Uskoro počinje dizajnersko-festivalska sezona

Zagreb Design Week objavio je highlight programa, a iz Martićeve stiže poziv za sudjelovanje na Dizajn Distriktu Zagreb. Evo što nas sve očekuje ovog proljeća u gradu

I ove godine opet će biti uzbudljivo i raznovrsno. Unatoč raznim “dječjim bolestima” dizajn ide dalje i s veseljem najavljujem da će se i ove godine u gradu održati dva važna festivala posvećena dizajnu.

Dugandžić / Gašparović

Uz već najavljeni Zagreb Design Week koji će se održati od 11. do 20. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, dobre vijesti stižu i iz Martićeve. Unatoč malo kasnom pozivu, i ove godine će se godine sredinom lipnja u Martićevoj održati Design District Zagreb.

Dugandžić / Gašparović

Od 14. do 17. lipnja u četiri festivalska dana mogu se očekivati izložbe u eksterijeru i interijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, radionice, razgovori i okrugli stolovi, sajam knjiga, te književne i glazbene večeri.

Petar Santini

Ekipa Dizajn distrikta Zagreb predvođena Irom Payer i dizajnerskim kolektivom Superstudio objavila je dva javna poziva budućim sudionicima programa: Otvoreni poziv za sudjelovanje u programu festivala i Otvoreni natječaj za izložbu Lokalni putevi.

Dugandžić / Gašparović

Prijave su upravo krenule, a organizatori se obvezuju da će u roku od 5 radnih dana javiti rezultate. Da ne prenosim, evo linka.

Marija Gašparović

No, kao što sam najavila i danas stiže i druga dobra dizajnerskla vijest.

Dugandžić / Gašparović

Ekipa iz Tjedna Dizajna Zagreb, koja se ove godine rebrendala u Zagreb Design Week te se iz Laube preselila u Savsku, poslala je vijest da će u sklopu festivala ugostiti izložbu „Priča o češkom dizajnu – Od kubizma do XXI stoljeća“.

QUBUS Hände Hoch / Jakub Berdych Karpelis / 2016 / Fotografiija: Gabriel Urbánek

Izložba je nastala povodom obilježavanja 100 godina osnutka Čehoslovačke republike te slavi dizajn svakodnevnih predmeta koji su pratili ljude u Čehoslovačkoj i Češkoj tijekom čitavog stoljeća.

TON / Stolac 14 / 1861

Izložba će prikazati povijest češkog dizajna koja je naslonjena na obrtništvo, staklarstvo, obradu kristala, tradiciji, ali i kubizmu te modernim pravcima nastalim u 20. stoljeću.

BOMMA / Set za piće František Vízner / František Vízner / Fotografija: Kristina Hrabětová

Svjetska premijera izložbe biti će u Milanu na najvećem svjetskom festivalu dizajna, Milano Design Week, a nakon toga, a prije Pariza, Helsinkija, Sofije, Budimpešte… dolazi na Zagreb Design Week.