Ljubav, prijateljstvo, dizajn, sve u jednom…

Scholten & Baijings meni su senzacija i obožavam što su njihove stvari priuštive, upotrebljive i što njihov dizajn čini svakodnevicu veselijom, pozitivnijom, nekako posebnom. Ne znate ih? Pogledajte njihove radove, kuću, interijer…

Njihova priča započela je u crkvi, ali ne na misi, niti nešto slično. Nego je tadašnji mladi dizajner Stefan Scholten, taman nakon završene Design Academy u Eindhovenu, dobio zanimljiv zadatak da dio te nekadašnje zapuštene crkve na amsterdamskim dokovima pretvori u mali kafić za potrebe agencije u kojoj je Carole Baijings radila.

I zapravo, od tada su nerazdvojni.

Moooi lusteri

Na tom malom projektu skužili su da odlično funkcioniraju i na privatnom, poslovnom, prijateljskom planu…

Stefan je odličan dizajner, Carole je sve ostalo, a zapravo je i ona, kao i on, hipertalentirani kreativac s odličnim smislom za detalje, teksture, boje, ali s tom razlikom što je ona samouka.

Kada su to skužili i ludo se zaljubili, oni su s njezinih 27 i njegovih 28 godina otvorili svoj Scholten & Baijings studio. Malo od kuće, malo iz njihovog ureda na amsterdamskim dokovima, malo u šetnji, malo u pauzi od igre s njihovim sinom, nastaju svi ti proizvodi koje toliko obožavamo.

Veseli, nježni, šareni, bogatih tekstura, linija, grafizma… osvajaju domove diljem svijeta, predstavljajući novu generaciju nizozemskih dizajnera čiji su proizvodi lijepi, pametni, slatki, dragi, homey, “hygge”…

Naravno, da su ih brzo prepoznali proizvođači, pa danas blisko surađuju s najvećim nordijskim, ali i svjetskim proizvođačima: Hay, Moooi, Georg Jensen, Ikea, Moustache, Karimoku, Moroso, Luce di Carrara… samo su neki od njih.

Georg Jensen

Scholten & Baijings meni su senzacija i ošto su njihove stvari priuštive i upotrebljive te njihov dizajn čini svakodnevicu veselijom, pozitivnijom, nekako posebnijom.

A i oni su, baš kao i njihov dizajn, jako cute. A i kuća, interijer, dijete, oni… baš je sve nekako divno, divno.

Pogledajte video kojega je producirao T magazin NY Timesa i pogledajte u kakvom domu žive.

https://www.youtube.com/watch?v=D1z6ibapTYY

 


Više o njima na http://www.scholtenbaijings.com/