Stilska dilema – blagovaonice. Kako uskladiti stol i stolice?

Ovih dana svi ćemo puno vremena provoditi za blagovaonskim stolom. Jesti, piti, pričati, uživati satima… Zato je vrlo važno da su stol i stolice udobni, kvalitetni, atraktivni te da su dobro usklađen s ostatkom interijera.

Kakav stol odabrati, kako izabrati odgovarajuće stolice, s rukonaslonom ili bez? Uopće, kakvi stolovi i stolice su sada “in”? Okrugli, pravokutni, ovalni, četvrtasti, drveni, stakleni, keramički, masivni, tanki? Kakve stolice – tapecirane, drvene, s metalnim nogama…?

Nema jednoznačnog odgovora.

Sve je stvar konteksta, prostora kojem su namijenjeni te međusobne usklađenosti.

No, ono što uvijek stoji je da su drveni stolovi klasik koji ne izlazi iz mode, a u posljednje vrijeme vrlo popularni su keramički stolovi.

Keramički stolovi vrlo su praktični za održavanje. Na njih možete staviti lonac vruće juhe, ne obazirati se na masne mrlje i prljavštinu te potpuno zaboraviti na podmetače. Keramika se izvrsno održava – lako se pere, otporna jer na vruće, hladno, sitne ogrebotine… Kvalitetni keramički stolovi rade se od vrlo otpornih porculanskih ploča velikih dimenzija i imaju izvrsnu otpornost na udarce.

Obično se radi tako da su ploče fiksirane na konstrukciju od MDF-a i metala, a samim time ne moraju biti masivne, dapače.

Taj tanki rub stola omogućava širi izbor stolica koje pristaju stolu. Naime, ako stol ima debelu ploču i masivnu potkonstrukciju zna se dogoditi da se stolice s rukonaslonima ne mogu podvući pod stol, pa stolice malo “strše”. Tanji rub daje veću mogućnost izbora.

No, kakve stolice pristaju uz keramičke stolove?

Evo par primjera. Pokazat ćemo vam dva trendi stola iz Prime – Ordos i Tarin Neo. Oba stola su pravokutnog oblika s trendi blago zaobljenim ovalnim rubovima, produljivi su i mogu se birati u raznim varijantama ploče.

Pa krenimo sa stolom Ordos. Ovaj stol ima drvenu konstrukciju i iza ovaj primjer izabrali smo ga u crnoj boji s mramornim uzorkom.

Uz takav tip stola najbolje bi pristajale tamnije tapecirane stolice s drvenim nogama. Boja tkanine ovisi o okolnom interijeru i stilu, no uz tamni stol nikako nećete pogriješiti sa stolicama u sivoj, tamnoplavoj, tamnozelenoj, narančastoj boji…

Iste te boje dobro će pristajati i stolu s bijelom keramičkom pločom, no ukupni izgled bit će potpuno različit.

Bijela ploča s uzorkom mramora izgleda vrlo glamurozno i uz nju će pristajati stolice gotovo u svim bojama – bijele, bež, roze, plave, zelene, sive, plave, crne…

S obzirom da Tarin Neo stol ima metalne noge, njemu će izvrsno pristajati stolice s metalnim nogama. Stolice s tkaninom od baršuna izgledat će glamurozno te istovremeno keramici dati mekoću i toplinu.

Evo našeg izbora stolica koje će pristajati većini keramičkih stolova, bez obzira na boju ploče…

Btw imamo dobru vijest u Prima salonima u tijeku je akcija na blagovaonski namještaj i dekoracije brenda COCO maison. Evo linka na Katalog te link na ponudu COCO maison dekoracija koje su trenutno na popustu te mogu biti izvrstan dar.