Jurica Huljev napravio je prvi betonski omnidirekcijski zvučnik

ONE.618 novi je brend u svijetu audiofilije ciljano stvaran za publiku s razvijenim senzibilitetom za savršen zvuk i estetiku. Evo priče o tom vrlo posebnom betonskom zvučniku

Imam frendove audiofile i znam koliko vremena mogu provesti pričajući o kablovima, pojačalima, zvučnicima… Pasionirani su u toj svojoj potrazi za savršenim zvukom. Jedan od njih čak je prodao stan u kojem je živio jer mu je akustika u prostoru bila loša…

A jedan drugi poznanik, godinama je u svojoj radionici stvarao ono što vam danas predstavljam – omee.m, omnidirekcijski bežični aktivni zvučnik, prvi proizvod brenda ONE.618. Svaki posjet njegovoj radionici bio je popraćen snažnim zvukovima koji su dopirali iz zvučnika i nagovještavali da faza prototipa završava.

O čemu se točno radi?

Sjećate se arhitekta i produkt dizajnera Jurice Huljeva koji je napravio prvu betonsku haljinu na svijetu i ostala betonska čuda s kojima osvaja svijet? E pa Jurica je upravo ovih dana predstavio svoj prvi omnidirekcijski bežićni aktivni zvučnik koji reproducira zvuk s najvišim stupnjem linearnosti i široke frekvencije reprodukcije.

– Zvučnik omnee.m rezultat je našeg iskustva i godina provedenih u inženjerstvu i dizajnu. To je bežični aktivni sustav zvučnika od betona s ugrađenim pojačalom, napajan baterijama i mogućnošću streaminga iz bilo kojeg izvora. Ovaj zvučnik s 360° omnidirekcijskim širenjem zvuka ističe se ne samo dizajnom, svestranošću, najvišom kvalitetom materija i izrade, nego, što je najvažnije, nevjerojatnim zvučnim mogućnostima. Zvučnik pokriva cijeli raspon ljudskog sluha iz jednog jedinog širokopojasnog zvučnika, bez smetanja pretvarača i skretnica korištenih kod višesistemskih zvučnika – objašnjava Jurica Huljev, dodajući kako se zvučnik može koristiti u interijeru i eksterijeru.

Ono što nas intrigira je monolitni betonski izgled. Nije li beton “neprijatelj” zvuka?

– Vanjska ovojnica izrađena je od specijalnog low-carbon betona i tvori čvrstu strukturu, idealnu za zvučnik i optimalnu bazu za vrhunsko iskustvo slušanja glazbe koje pruža ovaj jedinstven hi-fi zvučnik s iznimnom akustičnom točnošću. Za naš low-carbon UHPC beton koristimo djelomičnu zamjenu cementa otpadnim materijalima različitih industrija i tako trošimo manje količine energije za proizvodnju, što smanjuje ugljični otisak u usporedbi s tradicionalnim betonom – kaže Huljev.

U zvučnik je ugrađen BT 5.0/WiFi receiver, pojačalo D-klase s DSP-om i Multiroom mogućnostima. Zvučnik ima integriran streamer pa je moguće slušati razne online servise. Također postoje i žičani ulazi (Analog RCA i opcionalno USB, I2S, I2C, UART, DAC, LAN). Moguće je uparivanje više jedinica uz mogućnost odabira kanala MONO / L / R. Baterijsko napajanje mu omogućuje rad 2-3 dana, a dok je uključen u struju mu daje stabilan napon. Kontrolu zvučnika je moguće vršiti preko mobilne aplikacije, daljinskog upravljača i jedinstvenih nevidljivih touch kontrola skrivenih u beton.

U zvučnik je ugrađen je širokopojasni driver (37Hz -30.000Hz +-3dB) od magnezij-aluminija što mu daje visoku linearnost. Sustav je bass-reflex s frekvencijom kućišta namještenom na 45Hz. Zvuk se preko specijalno dizajnirane betonske akustične leće – konusa, raspršuje omnidirekcionalno 360° horizontalno te -25° do +75° vertikalno.

Evo kako to izgleda…

Više informacija možete vidjeti na www.one618.eu