Stan? Kafić? Studio? Ne. Frizerski salon

Navikli smo da nam kafići izgledaju kao dnevni boravci, a restorani kao blagovaonice, ali trend ide dalje… Bila sam u novom frizerskom salonu FNK na Kaptolu u kojem dok se šišate možete zasvirati i klavir

Mogu biti umorna, nervozna, pospana, bez love, ali nikad si neću dozvoliti lošu frizuru. To je životna filozofija moje frendice Roki. I ima pravo. Uvijek bi nekako trebalo naći vremena za sebe i neke sitne radosti koje nas čine sretnim.

Nikola Zelmanović

Slobodno nas možete zezati da smo površne. Ali mene i još puno žena koje znam odlazak kod frizera opušta i veseli. To je tih sat-dva u mjesecu, dva ili tri, koje imaš samo za sebe. Kada se možeš zadubiti u najpovršniji tekst iz tračerskih novina koje inače ne kupuješ, pričati o raznim besmislicama i njegu kose dići na filozofski nivo. Na nivo umjetnosti.

Nikola Zelmanović

Zato volim svaki frizerski salon koji se potrudi da se čovjek u njemu osjeća što ugodnije, neformalnije.

Nikola Zelmanović

A jako su se potrudili u salonu FNK – 3B&B u Kaptolu 6, u kojem je ovih dana otvoren frizerski salon za žene i muškarce.

Nikola Zelmanović

Uređivala ga je produkt dizajnerica Maja Mesić i to na nagovor svoga prijatelja koji je želio malo drugačiji salon. Krenuli su od imena. FNK je skraćenica za Frizer na Kaptolu, a 3B&B je Blond, Brunette, Black i Barber.

– Htjeli smo napraviti mjesto gdje se čovjek osjeća ugodno, kao kod kuće. Da je opušteno, veselo, neuštogljeno, gdje se čuje pjesma, žamor, gdje se žene i muškarci osjećaju dobro. Zato smo umjesto klasičnog frizerskog postava gdje se radne jedinice smještaju uza zidove, stol za šišanje i friziranje stavili u sredinu prostora. Ta odluka jako je utjecala na sve daljnje odluke, pa i onu da postavimo klavir, mikrofon i fotelju u kut, pa da se stvarno netko može i zapjevati u salonu – priča Maja Mesić.

Nikola Zelmanović

– Salon je zapravo zamišljen kao izložbeni prostor u kojem će se stalno događati neke promjene. Ideja je da se postav slika, boje zidova, detalji u prostoru mijenjaju, a da salon funkcionira i kao concept store u kojem bi se prodavao i ekluzivniji nakit, slike, dizajnerske sitnice, odjeća – priča Maja koja je sudjelovala u apsolutno svakom detalju oko uređenja ovog prostora, pa i bojanju figurica, kamenčića u teglama s cvijećem.

Nikola Zelmanović

Frizerska oprema, stolci, stolovi, bazeni, preparati sve ono što je važno za kvalitetu usluge je top class, od renomiranih proizvođača frizerske opreme, a sve ovo ostalo, tipa police, razne dekorativne sitnice, sve to su Majine intervencije u Ikeu i slične jeftinije brendove zbog kojih je cijena uređenja, kaže, bila uistinu prihvatljiva.

Nikola Zelmanović

No, osim uređenja i samo funkcioniranje salona je malo drugačije od uobičajenog. Naime, ideja je da čovjek prije frizure dobije konzalting i ponudu. Zato nude razne preparate od Welle, Loreala, Maroccan Oila… do Kerastasea, tako da klijent prije tretmana dolazi na skeniranje tjemena s kamerom s kojom se utvrđuje tip kose.

Nikola Zelmanović

– Za svaki tip kose nudimo različite preparate, zato jedno pranje kose može koštati 5 ili 15, kao što ni feniranje podatne kose i jako guste ricaste nije isto… Sve te informacije dobijete na početku i dogovarate se oko tretmana i cijene, a onda krećete na dalje – objašnjavaju  u salonu.

Nikola Zelmanović

Osim frizure u salonu se možete i našminkati, obaviti manikuru, ali i popiti kavu, pa čak i zapaliti cigaretu u jednom posebno odvojenom dijelu.

– Imamo malu kuhinjicu i dok čekate ovdje se možete malo opustiti, popiti i pivo. U suradnji s The Garden Brewery napravili smo posebnu ediciju piva za plavuše, crnke, brinete i gospodu, a svaka od njih ima svoju poruku.

Nikola Zelmanović

Meni je najbolja “Every woman needs a man that will ruin their lipstick and not their mascara!” Potpisujem.

A sada galerija slika Nikole Zelmanovića.