Wish lista – espresso orange i Espresso tonik u Beogradu

Planiramo neka buduća putovanja i radimo wish liste…vodimo vas u Way Cup u Beograd…

Piše: Petra Švarc

Posljednjih dana, a pogotovo otkako su uvedene nove, strože epidemiološke mjere (zapravo, novo zatvaranje), sve češće čujem da nam je zbog korone život na čekanju. Ne volim takvu retoriku i ne mirim se s tom konstatacijom. Korona nam je možda privremeno oduzela brojne privilegije koje smo donedavno uzimali zdravo za gotovo (najviše mi fale putovanja!), ali nam ne može uzeti vjeru u to da će sve ovo, manje ili više brzo, proći.

Isto tako, ne može nam oduzeti sjećanja, ljepotu i snove. A kad smo kod sjećanja, prošle sam godine, negdje u ovo vrijeme, u glavi i u srcu, slagala dojmove s već tradicionalnog jesenskog putovanja u Beograd. Beograd su uvijek vatromet, veselje i boje. Beograd je uvijek glasan, neumiven i raščupan. I apsolutno neodoljiv. I svaki put me iznenadi i začara svojim šarmom.

Miloš Martinović

Posebno volim njegove male kafiće, restorane i dućančiće u čije je uređenje i koncept uloženo toliko puno mašte, kreativnosti i ljubavi. Svaki od njih priča svoju priču u koju s guštom uranjam. Već se sada veselim idućem putovanju jer se otvaraju nova zanimljiva mjesta koja upisujem na svoju listu.

Jedno od njih je preslatka kafeterija Way Cup koja se, zanimljivo, nije smjestila u centru, već u beogradskom kvartu Zvezdara. Ima i još jedna zanimljivost vezana uz Way Cup – mjesto je nepušačko, a to je, složit ćete se, rijetko i hvalevrijedno!

Miloš Martinović

Uređenje potpisuju arhitektice Jasna Kavran i Ksenija Pantović iz beogradskog studija Obe s kojima smo vas već upoznali i čiji rad sa zanimanjem pratimo. Čule smo se s njima pa su nam otkrile da je projektni zadatak bio stvoriti prije svega udobno mjesto za užitak ispijanja kave – prve jutarnje, ali i svake sljedeće tijekom dana.

Klijent im je dao slobodne ruke, što se pokazalo kao pun pogodak jer je rezultat skladan, prozračan prostor kojim dominira posebna nijansa umirujuće plave boje. Kontrast plavoj daju betonski zidovi koji su ostavljeni u natur varijanti, kakvi su i zatečeni na lokaciji. Namještaj je posebno dizajniran upravo za ovaj prostor pa su stolovi kružni s osmišljenim geometrijskim stopama, dok je za preostali dio namještaja korišteno drvo u prirodnoj boji hrasta.

Miloš Martinović

Zidovi i pod obloženi su keramikom koja izgleda kao terrazzo, s kamenčićima u raznim nijansama plave.

„Najveći izazov“, kažu nam Jasna i Ksenija, „bio je projektiranje što većeg broja mjesta u relativno malom prostoru, uz uvjet da se zadrži maksimalan mogući komfor za posjetitelje“. Sudeći prema slikama, rekli bismo da je izazov savladan, iako u vrijeme kada se nosi socijalna distanca, ta dimenzija prostora ne dolazi u potpunosti do izražaja. Za ovaj je lokal specifična i visina prostora koja je ostavljena bez uobičajenog formiranja galerije, čime je izbjegnuta prenapučenost i zagušenost prostora.

Miloš Martinović

Čujemo da Way Cup nudi jako fine croissante s bademom, odličan Cold Brew, ali i neke super zanimljive napitke poput Espresso orangea (cijeđena naranča sa shotom espressa) te Espresso tonika – kombinaciju koja je posve slučajno nastala u jednoj švedskoj pržionici kave, kao mix tonika i kave.

Nama zvuči kao super razlog da se tamo zaputimo čim se bude moglo. A do tada – tu su fotke. Uživajte! (btw za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod)

Wordpress Gallery Plugin Free