Muzej grada Zagreba ima cool Dućkas. I staklenke Malog Zagreba

Ovih dana Muzej grada Zagreba otvorio je Dućkas. Zavirili smo u njega…

Znate li što znače riječi: mišćafl, probirštift, vaserlajtung, jopec, ajnšlag, escajg, girtl…? Ja nisam baš sigurna, ali znam da su dio zagrebačke spike: kao i riječi: ziher, cener, frištik, cvebe, fakin, ljubim ruke… Svaka generacija ima svoj žargon, a svako mjesto neki svoj dijalekt koji se tijekom godina mijenja.

Sjećate se Smogovaca, Zagija ili ste više generacija Profesora Baltazara ili možda Penkale?

Zašto ovo pričam? Zato što u Muzeju grada Zagreba možete nabaviti divne predmete/ suvenire o Zagrebu. Naime, ovih dana Muzej grada Zagreba otvorio je Dućkas, u kojem možete pronaći puno zgodnih stvari: od majica sa zagrebačkim izrazima, do jakni, šalica, lončića, bočica za vodu sa simbolima grada. Tu je starinska legendarna zagrebačka krema za ruke Zagrebačkih gradskih ljekarni i staklenke Malog Zagreba autora Filipa Filkovića – Philatza koje su hit na društvenim mrežama.

Tu su i šalice, boce za vodu, magneti i podmetači za čaše, kreacije Lane Hudine – Lana’s Duckass Illustrations, zatim majice i torbe branda Roba, MGZ-ove lizalice (CukerLab), LE Prase nudi simpatične „prase“ kasice, Obrt Vilhar kreirao je keramičke figurice s motivima zagrebačkih znamenitosti. Tu su i kuglice od puhanog stakla za božićnu jelku, rad Petre Krhen Antonić  – Staklene kuglice Katarina, kao i brojne knjige, publikacije o Zagrebu te njegovim ljudima te poznatim i nepoznatim dijelovima.

Za Dućkas je ekskluzivno osmišljen i nakit inspiriran motivima iz stalnog postava MGZ-a, a izradila ga je Juliana Rodić Ozmec – Jor Art Jewelry.

– Raduje nas da smo pri realizaciji Dućkasa ostvarili i lijepu suradnju s URIHO-m. Trenutnu ponudu Dućkasa planiramo širiti, vodeći se uvijek istim kriterijima; da su suveniri koje vam nudimo kvalitetni, lijepi i nadasve zagrebački. Povodom otvorenja u Dućkasu su promotivni popusti, a uz potrošenih 10 Eura, dobivate besplatan razgled MGZ-ovog stalnog postava i izložbe Osjeti harmoniju Zagrebačke feelharmonije – objasnila je Ana Torić, voditeljica Odjela za odnose s javnošću i marketing MGZ-a.

–  Za osmišljavanje izgleda Dućkasa zaslužan je dizajner Alan Stanković, a prilika je ovo da predstavimo i MGZ-ov novi logo te vizualni identitet, koji je osmislio i kreirao dizajner Branimir Lazanja. Novi logo MGZ-a aplicirali smo na brojne naše suvenire. Baš kao što glase natpisi na olovkama koje je za nas izradio TOZ Penkala International, Muzej grada Zagreba i njegov Dućkas poručuju: Ote sim! Bu vam lepo! – kaže Ana Torić.

Redovno radno vrijeme Dućkasa je identično radnom vremenu Muzeja, no  tijekom manifestacije Dvorišta, u kojima MGZ sudjeluje i ove godine, Dućkas će ovaj i idući vikend (od 14. do 16. te od 21. do 23. srpnja), raditi do 23 sata.

Uživajte u slikama Mateja Grgića.