Milano – trend report za 2022. Ljubav i na drugi pogled

Slegli su se dojmovi. Ovogodišnji Milano je iza nas. Potpuno drugačiji, mirniji, manji, tiši… s fokusom na ono bitno – dizajn, održivost, finoću izrade…

Volim talijanske brendove. U modi, hrani, automobilima, dizajnu… Posebice u dizajnu. Bez obzira što se svijet globalizira i što se sve češće zaljubljujemo u estetiku drugih zemalja, koje međusobno postaju sve sličnije, ipak je Italija u mom srcu predvodnik trendova.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

A upravo je to i pokazao ovogodišnji Milano – koji je s velikom dominacijom talijanskih nacionalnih brendova dokazao da su Talijani i dalje predvodnici dizajna s jasnim fokusom na ono bitno – estetika, održivost i finoća izrade.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Naime, slegli su se dojmovi s ovogodišnjeg Milana. Bio je neobično manji, mirniji, prijateljskiji nego inače, s manjim brojem izlagača i posjetitelja, ali mnogi će reći i kvalitetniji, fokusiraniji. Većina izlagača dolazila je iz Italije i okolice, a popratna događanja, izložbe, koncerti i partiji nisu odvlačili pažnju od onog što je uistinu bitno. A što je bitno?

Inovativnost, održivost, pomicanje dosadašnjih granica… dizajn.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Vodeći talijanski brendovi pokazali su novitete i svoje bestsellere u poboljšanim ekološkijim verzijama. Naime, velika tema današnjica je održivija upotreba prirodnih resursa te recikliranje i primjena “otpada” u nekom potpuno novom kontekstu.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

PET ambalaža tako postaje izvrstan materijal za izdržljive outdoor jastuke i tapecirunge, a elektronički otpad od starih monitora i ekrana, melje se u “lavu” od koje se izrađuju plohe stolova i coffe tableova.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Vrlo popularan materijal je ponovno aluminij, i to zbog njegove mogućnosti recikliranja i ponovne upotrebe. Veliki proizvodači ističu da se pri proizvoidnji koriste certificirani materijali iz obnovljivih izvora te puno manje ljepila, pjene, spajalica…

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Postajemo li uistinu pametniji, održiviji, mudriji? Uistinu ne znam, ali ono što mi se sviđa je što je Milano pokazao da on, kao i moda u interijerima, može postati humanija. Želimo normalne ugodne, prijateljske interijere u kojima se čovjek osjeća dobrodošao, zar ne?

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Veliki come back doživljava orah, trešnja, mahagonij te drva s crvenkastim i tamnijim pigmentom, a prije nego što vam pokažem novitete mojih omiljenih talijanskih brendova, pokazat ću vam boju koja se na velika vrata vraća u interijere – bordoljubičasta.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Općenito, ljubičastoj boji u svim njezinim tonovima stručnjaci iz Pantonea predviđaju veliki uzlet u 2022. i 2023. godini.

I za kraj – bonus. Pokazujem vam dva najnovija editorijala talijanskih brendova Calligaris i Connubia. Oba slave život. Normalan, običan, divan, tipično talijanski opušten…

CONNUBIA / MEBLO TRADE

Uživajte u divnim slikama. Btw novitete Calligarisa i Connubie možete već pronaći u Meblo Trade trgovinama diljem Hrvatske te na njihovom webshopu.

Connubia editorijal

CALLIGARIS EDITORIJAL