Dizajn koji potiče fokusiranost, opuštanje, emocionalnu inteligenciju, senzoriku…

Dorja Benussi i njezin Tink Things napravio je nekoliko novih proizvoda koji su ponovno bili hit u Milanu. Upoznajte njezine jako cool stolice, ljuljačke, platforme, knjige, karte…

Dorja Benussi nije obična dizajnerica, kao što ni njezini predmeti nisu obični. Svaki proizvod koji Dorja dizajnira ima neku dodatnu funkciju – on potiče osjetilnu interakciju, senzoriku, emocionalnu inteligenciju… Dakle, pomaže djeci da bolje uče, pamte, da se lakše koncentriraju, da na zabavan način shvate da u životu moraju stalno pokušavati…

Upravo zbog toga Dorja je prije par godina dobila nagradu na Salone Satellite u Milanu koju uistinu dobivaju najtalentiraniji mladi dizajneri na svijetu. Njezina stolica Mia koju je tada predstavila, nije oduševila samo svojom privlačnom estetikom i dizajnom, nego i funkcijom.

Good news je da Dorja Benussi ima puno novih proizvoda koje je predstavila na ovogodišnjem Milanu te da su i oni oduševili stručnjake i publiku.

Ove godine njezin Tink Things širi se na proizvode za poticanje emocionalne inteligencije, a uvode i stvari i za odrasle.

Pa krenimo od stvari koju će obožavati i djeca i odrasli – ležaljke Moon.

– Naši omiljeni umirujući trikovi utjelovljeni su u elegantnoj ljuljački za djecu i odrasle. Moon je umirujuća ležaljka od meke, elastične tkanine koja tehnikom dubokog pritiska grli i blago pritišće osobu koja u njoj leži. Na taj način, u mozgu se potiče stanje mirovanja i oporavka organizma, odnosno, proizvodnja dopamina, hormona sreće. Iz tih razloga Moon postaje idealno mjesto za odmor i opuštanje, gotovo instantno umanjujući posljedice stresa. Ako se ljuljačka koristi aktivnije, zaigranije, zahtijeva fokusirano balansiranje što razvija ravnotežu i osnažuje centralni dio tijela. Na taj način usavršavamo cijeli senzorni sustav i posljedično olakšavamo emocionalnu regulaciju dok se opuštamo ili zabavljamo – objašnjava dizajnerica.

Set koji će zabaviti djecu, a odraslima pomoći da shvate neke stvari o sebi koje do sada nisu znali je – Sublimated set.

Sublimated set je paket koji potiče našu emocionalnu pismenost na zabavan, izazovan i provokativan način. Sadrži ilustriranu knjigu, kolekcionarske igračke i kartašku igru koja se može igrati samostalno ili u društvu.

– Kad razumijemo sebe i svoje mentalne procese, njegujemo samosvijest i emocionalnu zrelost – trenirajući balans. To je vještina koja se može njegovati od najmlađih dana, ali zahtijeva praksu. Kao odrasli, mi smo ti koji možemo pružiti te alate mlađim generacijama. S druge strane i kod nas samih uvijek postoji prostor za izoštravanje vlastite emocionalne inteligencije. Vrlo često su naši osjećaji varljivi. Bez odgovarajućeg uvida i sposobnosti mapiranja vlastitog emocionalnog jezika, podliježemo impulzivnim reakcijama, umjesto promišljenom prilagođavanju situaciji. Naš nedostatak razumijevanja vlastitog emotivnog spektra znači da uopće ne koristimo ono što nam naš mozak i tijelo govore. Emocije su signali koje najčešće baš i ne znamo koristiti, bez obzira na starost – kaže dizajnerica, dodajući kako nam Sublimated set može pomoći da prepoznajemo i odgovaramo na ono što se stvarno događa iznutra i izvana. Emocionalna pismenost omogućuje nam da napravimo prvi korak prema preuzimanju odgovornosti nad svojim mentalnim zdravljem.

Pokretna platforma Balance Bord namijenjena je pak samo djeci.

– Naučiti kako pasti, ustati, pokušati ponovno, krenuti dalje, ponovno pasti i prolaziti kroz sve to iznova, mogla bi biti najbolja priprema za život. Kod male djece, posrtanje i padanje sastavni su dio razvoja, ali kao odrasli obično činimo sve da to spriječimo. Za razumijevanje odnosa između fizičkih i emocionalnih padova mogu se koristiti objekti za igru koji potiču vestibularni sustav i ravnotežu – fizičku i emotivnu. Okrenut na jednu stranu, Drop djeluje kao čvrsta, ali izazovna platforma za penjanje čak i za one najmlađe. Stavlja djecu u nesiguran položaj i izaziva ih da se oslone na vlastita osjetila. Na drugoj strani, Drop postaje zabavna daska za ravnotežu i udobno mjesto za sjedenje i ljuljanje. Potičući samostalno kretanje i samosvijest, Drop pomaže u izgradnji fizičkog i mentalnog samopouzdanja od najranije dobi – objasnila je Dorja Benussi, pokazavši nam još dva proizvoda – stolicu Mia i Ika koje su namijenjene djeci od 1 do 12 godina.

Mia stolica sa sjedištem od mekanog i udobnog materijala dizajnirana je da grli djecu i tako potiče fokus i smirenost. Ona je, također, njihov omiljeni prijatelj za igru skrivača. U trenutcima preopterećenosti, djeca mogu podići dio sjedišta kao kapuljaču kako bi si stvorili skrovište za opuštanje. Tako ušuškani u svojoj stolici mogu se više opustiti i/ili bolje usredotočiti, što olakšava i učenje.

Ika stolica se jako sviđa onoj najaktivnijoj djeci. Njezino fleksibilno sjedalo pomaže djeci da se uravnoteže i fokusiraju, potičući vrpoljenje i ljuljanje. Ovaj inovativni dizajn kroz igru pruža pokret prijeko potreban mozgu u razvoju. Ika pomaže djeci da se koncentriraju i ostanu usredotočeni na učenje, pružajući i element igre čak i u sjedećim aktivnostima. Naš radni stol nadopunjuje stolice i čini kutak za fokusirani rad, prikladan za najmlađe i kroz cijelu osnovnu školu. Mogućnost podešavanja postolja omogućuje djeci da stvore ergonomski prikladan vizualni kut tijekom čitanja i crtanja, pritom ostavljajući prostor za različite aktivnosti – objasnila je Dorja Benussi.

Jedva čekamo vidjeti ove proizvode uživo, a bilo bi divno da postanu dio namještaja vrtića, hotela, igraonica, trgovina…