Dućan, hotel, kafić, ured u jednom? Idemo u The Audo

Velika sam ljubiteljica multifunkcionalnih prostora s divnom pričom. Upravo je takav projekt The Audo – projekt u kojem su se spojili danski hot brendovi – Norm Architects, Menu i Kinfolk

Ured, concept store, kafić, hotel u jednom i da se pritom osjećate kao doma? Ako pitate danski dizajnerski brend MENU i arhitektonski ured Norm Architects, odgovor je definitivno – da, a rezultat je projekt The Audo.

Jonas Bjerre-Poulsen & Monica Grue Steffensen

Riječ je o kreativnom hibridu smještenom u dijelu Kopenhagena imena Nordhavnen, a namijenjen je zbližavanju zajednice te se temelji na MENU ideji prema kojoj je glavna filozofija suradnja, odnosno suradnički duh.

Jonas Bjerre-Poulsen & Monica Grue Steffensen

Ranije sam pisala o projektima ureda Norm Architects kad smo pričali o brodu za okorjele ljubitelje dizajna pa ću ovog puta malo o brendu MENU. Dolaze iz Danske, a njihov je cilj prilično jednostavan. Žele obogatiti suvremeni život dizajnom koji povezuje individualce na kreativan i funkcionalan način.

Jonas Bjerre-Poulsen & Monica Grue Steffensen

Brend djeluje od 1978. godine, a od tad su okupili najbolje od svjetskih dizajnera i obrtnika te stvorili moderan namještaj, rasvjetu i dodatke čistih linija, pritom se vodeći minimalističkim siluetama i koristeći kvalitetne materijale. U svojem su dizajnu uspješno redefinirali uporabu uredskih prostorija, kao i onih za život te sam pojam gostoprimstva.

Jonas Bjerre-Poulsen & Monica Grue Steffensen

Govoreći o projektu The Audo, osmišljen je na takav način da je prelazak iz jedne u drugu prostoriju, odnosno iz jednog u drugi koncept sasvim ugodan, ali i nadahnjujuć. Kao i u prethodnim projektima, The Norm Architects ni ovdje se nisu vodili tehnologijom i trendovima, nego tijelom i umom…

Jonas Bjerre-Poulsen & Monica Grue Steffensen

Gledano izvana, The Audo izgleda romantično, historicistički, no unutrašnjost je bila u potpunosti suprotna.

Jonas Bjerre-Poulsen & Monica Grue Steffensen

Arhitekti kažu kako je ovaj projekt bio pravi izazov jer je njezina početna namjena bila potpuno drukčija: riječ je o zgradi iz 1918. godine u kojoj se nalazilo sjedište ruske tvrtke Trading Co. Ltd pa je u u 2500 kvadratnih metara povijesnog prostora trebalo je uklopiti trgovinu, restoran, izložbeni prostor i hotel, a jasno je kako takav prostor zahtijeva i drukčiju vrstu organizacije u interijeru, akustiku, ventilaciju…

Arhitekti su naravno, u svemu tome uspjeli te danas, kako kaže Petar Eland, jedan od dva glavna arhitekta, zgrada izgleda kao holistička kuća u kojoj posjetitelj može uvidjeti da su sve njezine funkcije povezane, kako prostorno, tako i konceptualno.

Jonas Bjerre-Poulsen & Monica Grue Steffensen

U projektiranju i osmišljavanju nisu propustili još jednu bitnu stavku – povezivanje povijesnog i modernog pa su izrazito ponosni što su, kroz rad na identitetu prostora i koristeći tradicionalne elemente dobrog dizajna, uspjeli povezati profinjeni, moderni interijer i povijesne elemente zgrade.

Jonas Bjerre-Poulsen & Monica Grue Steffensen

Prostor The Audo bit će iskorišten i za predstavljanja projekata iza kojih stoji MENU, a uključuje namještaj, rasvjetu i dodatke koji će se moći doživjeti na novi i autentičan način. Cilj je, zapravo, redefinirati način uporabe dizajna, prostora, ali i ono o čemu se često ne razmišlja prilikom projektiranja interijera, a to je kako se ljudi međusobno povezuju.

No, The Audo ima još jednu funkciju – a to je hotel. Noćenje u standardnoj sobi je od 2800 kuna, a ako mene pitate, nema ljepšeg mjesta za otkrivanje Kopenhagena…

Uživajte u fotografijama…