Dodani su novi termini za Open House Zagreb. Požurite.

Zbog iznimnog interesa, Zagreb Open House festival koji će se održati 20. do 22. listopada, otvara nove termine stručnih obilazaka najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela.

Open House Worldwide najveća je platforma urbanog krajolika na svijetu koja omogućava izravan susreta građana s arhitektonskim objektima koje određuju izgled jednog grada. Danas okuplja 54 velika svjetska grada poput Kopenhagena, New Yorka, Pariza, Amsterdama, a od ove godine je i Zagreb dio te prestižne skupine. Open House događanjima u svijetu godišnje nazoči gotovo milijun ljudi, a zabilježeno je dva milijuna posjeta objektima koje prati i oko 18.000 volontera ponajčešće studenata i građana koji svojim doprinosom čine Festival vidljivijim. Svi programi su besplatni, a uključuju veliki angažman organizatora i volontera.

35 arhitektonskih objekata koji će kroz preko 70 obilazaka uz stručno vodstvo biti predstavljeni građanima Zagreba i turistima su:  Popov toranj, sakralni prostori Gornjeg grada,  Klinika za psihijatriju Vrapče, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon SDZG, stambeno-poslovna uglovnica Napretkove zadruge, stambena zgrada Vukovarska, zgrada Kemikalije Export-Import, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, poslovna zgrada Gradskog poglavarstva, Dugave urbanizam, Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, Centar za poticanje poduzetništva jugoistočne Europe, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Odgojno obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, J 28, Urania, Bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelje akademika Andrije Mutnjakovića, Atelje Bohutinsky, stambeno poslovni objekt Veslačka 15-17a, Dječji vrtić Remetinec — centralni objekt Lanište, kuća u Maksimiru, hotel Zonar Zagreb, stara gradska Vijećnica i Met boutique hotel.

Budući da je u vrlo kratkom roku popunjena većina prijava, a kako bi što veći broj građana i turista mogao sudjelovati u ovom iznimnom programu, na određene su lokacije dodani i novi termini stručnih vođenja.

U petak 20. listopada, Palaču zagrebačke burze za robu i vrednote uz stručno vodstvo moći će se razgledati osim u 16:00 i 17:00, i u novom terminu u 18:00 sati. Za obilazak Met Boutique hotela, dodan je termin u 19:00 sati, a za Osnovnu školu Augusta Šenoe dodan je raniji termin, u 17:30.

U subotu, 21. listopada uz stručno će se vodstvo moći obići poslovna zgrada Gradskog poglavarstva i to u još jednom terminu, u 12:00 sati, a Uraniju u dodatnom terminu od 11:30. Dodani su termini za obilazak Doma zdravlja Zagreb – Centar u 12:00 sati, J28 u 13:00 sati, Atelje Bohutinsky u 12:00 sati, Hotel Zonar u 17:00 sati, a za obilazak  stambeno poslovnog objekta Veslačka 15-17a grupe su povećane.

Dodani su novi termini i za obilaske u nedjelju 22. listopada i to za Centar za poticanje poduzetništva jugoistočne Europe (SEECEL) u 11:00 sati, za Kockicu u 13:00 sati i za kompleks klaonice Zagrepčanka u 16:00 sati. U ranijem terminu, u 16:00 sati, može se uz stručno vodstvo saznati nešto više o zgradi Hrvatski državnog arhiva.

Za sve posjetitelje putničkog terminala zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, Međunarodna zračna luka Zagreb je osigurala besplatan autobusni prijevoz (8:30 i 11:30 sati) i to s Autobusnog kolodvora Zagreb, a karte će podijeliti volonteri na ulazu.

Program je realiziran uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri na projektu su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka, HoB.

Sve informacije o Festivalu i programu OHZ-a dostupne su na službenoj stranici: http://openhousezagreb.org/