Stolnjaci koji bude tradiciju. Upoznajte Etno motiv

Odakle su ove stolice, komoda, ogledalo, tanjuri, čaše, pločice? Često me to pitate. Puno vas je pitalo odakle su ovi etno stolnjaci koje smo koristili na snimanju Secret Orange Treea u Dubrovniku. Evo priče i o njima.

Odrasla je uz priču o tkaninama, tkanju, tekstilu… Tata je bio profesor na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i prenosio je znanje o tkanju, mustrama, narodnoj nošnji, narodnim motivima…

Maja Danica Pečanić / Secret Orange Tree

S druge strane, ona je završila Ekonomiju i radila prodaju i nabavu za jednu veliku domaću tvrtku koja se uslijed krize ugasila. Bila je trudna i razmišljala što će i kako će dalje – a onda joj je na pamet pala divna ideja: pokrenut će brend Etno Motiv i oživjeti stare tkanine, mustere… i proizvoditi etno stoljnjake i tkanine. Ono što u Hrvatskoj više nitko ne radi.

Maja Danica Pečanić / Secret Orange Tree

– Bez tate to ne bi nikada uspjela pokrenuti – započinje priču Ivana Hađina, vlasnica tvrtke Etno Motiv koja jedina u Hrvatskoj radi tkane stolnjake s tradicionalnim hrvatskim motivima.

– Tata je otišao u mirovinu i mislio da se više nikada neće baviti tkanjem, a ja sam vodila neki drugi život i karijeru. A onda se dogodilo da je firma u kojoj sam radila propadala, a ja sam razmišljala kako se spasiti i pokrenuti nešto svoje. I povezala sam dvije stvari i pokrenula Etno Motiv, tvrtku koja radi tradicionalne stolnjake za ugostitelje i hotelijere, ali i suvenire te tkane stolnjake i tkanine po narudžbi.

Čekaj, dakle ti mi možeš napraviti stolnjak kakav god želim? Bilo koji uzorak, boja, materijal?

Da, smije se Ivana, objašnjavajući kako je kupila stari industrijski tkalački stroj s kojim danas može izraditi što god zamislite.

– Nisam znala ništa o tkanju i mustrama, a i stroj je bio u jako zapuštenom stanju, tako da smo ga mjesecima čistili i reparirali. No, zahvaljujući tati, naučila sam tkati i pokrenuli smo proizvodnju i ponudili tržištu tradicionalne stolnjake i nadstolnjake. Za sada su nam najveći kupci restorani i ugostitelji, no i ljudi koji žele nešto posebnije – ispričala je Ivana.

Maja Danica Pečanić / Secret Orange Tree

I istina, ima trenutaka kada želimo nešto posebnije, tradicionalnije, s korijenima i pričom iza sebe..

Maja Danica Pečanić / Secret Orange Tree

I divno je kako ta naša tradicija, uz malo jednostavniji setting može izgledati tako moderno i suvremeno.

Maja Danica Pečanić / Secret Orange Tree