Veliko postignuće hrvatskog dizajna. Skira osvojio dosad najveću nagradu u SAD-u

Jeste li ikada prošli navečer pored zgrade Matrix u Zagrebu? Evo razloga zašto to morate ići pogledati

Divna vijest stiže iz Pule. Dizajner rasvjete Dean Skira i njegov tim ovih su dana dobili još jedno golemo priznanje svog rada. Ponovno su osvojili nagradu i to najveću do sada.

O čemu se točno radi, ispričala nam je Diana Dropulić iz ureda Skira.

“Dizajn rasvjete fasada poslovnih zgrada blizanaca GTC Matrix u Zagrebu, realiziran prema projektu tvrke Skira iz Pule, dizajnera Deana Skire i Gorana Heraka, osvojio je dosad najveću nagradu Illumination Award of Distinction za izuzetno postignuće na području dizajna svjetla. Svečano proglašenje pobjednika održalo se u sklopu 48. godišnje konferencije Međunarodnog udruženja IES (Illuminating Engineering Society), ovoga puta virtualno zbog korona virusa.

DANIJEL BARTOLIĆ

Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija i četiri razine priznanja, od kojih je Award of Distinction najviše. Ove godine prijavljeno je 685 projekata iz cijelog svijeta, dok ih je 288 promovirano za doprinos u globalnom razvoju dizajna rasvjete. Svega 11 projekata je ušlo u finale do najviše razine priznanja, poput Jewel Changi Airport u Singapuru, Riverfront Park Pavillion u Spokane, Washington te impozantne Norwich katedrale. Skirin dizajn osvojio je prvo mjesto u kategoriji vanjske rasvjete” – objasnila je Diana Dropulić.

DANIJEL BARTOLIĆ

“Iznimno smo ponosni što smo postigli ovako izvanredan uspjeh i što nas je jedna od najprestižnijih i najstarijih institucija za rasvjetu prepoznala između toliko vrhunskih projekata iz cijelog svijeta. Ova je nagrada rezultat našeg multidisciplinarnog napora na projektu GTC Matrix koji je odličan primjer total dizajna i inženjeringa. Svjetiljku Trick, koji smo dizajnirali 2014., a koja je postala paradigma u grafičkoj rasvjeti, prilagodili smo, zajedno s upravljačkim sustavom i ožičenjem, za ovaj konkretni projekt. Taj je sustav postao standard koji se sad može koristiti na bezbroj načina i mogućnosti. Dizajn rasvjetnih instrumenata, njihova originalna implementacija, ali i iznimna suradnja s klijentom GTC Matrix i proizvođačem iGuzzini koji su vjerovali u našu viziju, pokazuje prednosti inovativnosti i kreativnosti tima, ali što je najbitnije, važnost rasvjete kao tvorca noćne arhitekture.” – komentirao je Dean Skira primitak nagrade.

MARKO MIHALJEVIĆ

Inače poslovna zgrada Matrix jedna je od najsuvremenijih zgrada u Zagrebu i jedna od rijetkih koja ima LEED-Gold certifikat te je zaista zaslužila poseban tekst o njoj (link uskoro stiže).

MARKO MIHALJEVIĆ

A sada pogledajte još neke od nagrađenih radova na Illumination Awardu. Fascinantno. Zadivljena sam što sve svjetlo može…