Vodič za svečano postavljanje stola

Dolaze dani kada ćemo jako puno vremena provoditi za stolom. Ide li salveta s lijeve ili desne strane, da li uz tanjur gore prvo ide desertna vilica ili žlica, na koju stranu se stavlja ručka, gdje staviti tanjur za salatu, a gdje tanjur za kruh, kako poredati čaše za vino? Tisuću dilema. Zato odmah krećemo na posao… u suradnji sa stručnjacima iz Lesnine pripremili smo vam vodič za postavljanje stola – od svakodnevnog do vrlo svečanog i formalnog.

Postavljanje stola je moja omiljena kućna aktivnost. Uistinu se trudim svaki obrok servirati nam na lijep način, no kada su blagdani u pitanju – serviranje stola zna biti priličan stres. Imam li dovoljno istog posuđa, vilica, noževa, čaša…? A tu je i mnoštvo pravila o tome kako pravilno postaviti stol.

Naime, većina nas zna da tanjur uvijek ide u sredinu, da je s desne strane nož okrenut s oštricom prema tanjuru te da je s lijeve strane vilica. Čaša je uvijek iznad oštrice noža. Žlica uvijek paralelno uz nož, s desne strane.

Redoslijed je uvijek isti – tijekom obroka kreće s vanjske strane prema tanjuru.

Dakle, prvo pojedemo juhu te tako iskoristimo žlicu, a zatim pojedemo glavno jelo. Desnom rukom režemo s nožem s lijevom jedemo…

No, ne baš uvijek.

U pravilu, vilice uvijek stoje s lijeve strane, no ako je na meniju samo jelo s povrćem, vilica tada treba stajati s desne strane tanjura. Iznimka su i špageti – vilica tada treba stajati s desne strane tanjura, a žlica s lijeve.

U slučaju da servirate samo jušno varivo i salatu onda u kućnoj atmosferi oba pribora idu desno. U slučaju da se juha poslužuje prva ili je riječ o varivu u opuštenoj kućnoj atmosferi, ispod dubokog tanjura možete staviti plitki ili još dublji tanjur. Tada s desne strane tanjura stoje samo vilica za salatu i žlica. Poslužuje se jedna čaša gore desno.

Ako pak pripremate svečaniji ručak ili osim obitelji pozivate i ugledne goste ili diplomate, postavljanje stola postaje puno zahtjevnije.

Naime, kod postavljanja stola vrlo je važno i koliko želimo biti formalni i svečani te što je na meniju.

U svakom slučaju – ova pravila uvijek vrijede:

Svaki gost i inače treba imati barem 60 centimetara prostora oko sebe, a u formalnijim i slučajevima postavlja se veći podložni plitki tanjur na 1-2 cm od ruba stola te oko njega odgovarajući pribor. Taj tanjur služi za serviranje hrane u drugim tanjurima i ostaje na stolu tokom cijelog objeda, sve do deserta. Također, treba paziti da postavke budu simetrične iz estetskih razloga.

Koristite isključivo jednoobrazan pribor, istog dizajna, veličine i oblika, kao i posuđe u kojem se hrana donosi i ostavlja na stolu. Pribor treba biti izglancan i čist.

Vilice idu s lijeve strane tanjura, a desno noževi i žlice te ponekad i specijalni pribor. Pribor treba postaviti prema redoslijedu korištenja, počevši od onog s vanjske strane tanjura. Oštrice noževa uvijek treba okrenuti prema tanjuru.

Desertni pribor postavlja se iznad tanjura. Kada se postavlja samo desertna žlica ili vilica dršku treba okrenuti na desnu stranu.

Kada se postavlja desertna vilica i žlica, tada vilicu treba postaviti iznad tanjura s drškom okrenutom nalijevo, a ispod nje desertnu žlicu s drškom okrenutom nadesno.

Kada se postavlja desertna vilica i nož, prvo postaviti nož s oštricom okrenutom prema tanjuru i drškom okrenutom nadesno, zatim vilicu s drškom okrenutom nalijevo.

Čaše postavite s desne strane tanjura, u blizini vrha oštrice noža. Prvo postavite čašu za vodu, potom čašu za bijelo vino, pa čašu za crveno vino i na kraju čašu za pjenušavo vino.

Moguće je postaviti i čaše u trokut i to na način da je pored čaše za vodu čaša za crno vino, a čaša za bijelo vino na dnu trokuta, uz vrh oštrice noža.

Ubruse (salvete) postavite na tanjur, na mjesto predviđeno za tanjur ili lijevo od vilice, adekvatno složene.

Vazu sa svježim cvijećem uvijek je lijepo imati, bez obzira o kojem se obroku radi i nju treba staviti na sredinu stola.

Kod vaza sa cvijećem i svijećama važno je da ne ometaju razgovor i komunikaciju za stolom. Također, ako želite puno dekoracija po stolu, onda se treba odlučiti za engleski ili bečki način posluživanja jela gdje se hrana poslužuje ili na tanjurima ili se poslužavnici s hranom nose do gostiju i stoje na pomoćnom stolu.

U francuskom tipu posluživanja jela hrana se stavlja na zajedničke pladnjeve te se gosti iz njih sami poslužuju. Način i redoslijed posluživanja je tema za sebe kao i odabir tanjura, postav tanjura i pribora za serviranje.

No, kako bi vam barem malo olakšali pravila pripremili smo vam mali šalabahter s 4 različita tipa serviranja stola koji prvenstveno ovisi o tome koju hranu poslužujemo i koliko želimo biti formalni.

Prema bontonu nikada se ne servira pribor, tanjuri i čaše koji se tijekom jela neće koristiti, a vrlo je važno nikada ne postavljati na stol oštećeno posuđe, tanjure ili pribor za jelo.

Kako bi vam pomogli u odabiru pribora i jelo s kojim nikada nećete pogriješiti, pripremili smo vam naš top 15 proizvoda iz Lesnine.

Naša preporuka je da birate klasične komade i jednostavne linije koje ćete lako dokupiti ako vam se neki komad ošteti. Također, za blagdane lijepo je servirati hranu u prigodnom posuđu, tako da smo pripremili i par atraktivnih komada posuđa koji će stol učiniti posebno blagdanskim. Naša preporuka je i da hvatate prilike te kvalitetno posuđe kupujete na akcijama. Na sreću Lesnina vrlo često ima popust na fino posuđe, čaše i pribor za jelo, pa svako toliko treba pročešljati ponudu.

Evo naših favorita… Btw cijene, proizvođače, količine i specifikacije saznajte klikom na link ispod slike.

PRIBOR ZA JEDENJE RIBE, Lesnina (LINK)
SET PRIBORA ZA JELO, Lesnina (LINK)
SET PRIBORA ZA JELO, Lesnina (LINK)
PRIBOR ZA SALATU, LESNINA, LESNINA (LINK)
KOMBI SERVIS ZA JELO, Lesnina (LINK)
SERVIS ZA JELO, Lesnina (LINK)
SERVIS ZA KAVU, Lesnina (LINK)
SET PLITKIH TANJURA, Lesnina (LINK)
PLADANJ, Lesnina (LINK)
POSLUŽAVNIK, Lesnina (LINK)
GURMANSKI TANJUR, Lesnina (LINK)
TANJUR ZA SALATU, Lesnina (LINK)
TANJUR ZA TJESTENINU, Lesnina (LINK)
TANJUR ZA RIBU, Lesnina (LINK)
SET ČAŠA, Lesnina (LINK)