Kada staro zagrli novo

Vodimo vas na imanje poznatih slovenskih vinara Leber, u njihovu nedavno obnovljenu povijesno zaštićenu vinogradarsku kuću s početka 17. stoljeća

Ne znam za vas, ali ja još uvijek ne mogu prežaliti onu divnu vilu na Ribnjaku koja je nedavno srušena. Ne mogu progutati priču o tome da je bila ruševna i opasna… Jednostavno danas, uz današnje tehnologije i znanja, obnoviti staru kuću ili ne stvar je odluke i novca. Tehnologije postoje.

No, krenimo na neke vedrije primjere.

HIŽA 1624

Danas vam pokazujem jednu divno obnovljenu kuću u Štajerskoj, u prekrasnom okruženju Slovenskih gorica. Riječ je o povijesno zaštićenoj vinogradarskoj kući s početka 17. stoljeća, s kasnorenesansnim detaljima.

HIŽA 1624

Vlasnici, poznati štajerski vinari Leber, na svom imanju vinarije Leber, odlučili su obnoviti kuću i preurediti je u boutique hotel s popratnim wellness programom.

HIŽA 1624

Za preuređenje i dogradnju angažirali su arhitekte iz studija Coinhab arhitekti koji su za ovu obnovu nedavno dobili nagradu Big See Grand Prix za arhitekturu.

HIŽA 1624

– Dimenzije stoljetne kuće nisu bile prostorno dostatne za tako složen i opsežan novi program, pa je objekt bilo potrebno dograditi. Budući da je kuća zaštićeni spomenik kulture, ključna je bila suradnja sa Zavodom za zaštitu kulturne baštine Maribor. Osjetljivom i povijesno bogatom objektu bilo je potrebno postaviti suvremenu dogradnju na način da se stari objekt ne degradira – objasnili su arhitekti iz studija Coinhab arhitekti.

HIŽA 1624

– Suptilna dogradnja nalazi se na južnoj strani postojećeg objekta, a obložena je pločama zemljane boje, čime se aneks stapa s okolinom. Njegov učinak dodatno naglašavaju reflektirajući panoramski prozori, koji djeluju kao kontrapunkt manjim povijesnim prozorima na staroj zgradi – objasnili su arhitekti.

HIŽA 1624

– Boutique hotel sa smješten je u staroj vinogradarskoj kućici te u suvremenoj interpolaciji u kojoj je smješten restoran i wellness. Wellness je kat niže od kuće i u potpunosti je skriven s ulazne strane – objasnili su arhitekti.

HIŽA 1624

Interijerom dominira neutralna paleta boja i tonova te izvorni prirodni materijali, čime je sačuvan duh vremena, ali osmišljen na suvremeniji način.

HIŽA 1624

Kuća 1624 može se posjetiti tijekom cijele godine i zaslužuje da je stavimo na popis mjesta koje želimo posjetiti za opuštajući vikend.

Uživajte u fotografijama koje potpisuju Tadej Bernik i Tomaž Pažek.

                 

I za kraj – mali bonus tlocrti i presjeci kuće od studija Coinhab arhitekti.