Vila za užitak u zalasku sunca

Idemo u Funtanu blizu Poreča, u vilu Limes

Kako spojiti suvremenu arhitekturu, toplinu, udobnost, mediteranski ugođaj, a ipak kući dati i neko “korjenje”, identitet, izdvojit je iz mase kuća za najam? Danas vas vodimo u villu Limes u Funtani koju su opremile dizajnerice interijera Vesna Janko Finderle i Katja Chumavozov iz studija Home&Co.

Luka Pretegiani

– Kuća se nalazi se u mjestu Funtana, u Istri. Riječ je o novogradnji na parceli od 1000 kvarata, jednostavnog i minimalističkog arhitektonskog dizajna, ugodnog i prostranog  prostora, toplih boja, suvremenog stila opremanja uz dozu minimalizma i eklektičnosti. Kuću je projektirao arhitektonski studio Arhetip 21 iz Poreča, glavna projektantica je arhitektica Kristina Velenik, a mi smo se željele nadovezati na tu estetiku arhitektonskog  minimalizma jednostavnog koncepta, ali učiniti ga i ugodnijim i toplijim. Kuća ima ukupno 380 kvadrata raspodijeljenih na 2 kata s četiri spavaće sobe s kupaonicama i terasama, dnevnim boravkom, blagovaonom, kuhinjom, ostavom, te konobom sa kuhinjom i kupatilom – objasnila je dizajnerica Vesna Janko Finderle.

Luka Pretegiani

– U prostranom dnevnom boravku nalazi se kamin i udobna zona za gledanje televizije. Kamin je dekor u prostoru koji je naglašen i izražen oker bojama sa zlatnim, zagasitim tonovima. Njega smo htjele odvojiti od cjeline te stvoriti dominaciju u prizemlju. Kako je on centralni dio prostorije od 70-ak kvadrata, plijeni pažnjom i dominacijom. Ostala oprema i boje u prostoru su vrlo sličnih tonova neutralnih paleta. Ubacile smo i drvene plohe otoka i kuhinje kako bi dale topao štih i zaokružile prostor ugodnošću – objasnile su dizajnerice Vesna i Katarina.

Luka Pretegiani

– Kuhinja je crne boje, podna keramika siva. U prednjem djelu dnevnog boravka, koji ujedno i služi kao ulazni dio kuće nalazi se jedan kameni zid kraj kojeg smo nabavile rabljenu, staru komodu smeđe boje koja daje dozu eklektičnosti cjelokupnoj priči i dozu starine ali i iznenađenje u prostoru – kaže Katja Chumavozov dodajući kako se iz dnevnog boravka izlazi se na veliku vanjsku terasu i bazen. U vrtu osim trave, prevladavaju posađene masline.

Luka Pretegiani

– Specifičnost prostora je konoba iz koje se također izlazi na terasu i bazen, te otvaranjem staklenih stijena konoba ljeti služi kao vanjska terasa s kaminom. Sama kućica u kojoj se nalazi konoba, obložena je vanjskim stranim kamenom te tako stvara kontrast nad ostatkom kuće – kažu.

Luka Pretegiani

– Velika pozornost se posvetila rasvjeti, na koju smo svi jako ponosni. Kuća je zaista predivno osvjetljena, a sama rasvjeta u kući je pomno birana. Željele smo da ulazni prostor bude dominantan i posebno osvijetljen jer je visina tog ulaznog djela 6 metara. Teško je bilo dobaviti visoke cijevi da odgovara i boja i promjer i način same rasvjete. Uz pomoć kolege iz jedne rasvjetne kuće s kojom surađujemo osmislile smo samostalni predmet te uključile vlasnika u izradu. To je bio naš zajednički projekt koji na kraju oduševljava i veseli. Vlastita ulazna rasvjeta, improvizacija cijevi, bojanja, pričvrščivanja za strop i fiksiranja. Baš smo zadovoljne kako je sve to ispalo – kažu dizajnerice.

Luka Pretegiani

– Sama oprema u kući nabavljena je od raznih proizvođača namještaja, a u njoj većinom dominira talijanski i španjolski dizajn (Le Comfort, Calligaris, Mab, Devina Nais, Kave Home….) Kuhinje su brenda Dan Kuchen. Dekoracije su dobavljene sa puno različitih strana. Također, surađivalo se i sa stolarima, koji su odradili razne police, sobne stolove po mjeri – kažu dizajnerice.

Luka Pretegiani

Šarm kupatilima daju kupaonski ormarići koji su zaista odlično uklopljeni u prostor. Bazna boja kupatila je vrlo nježna i neutralna ali se zato poigralo s bojama sanitarija u taupe nijansi te kupaonskim ormarićima u zelenim tonovima talijanskog brenda Inda. Dva kupatila su kombinacija zelenih ormarića i taupe stolarija, dok su ostala tri kupatila kombinacija drvenih ormarića te bijele boje sanitarija i kada.

Luka Pretegiani

– Namjera vlasnika kuće bila je pružiti ugodan boravak gostima iz cijelog svijeta koji žele provesti svoj odmor u tišini i mirnoj atmosferi pored bazena s pogledom na more, a izvrsno je i što je vlasnik imao puno povjerenje tako da nam je pustio da realiziramo koncept za kojeg vjerujemo da pristaje ovakvoj kući – kažu dizajnerice.

Luka Pretegiani

Istina, takvi projekti s jasnom idejom i kreativnim vodstvom uvijek odlično ispadnu. Uživajte u slikama Luke Pretegianija.