Treba vam cool vikendica? 20.000 eura, molim.

Slovenski arhitektonski studio Ofis opet oduševljava. U Milanu su predstavili prototip modularne kuće koja može postati vikendica, kuća na drvetu, istraživačka kabina u prirodi…

Kad sam vam pričala o sajmu u Milanu, rekla sam da će dizajnerski svijet još tjednima sređivati dojmove. Evo jedne od stvari koja je možda nekako promakla, a bila je izložena u parku Sempione u Milanu, u sklopu Milan Design Week.

Living Unit, Ofis

Riječ je, naime, o projektu Living Unit koju je osmislio i realizirao tim arhitekata i inženjera pod vodstvom renomiranog slovenskog biroa OFIS Arhitekti, odnosno o modularnim kućicama koje se mogu prilagoditi raznim lokacijama, tipovima terena i klimatskim uvjetima, kao i potrebama korisnika.

– Koncept se zasniva na fleksibilnim i adaptabilnim modulima koji se mogu kombinirati na različite načine, tvoreći tako vikendicu, kućicu na drvetu, privremeno sklonište ili primjerice istraživačku kabinu u prirodi – stoji u obrazloženju, kao i da se moduli ovisno o potrebi mogu slagati vertikalno (kako je pokazano u prototipu) ili horizontalno.

Living Unit, Ofis

– Modul je širok 2,5 metra, dugačak 4,3 i visok 2,7 metara. Projektiran je tako da može funkcionirati kao samostalna jedinica u kojoj se mogu smjestiti krevet, kuhinja i kupaonica. Ovisno o opremi, moduli koštaju od 20.000 eura do 26.000 eura.U najpovoljnijoj opciji to znači da je modul opremljen stolom, stolicama, dvostrukim krevetom i garderobom, za dodatnih 2.500 eura tu je i kuhinja, a za još 3.500 i kupaonica.

Living Unit, Ofis

Osnovna konstrukcija je drvena, obostrano obložena šperpločom. Završni materijal se može mijenjati, ovisno o namjeni, željama i potrebama.

Living Unit, Ofis

No, da li vas ovo podsjeća na nešto? Možda na ona uzbudljiva skloništa u slovenskim Alpama na planini Skuta i Kaninu? Da, u pravu ste i arhitekti to kažu, a zapravo ih je radio gotovo identičan tim zajedno s izvođačem tvrtkom Permiz.

Sklonište Kanin, Ofis

– Living Unit je nastavak našeg istraživanja u vezi s malim životnim prostorima u ekstremnim uvjetima. A ova se “kuća” može koristiti za različite namjene i može biti postavljena privremeno ili trajno na različitim terenima i u različitim kontekstima – objašnjavaju Ofis Arhitekti.

Sklonište Skuta, Ofis

Razmišljate da li je to izdržljivo i pogodno za vašu parcelu? Evo kako je Ofisov tim postavljao sklonište na planini Skuta. Stvarno je fascinantno. Obavezno pogledajte.