Stan s prozirnim zidovima? Vodimo vas u jedan takav

Arhitekti iz grčkog studija Urban Soul Project rade vrlo posebne interijere. Vodimo vas u jedan stan u Solunu kojega su oni osmislili

Piše: Petra Švarc

Kada pomislim na Grčku i njezinu arhitekturu, odmah mi pred očima zabljesnu slikovite bijele kućice s plavim škurama i vratima koje se stepenasto spuštaju prema tirkiznome moru. Prizor tako tipičan za grčke otoke…

E, pa iako vas vodimo u Grčku, ovo nije priča o takvoj arhitekturi. Danas idemo u Solun, u jedan vrlo originalan, transparentan stan, kako su ga nazvali arhitekti grčkog studija Urban Soul Project koji potpisuju njegovo uređenje.

Stan se nalazi u zgradi iz Tridesetih godina, u središtu Soluna, a jedinstvena tipologija njegovog tlocrta omogućuje cirkuliranje oko njegove jezgre, kroz sve prostore, uključujući i pomalo skriveni balkon koji se nalazi u stražnjem dijelu stana.

Svi su prostori otvoreni prema prednjem dijelu, objedinjeni u velikoj četvrtastoj prostoriji na koju se, jedan za drugim, nadovezuju dnevni boravak, blagovaonica i glavna spavaća soba.

Glavna je kupaonica smještena centralno i otvara se kroz zaobljeni stakleni zid prema prednjem dijelu i prema dnevnom svjetlu. Umivaonik i slavina postavljeni su na zeleni grčki mramor koji ulazi i u sam tuš te tako postaje podna obloga.

Podovi u ostatku stana obloženi su hrastovim parketom i pružaju osjećaj topline, baš kao i dio drvenog namještaja izrađenog po mjeri. Zidovi u čitavom stanu obojeni su u bijelo i tako dodatno naglašavaju osjećaj pročišćenosti i svjetlosti.

Pri samom ulazu u stan, nakon što se otvore prekrasna nježno roza-bež dvokrilna vrata, otvara se predsoblje popločeno zeleno-crno-svijetlo zelenim terrazzo pločicama koje se savršeno nadopunjuju s crnim metalnim okovima postavljenim oko brojnih staklenih stijena u stanu.

Opći dojam minimalizma „razbijaju“ koloristički detalji poput crno-bijelog tepiha-tapiserije, vodeno zelene sofe, taburea boje lososa, ali i bakreni detalji na kvakama. Posebno je zanimljiva razigrana rasvjeta koja obuhvaća gotovo sve vrste rasvjetnih tijela: od reflektora, preko reflektora pa do visilica sa secesijskim štihom.

Ovaj prostrani, urbani stan upravo zbog svoje transparentnosti nije za svakoga – teško da bismo u njemu mogli zamisliti život, recimo, četveročlane obitelji s djecom. No, smjela rješenja, različiti utjecaji te spajanje brojnih stilova, čine ga doista posebnim i jedinstvenim. Osim toga, riječ je o stanu bez geografskih odrednica. Drugim riječima, svojim bi se karakteristikama odlično uklopio u brojna europska gradska središta – od Grčke do Norveške.

Pogledajte sve fotografije u našoj galeriji i uvjerite se sami.

Wordpress Gallery Plugin Free