Europsko dizajnersko zlato za 6 hrvatskih projekata. Bravo!

Čak četiri hrvatska dizajn studija osvojila su rekordnih 6 nagrada na natjecanju European Design Awards. Čestitamo dizajnerskim studijima: Sonda, Tumpić Prenc, Size i Clinica studio. Bravo

Uvijek tvrdim jednu stvar – Hrvatska je zemlja sjajnih dizajnera, a upravo to potvrđuje čak šest dobivenih nagrada na proteklom European Design Awardsu. Naime, ovih dana proglašeni su pobjednici ED-Awardsa (European Design Awards), prestižne godišnje europske nagrade za dizajn u čijem žiriju sjede eminentni kritičari i teoretičari dizajna, novinari te urednici svjetskih dizajnerskih časopisa. Ono što posebno veseli je što u hrvatski dizajneri osvojili čak šest nagrada i to u kategorijama: promocije, pakiranja, ilustracije i dizajna izložbe.

Po dvije nagrade osvojili su studio Sonda i studio Size osvojivši nagrade za pakiranje vina i brašna te promociju porečke knjižnice, a po jednu nagradu osvojio je studio Tumpić Prenc za pakiranje biodinamičkih vina te Clinica studio (dizajneri Vedran Kasap i Ozana Ursić – u suradnji s Vladimirom Končarom) za dizajn postava izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Prije no što vam pokažem sve dobitne radove, pozivam vas da proučite popratne tekstove o svakom projektu.

Za dobar dizajn nije dovoljno imati estetiku i privlačnost, nego snažno treba odgovoriti na pitanje zašto.

Ovi projekti uistinu snažno odgovaraju na to pitanje… Uživajte u proučavanju odgovora na pitanje zašto su baš ovi projekti osvojili:

GOLD JURY PRIZE: 100 % COVID-FREE JOURNEY POSTERS, STUDIO SONDA (klik na link)

Stanovnici Poreča, malog turističkog mjesta vrijedno rade ljeti, a nakon završetka sezone tradicionalno se nagrađuju putovanjem. No, jesen 2020. donijela nam je novi val COVID-a i sva putovanja otišla su u vodu. S druge strane, Gradska knjižnica Poreč svake godine organizira Festival rabljenih knjiga. Budući da su knjige putovanja, bilo je prirodno, tijekom prilagođene verzije Festivala 2020. godine, Gradsku knjižnicu pretvoriti u: putničku agenciju! Stoga smo tražili od turističkih agencija da nam daju svoje neiskorištene plakate, koje smo povezali s naslovima knjiga, i potom ih koristili za pozivanje građana na putovanje. Na plakatima su se nalazili QR kodovi, povezani s web stranicom knjižnice koja je preuređena kako bi izgledala poput web stranice putničke agencije, s pretragom odredišta i sustavom rezervacija. Dakle, putem plakata i web stranice korisnici su mogli pronaći odredište koje im se sviđa, provjeriti dostupnost, rezervirati i krenuti! Na kraju je festival održan, ljudi su “putovali”, a knjižnica je zabilježila rekordan broj posudbi.

GOLD PACKAGING ALCOHOLIC DRINK: STUDIO TUMPIĆ / PRENC (klik na link)

Biodinamička vina dobivena su od grožđa koja nisu tretirana nikakvim kemikalijama, herbicidima i pesticidima već samo posebnim prirodnim pripravcima. Ideja etikete Studija Tumpić/Prenc oslanja se upravo na ovu najbitniju karakteristiku obogaćivanja tla prirodnim pripravcima koji značajno povećavaju mikrobiološku aktivnost tla. Zato je na etiketi predočena upravo ta mikrobiološku aktivnost kroz prikaz slojeva tla. Mikroorganizme u ovom rješenju predstavljaju slova iz citata kojim talijanski znanstvenik i aktivist Carlo Petrini poziva na ekološku svijest, kritizirajući masovnu proizvodnju hrane.

GOLD: FOOD & BEVERAGE PACKAGING, studio SIZE (klik na link)

BRONZE: ILUSTRATION, STUDIO SONDA (klik na link)

SILVER 2021: PACKAGING, VK WINES, STUDIO SIZE (klik na link)

SILVER 2021: EXHIBITION DESIGN: Clinica Studio i Vladimir Končar (klik na link)