Dean Skira: “Jaslicama smo s rasvjetom željeli dati dodatnu toplinu”

Pulski dizajner rasvjete Dean Skira ove godine je sa svojim timom imao poseban zadatak – osvijetliti jaslice na Trgu svetog Petra u Rimu. Kako je bilo raditi na tom projektu površine 116 kvadrata i visine 7 metara, saznali smo u intervjuu s poznatim dizajnerom rasvjete Deanom Skirom

Ponosni smo na uspjehe naših sportaša. No, ponosni smo i na velike uspjehe naših znanstvenika, umjetnika, dizajnera… te svih onih koji u zemlji od 4 milijuna stanovnika rade nešto na svjetskom nivou. Jedan od takvih ljudi je dizajner rasvjete Dean Skira koji je nakon brojnih međunarodnih uspjeha i nagrada ove godine dobio poseban zadatak – osvijetliti božićne jaslice na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Iskoristili smo priliku za kratak intervju s mojim sugrađaninom, Deanom Skirom.

B.B.: Kako bi u par riječi opisali iskustvo osvjetljenja Božićnih jaslica u Vatikanu?

D.S.: Suradnja s kolegama iz Italije, skulptorima, izvođačima i reakcije regionalnih čelnika Friuli Venezia Giulia i grada Sutria bili su jedno predivno iskustvo koje je kulminiralo rukovanjem s toplom rukom Pape Franje. Moji dečki i ja zaista smo dali sve od sebe da naša kreativnost i iskustvo, koje smo dosad stekli na mnogim zahtjevnim projektima, dođe do izražaja na ovom projektu. Svi se pitaju “gdje su svjetiljke?” i to je pravo umijeće mog posla.

B.B.: Kako je došlo do suradnje? Kako ste se osjećali kada je stigao poziv?

D.S.: Nakon što su nas po preporuci kontaktirali kolege iz Italije i pozvali da se uključimo u projekt, odmah sam se koncentrirao na moguća rješenja, ali kako je vrijeme odmicalo bilo je jasno da će ovaj projekt donijeti poseban doživljaj. Ovogodišnje božićne jaslice, koje su na Trg sv. Petra stigle iz grada Sutria, izradilo je jedanaest umjetnika iz talijanske regije Friuli, a drvene skulpture su rezbarene tijekom posljednje dvije godine. 18 skulptura u prirodnoj veličini prostire se na 116 metara kvadratnih, a kupola doseže visinu od 7 metara, tako da je potrebno dosta znanja i vještina da se sve kreativno i tehnološki posloži, pogotovo jer je rasvjeta pratila glazbenu podlogu tijekom svečanog otvorenja.

B.B.: Koja je bila vaša osnovna ideja?

D.S.: Ovogodišnje jaslice su izrađene u drvu i stoga imaju neku dodatnu toplinu koju smo htjeli istaknuti svjetlom, od rezbarenih detalja do ukupnog ugođaja božićnih jaslica. Rasvjeta je imala i narativnu ulogu kroz svjetlosnu dinamiku pa je doživljaj tog dana bio poseban i u tom smislu. Ideja je svakako bila da naše svjetlo u Vatikanu bude usklađeno s impresivnim okruženjem i svečanom prigodom.

B.B.: Kako je izgledala realizacija projekta? Postoje li neki posebni sigurnosni protokoli oko uređenja na Trgu svetog Petra?

D.S.: Realizacija je u fazama trajala oko dva mjeseca, od idejnog rješenja do testiranja u Sutriu, a potom i u Vatikanu. Trebalo je podesiti rasvjetu u skladu s glazbom. Vatikan je poticao komunikaciju u timu kroz nekoliko koordinacija u cilju da se na terenu pripreme potrebni tehnički preduvjeti te su nas upoznali s protokolom za prijem kod Svetog Oca. Sigurnosni uvjeti su na prilično visokoj razini, gradilište je bilo omeđeno duplom ogradom uz nadzorne kamere i povremenu policijsku ophodnju. Imali smo dozvolu za rad na Trgu sv. Petra, ali su nas navečer službe ipak provjeravale. Nakon što su završile pripreme, postavljenje su alarmne barijere oko jaslica i bora za dodatnu sigurnost, koju inače osigurava Vatikanska žandarmerija.

B.B.: Kakve su reakcije?

D.S.: Reakcije su bile toliko pozitivne da smo se vratili u Hrvatsku prezadovoljni. Svi su nam čestitali, na generalnoj probi su bili iznenađeni opremom i osvjetljenjem. Doista smo ispunili i nadmašili sva očekivanja, i to nam je bilo najvažnije, da dobro predstavimo našu državu među ostalim delegacijama. Tu bi svakako pohvalio naše Veleposlanstvo pri Svetoj Stolici koje nam je bilo podrška, a zahvalio bi se i na velikoj podršci naših sugrađana diljem Hrvatske na srdačnim čestitkama.