Stan za ljubitelje klasike s malim pomakom

Vodimo vas u divan trosoban stan u zgradi iz 1887. godine u kojoj su režije za grijanje, vodu i kabelsku televiziju 275 eura. I to u Švedskoj

Nedavno sam vam objavila stan u Švedskoj iz 1907. godine koji se prodaje preko agencije Alvhem i jedan od komentara je bio: “Jeste li fulali godinu?”.

Ne, nisam fulala, ali istina je – stan i zgrada uistinu izgledaju sjajno, posebice s obzirom da imaju 116 godina. No, u ovom komentaru krije se ironična istina – mi uistinu nismo navikli na to da se zgrade tako lijepo održavaju te da je bilo što nakon 116 godina u tako besprijekornom stanju. Kod nas čak ni reprezentativne stare zgrade pod konzervatorskom zaštitom u kojima su ministarstava, državne i gradske institucije, nisu ni približno u tako održavanom stanju. Ne pomaže ni činjenica što postoje fondovi za obnovu, javni interes, jedan vlasnik…

Alvhem

Mislim da nije sve u novcu… nego u podizanju svijesti, promjeni kulture stanovanja, življenja, brizi o baštini, vlasništvu, identitetu… Poštivanju toga što je staro, što se obnovilo i želji da što duže ostane lijepo… A za mnoge te stvari sami možemo napraviti prvi važan korak.

I zato vam danas pokazujem jedan divan stan u još starijoj zgradi. Riječ je naime, o stanu iz 1887. godine u jednoj od najelegantnijih četvrti Göteborga s dobro očuvanim kućama iz razdoblja od 1870. do 1920. godine.

Alvhem

Stan ima 74 kvadrata, a riječ je o klasičnom građanskom stanu s dnevnim boravkom kuhinjom, kupaonicom, velikom spavaćom sobom s kaljevom peći, manjom sobom blizu ulaza… nekad poslugu, danas za djecu ili goste.

Alvhem

Kuhinja je odvojena od dnevnog boravka i blagovaonice, baš kao u originalnom tlocrtu iz 1887. Naime, nekada je bio običaj da su kuhinje odvojeni prostori, što dalje od dnevnog boravka i blagovaonice, kako se mirisi od kuhanja ne bi širili po domu.

Alvhem

Osim tlocrta originalna je visina stropa 3,34 metra, štukature, pod, vrata, kaljeve peći koje se mogu i danas staviti u funkciju. Stan ima centralno grijanje, podno grijanje u kupaonici i sve što je potrebno za udoban suvremen život.

Alvhem

Mjesečne režije za grijanje, vodu, kabelsku TV su 275 eura. Ako se pitate kako je to moguće – odgovor leži u tome što imaju novu fasadu s debelom izolacijom, nove troslojne prozore, centraliziran sustav grijanja te održavanu zgradu u kojoj ni jednom susjedu ne pušta vodokotlić…

Puštam vas da uživate u pogledu na ovaj divan stan te stavljam link na agenciju alvhem.com na kojoj možete dogovoriti posjet ovom stanu te dobiti sve informacije.