Počele prijave za Open House Zagreb

Open house festival organizira se u 54 grada diljem svijeta na svih šest kontinenata, a cilj je popularizirati arhitekturu i arhitektonska djela učiniti vidljivima širem broju ljudi

Arhitektura je jedina grana umjetnosti koju posjetitelji ne mogu doživjeti u svojoj punini – interijerom i eksterijerom. Naime, arhitektonska djela su zgrade koje čim u njih usele vlasnici, prestanu čak i autorima biti “javne” i postanu nečiji dom, radno mjesto.

Te velebne kuće i zgrade često tada ostaju iza ograde i u njih se ne može tek tako ući. Čak i kada su muzeji i javne zgrade, one su samo jednim njezinim dijelom otvorene za javnost.

I upravo iz tog razloga, kako bi arhitektura bila dostupnija ljudima i kako bi ju se lakše doživjelo uživo i u punini, 1992. u Londonu je pokrenut Open house festival.

Odmah je postao hit. Od tada do danas Open house festival organizira se u 54 grada diljem svijeta na svih šest kontinenata, a ove godine u mrežu festivala OPEN HOUSE WORLDWIDE primljeni su Kopenhagen, Querétaro, Zaragoza i Zagreb.

Festival izgleda tako da se raspišu lokacije, posjetitelji se prijave za željenu lokaciju i vrijeme, a potom krenu stručni obilasci. Na svakoj lokaciji organiziran je stručni obilazak uz povjesničare umjetnosti, arhitekte i vlasnike koji posjetiteljima odgovore na sva pitanja koje ih zanimaju.

Na popisu su razni arhitektonski biseri, bili oni povijesne zgrade, rekonstrukcije ili posve suvremena arhitektura, kao i zgrade koje su dobile arhitektonske nagrade. Zbog svoje ekskluzivnosti posebno su privlačne kuće, stanovi, loftovi te uredi zanimljivih ljudi, najčešće arhitekata, dizajnera, umjetnika…

S obzirom da je ovo prva godina – lokacije je odabrao stručni žiri.

– Ove godine odabrali smo 35 lokacija. Vodili smo se time da se pokriju različiti vremenski periodi i različite namjene. Odabrana djela predstavljaju najvredniju i najznačajniju arhitekturu i želimo građanima, prvenstveno nestručnoj javnosti, prezentirati zašto su u vrijeme nastanka predstavljala pomak u projektantskom pristupu i zbog toga su posebna – objasnila je arhitektica Senka Dombi, predstavnica Ocjenjivačkog suda OHZ-a.

Uz nju, na jučerašnjem predstavljanju u Ateljeu Bohutinsky govirila je i Dubravka Vrgoč, kreativna ravnateljica OHZ-a, Tomislava Blatnik, izvršna ravnateljica OHZ-a, Martina Bienenfeld, direktorica TZ Zagreb, Roman Šilje, predstavnik Savjetodavnog odbora OHZ-a, Martin Jurin, zamjenik pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode koji su ujedno i predstavili lokacije te način prijava.

Atelje Emila Bohutinskog gdje je i održano prestavljanje, Vitićev neboder, Iblerov Drveni neboder, stambene zgrade Drage Galića na Vukovarskoj i na Svačićevom trgu, stambeno-poslovna zgrada Stjepana Planića na uglu Gajeve i Bogovićeve, samo su neke od nama najzanimljivijih lokacija koje ćete moći posjetiti. Tu su i ateljei Silvija Vujičića i akademika Andrije Mutnjakovića, zgrada Gradske vijećnice, Kockica, Zagrebačka burza, stambeno naselje Dugave, Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb, poslovna zgrada SEECEL, Lauba, odgojno-obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, centar Urania, bazenski kompleks Svetice, stambeno-poslovna zgrada Veslačka 15-17a, dječji vrtić Lanište, obiteljska kuća u Maksimiru, hotel Zonar i MET Boutique Hotel…

Možda smo nekoga i preskočili, ali vi svakako nemojte i požurite s prijavama. Obilasci su besplatni, broj posjetitelja je limitiran. Evo linka.