Vaza koju kod kuće ima svaki Finac

/D-IKONE/ Svi ju znamo, mnogi ju imaju kod kuće, a nekima je na wish listi godinama… Znate li priču o vazi Savoy, kultnoj vazi Alvar Aalta koja je proslavila 86. rođendan?

Iittalina vaza prava je ikona finskog dizajna i jedna od najpopularnijih vaza na svijetu, a mnogi smatraju da je to ujedno i najpopularniji dekorativni stakleni predmet svih vremena. Vazu je dizajnirao legendarni arhitekt Alvar Aalto te ju je predstavio na Svjetskoj izložbi u Parizu 1937. Iako je tada predstavljen tek prototip vaze, od početka je senzacija.

No, zapravo čak i prije. Naime, davne 1936. organiziran je natječaj za izlaganje radova na Svjetskom sajmu u Parizu, a jedan od prijavljenih dizajnera bio je Alvar Aalto koji je anonimno poslao rad pod nazivom Eskimoerindens skinnbuxa (u prijevodu kožne hlače Eskimske žene). “Kožne hlače eskimske žene” naravno, osvojile su prvu nagradu. Bio je to skup grubih skica vaza i posuđa nacrtanih olovkom, bijelom tintom i bojicama na papiru u boji.

Na svjetskom sajmu u Parizu predstavljena je kolekcija od deset prototipova i to u različitim veličinama i bojama. Vaze su bile trenutna senzacija. Neprestano su stizali upiti za kupnju i vrlo brzo svima je bilo jasno: klasik je rođen.

No, fascinacija tom vazom neobičnog nepravilnog oblika traje i danas.

Naime, procjenjuje se da tu vazu ima svaki Finac u svom domu i postala je dio njihove kulturne baštine. Mnogi Finci kažu da svojim nepravilnim oblikom i fluidnom formom simbolizira finske krajolike i brojna jezera. U Finskoj je većina kućanstava drži na vidljivom mjestu, a mnogi godinama skupljaju vaze raznih veličina, boja, oblika… generacijama čuvajući tradiciju i dopunjavajući kolekciju.

Vaze se mogu izložiti kao grupa ili pojedinačno, prazne ili sa cvijećem, no u svakoj kombinaciji izgledaju kao ekskluzivno umjetničko djelo koje je zadovoljstvo posjedovati ili pokloniti.

Kako se proizvodi? Svaka vaza se puše ustima u tvornici stakla Iittala u Finskoj. Proces proizvodnje izuzetno je složen i kompliciran. Izrada Aalto vaze zahtijeva dvanaest radnih faza, šesnaest sati i veliku dozu zanatskog umijeća i strasti. Svaka vaza je uistinu unikat. Majstor puhač može prepoznati svoj rad kao i otisak prsta svojih najiskusnijih kolega.

Za proizvodnju je potrebno 7 iskusnih puhača. Svaki od puhača iza sebe ima godine intenzivnog usavršavanja u mnogim područjima izrade stakla. Oni prethodno oblikuju staklo, zatim ga stave u prethodno zagrijani kalup. Pušu o stijenke kalupa stvarajući oblik vaze, a dok to čine temperature dosežu i do 1100°C.

Aaltovu vazu susrest ćete u zbirkama muzeja diljem svijeta uključujući njujoršku MoMa-u. Oblik vaze je eksperimentalan i odvažan, ali ipak ima univerzalnu privlačnost.

Aalto nikada nije objasnio odakle je točno dobio inspiraciju za fluidni oblik, ali postoji mnogo teorija. Svakome daje priliku da napravi vlastitu interpretaciju. Također smatra se i da je veliku ulogu u dizajnu odigrala i Aaltova prva supruga Aino.

No, kako god bilo, jedno je sigurno – ako tražite uporabni predmet čija popularnost neće nikada prestati onda je to Aaltova vaza, službenog naziva Savoy vase.

I za kraj evo kako ju Iittalini majstoji puhači stvaraju…

Ako vam se sviđaju ovakve priče, možda će vas zanimati i priča o ikonama dizajana poput priče o Rietveldovom Crate stolcu ili Panton stolici.