djecu i ljubimce, i pritom se zabaviti uz glazbu i vrlo pristupačnu ugostiteljsku ponudu. Osim toga, u planu su i projekcije filmova, kreativne radionice, galerija na otvorenom… Također, jedna od ključnih ideja ovog gostovanja jest doprinijeti jačanju lokalne kulturne ponude te decentralizaciji umjetničkih radova. Zidove parka kod Rojca oslikat će domaći umjetnici te će ostati kao javno trajno dobro svima – kaže Vedran Štimac.

Art park u Puli će svakodnevno za posjetitelje biti otvoren u poslijepodnevnim i večernjim satima, a program će se redovito upotpunjavati.

A osim Art Parka Pula dobiva još jedno cool događanje – Food Truck. Naime, Food truckovi sa zagrebačkog Jaruna sele na mjesec dana na pulsku Hidrobazu, plažu na pola puta između Pule i Fažane.

Na festivalu će se hrana i piće posluživati u šest food truckova – od istarskih specijaliteta prezentiranih na moderan način do inovativnih grilova i specijaliteta. Vrlo vjerojatno najveći hit bit će Grill corner truck čija jela potpisuje chef Mate Janković.