Diži sidro. Brod za okorjele ljubitelje dizajna

Nemamo baš čestu priliku zavirivati u unutrašnjost nekog uistinu divnog broda. Ovo je zaista Bella, s potpisom Norm Architects, danskog interdisciplinarnog studija koji oduševljava svojim kućama, interijerima, produkt dizajnom… svime što dotaknu

Neki su se već vratili, a neki još sitno broje do povratka u realnost. No, vjerujem da bi većina sada vrlo rado zaplovila ovim brodom, 20-metarskom jedrilicom Bella koju je dizajnirao danski studio Norm Architects za tvrtku Y Yachts, poznatog jedriličara i graditelja brodova Michaela Schmidta.

Bella / Norm Architects

No, idemo po redu, prvo malo o arhitektima… Studio Norm Architects osnovan je prije 11 godina, i to nakon što su dva prijatelja, Jonas Bjerre-Poulsen i Kasper Rønn von Lotzbeck, odlučili osnovati ured koji će se istovremeno baviti arhitekturom, dizajnom i stylingom, ali na njihov, poseban način.

Bella / Norm Architects

Kao i u svakodnevnom životu, u poslu im je najbitnija ravnoteža – između raskoši i suzdržanosti, reda i kompleksnosti…

Bella / Norm Architects

Svaki projekt, bez obzira na to radi li se o arhitekturi, dizajnu ili nekoj drugoj vrsti kreativnog izražavanja, prožet je istom kvalitetom i jednostavnošću, a kažu kako u svojem radu nisu vođeni trendovima i tehnologijom, već tijelom i umom.

Bella / Norm Architects

Kad opisuju svoj posao, kažu kako im nije samo bitno da projekt izgleda dobro, nego da je kompleksniji, svrsishodniji i da stvara u čovjeku emocije, mirnoću i feel good.

Bella / Norm Architects

Studio arhitektonskog ureda Norm Architects smješten je u jednoj od najstarijih ulica u Kopenhagenu, a kažu kako svoj rad temelje na tradiciji skandinavskog dizajna: bezvremenskoj estetici, prirodnim materijalima i modernističkim principima suzdržanosti i profinjenosti.

Bella / Norm Architects

Kažu da u svojim projektima nastoje vratiti prostore, predmete i detalje u njihov najjednostavniji oblik, a krajnjim su rezultatom zadovoljni tek onda kad je uravnotežen te mu ne treba ništa ni dodati niti oduzeti.

Svom minimalizmu nastoje ugraditi mekoću, a svaki njihov projekt fokusiran je na kvalitetu, detalje i na dugovječnost.

Bella / Norm Architects

Upravo dokaz te filozofije je i jahta Bella. Jedrilica kojoj uistinu ne treba ništa ni dodati, niti oduzeti. Izbacili su sve nepotrebne ukrase, sav uobičajeni “dizajn” tipičan za jahte i jedrilice i racionalizirali prostor, čime su potvrdili svoju težnju jednostavnosti.

Bella / Norm Architects

U interijeru je integrirana različita rasvjeta, no pazili su da takva količina svjetla i dalje djeluje prirodno.

Bella / Norm Architects

Prirodni materijali, crni čelik, tamni furniri, papier stone na podovima i zidovima… Savršen brod za otkrivanje ljepota plavetnila…